2011. november 21., hétfő

Hurrá, hétfő! Örömkereső adventi gyakorlatok

Szerző: Lotte

Magamnak (is) ajánlott terápiának szánom a most hétfői muníciót. Szeretnék szabadulni attól a saját bőrömön tapasztalt és mindenfelől rám zúduló rosszkedvtől, ami mostanság sokunk életét beárnyékolja. A kedélyeinkre ható folyamatok jelentős részére ugyanis egyáltalán nincs befolyásunk, így túl sokat merengeni sincs értelme rajtuk: se a forintárfolyammal, se a hitelminősítésekkel nem tudunk érdemben mit kezdeni. Így aztán jobban járunk, ha fejünket nem struccként homokba dugjuk, s közben tovább szorongunk a sötétben, hanem inkább direkte jól kinyújtózunk, és a napi (rossz)hírözön gomolyfelhőzete felett kitekintünk a naposabb égboltra. 
Próbáljunk meg fókuszálni az igazán fontos dolgokra. Ahogy szegény falusi dédnagymamám,  akit nem kényeztetett az élet (tizennégy gyermeket szült, s nyolcat temetett) fogalmazta meg a maga egyszerű életbölcsességét: "mindenki maradjon meg a maga valóságában!"
Nem kellene, nem szabadna gyötrődnünk azon, ami kívül áll a hatókörünkön: sáfárkodjunk inkább tőlünk telhetően azzal, ami nekünk adatott. Figyeljünk tudatosabban a magunk valóságára: játsszunk sokat gyerekeinkkel, színesítsük házasságunk szürkülésre hajlamos hétköznapjait, beszélgessünk többet szüleinkkel, szánjunk időt a barátainkra, szomszédainkra, a munkatársainkra és így tovább tágítva a kört - fontossági sorrendben.
Alapelvünk legyen ez: szeretteinknek joguk van legalább annyi figyelemre, mint amennyit a hírek olvasgatására és továbbadására szánunk. Ha tudatosabban tartjuk majd a sorrendet, biztos, hogy mi is jól járunk: sokkal több örömöt és energiát kapunk, mint a valóságunkhoz szervesen nem tartozó világból. Tehát Rousseau után szabadon: Vissza a magunk valóságába!

Ennyi általánosság után lássunk néhány konkrét örömkereső gyakorlatot válság-zajos időkre: ötletek, miként kényeztessük saját és családunk érzékszerveit a kezdődő Advent jegyében:

- látás: nézegessünk, alkossunk szép dolgokat! Vasárnap úgyis már Advent első vasárnapja, alkalmas erre a koszorúkészítés, legyen szó hagyományos, fenyő alapon díszített gyertyafüzérről, vagy extrémebb, pl. újrahasznosítható változatról (ld. az oldalsávban a játékot)


- szaglás: lepjük meg férjünket, barátainkat, szomszédainkat illatos forralt borral, a gyerekek orrát pedig fahéjas, narancsos teával csiklandozzuk, ami mellé a koszorú fenyőillata egyből totális karácsonyi hangulatot lop a lakásba

- tapintás: nincs is jobb, mint egy illatos, aromás fürdőzés, utána kellemes masszázzsal - oda-vissza alkalmazva garantáltan mindenki jól jár, a meghittséget tálcán kínálja az efféle alkalom


- ízlelés: a héten süssünk valami finomságot, az édes íz boldogsághormonokat szabadít fel


- hallás: hallgassunk sok-sok zenét, egyik estére pedig javaslok egy igazi házibulit: szánjuk rá magunkat, hogy díszítsük ki a gyerekszobát, és táncoljunk, énekeljünk együtt (nálunk most a Neoton Família "220 felett"-je áll a házi slágerlista élén.)

Ha tudatosan keressük az örömöt, az előttünk álló téli napok igazi adventi kalendáriumi ajándékok lehetnek, meglepetéssel és sok-sok örömmel. Próbáljuk meg együtt, hátha sikerül!

(Ja, és ne felejtsetek el blogolás helyett is összebújni:  így nem csak a Karácsonyvárás kezdődhet el...)






5 megjegyzés:

Szofi írta... [Válasz erre...]

Igyekszünk, Lotte, igyekszünk. Nekem az ilyesmi egyébként tök jól megy,ha egyszer eljutok odáig. valahol itt van a rákfenéje.

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Ez a Lotte-lány annyit ajánlgatja az összebújást, hogy a végén még kedvet csinál nekem egy újabb kisbabához! De az tuti, ha kijózanodok a mámorból, Heti Muníció (kell-e ennél találóbb név egy kisbabának?!) a Szerencsecsütörtök főnyereménye lesz. Szóval kommentelők, most érdemes véleményt nyilvánítani!(Frajdkakas, te meg még nehogy visszasírd a babaexpo-belépőket Heti Munícióval a hónod alatt !)

lotte írta... [Válasz erre...]

Milyen szép is lenne, én csak Blog Gyümölcsének becézgetném..

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Megszavazom, hogy ennek a lurkónak te légy Lotte a keresztanyja!

Lotte írta... [Válasz erre...]

Vállalom!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...