2011. november 1., kedd

Hurrá, hétfő! - heti muníció (kedden)

Szerző: FiloSzofi

Egy szó mint száz, óriási bulival indult a november, amit mi már elfelejtettünk, és most a Halloween kezdi visszacsempészni hozzánk, ami talán nem is baj.

 "- A londoni november nem is hónap, hanem lélekállapot" mondja az Utas és holdvilágban Mihály, és nekem minden novemberben ez jut eszembe. Szinte sosem undorkodtam ettől a ködbe vesző, nyirkos, sötét hónaptól, amitől a felnőttek mind sóhajtozni kezdtek. Párán átderengő utcai lámpa, csendes utcákon emberi akolmeleget ígérő sárga ablakfények. Ha van helyünk valahol, valamelyik ilyen ablak mögött, akkor nagyon szép tud lenni. És azonnal egy, sőt két ünneppel kezdődik, amit a korábbi évekkel ellentétben kezdek megszeretni.

Image by neilalderney123.
November 1. Mindenszentek ünnepe gyökerét a keleti egyházban találjuk, ahol a 4. században minden vértanú közös ünnepeként tartják. Nyugaton a római Pantheon, vagyis az összes pogány isten tiszteletére épült templom felszentelésének napján, májusban emlékeztek meg az összes vértanúról, ráadásnak Szűz Máriáról.
IX. Gergely (9. század) tette aztán november 1-jére az ünnepet. Egyrészt a zarándokok ellátása könnyebb ilyenkor aratás, szüret után, másrészt a kelták  már meglévő kultuszára építve. A kelta polgári év november 1-jén kezdődött, ez a samhain- amelynek hajnalán az elhunytak lelke átvándorol a halottak birodalmába. Ekkor áldozatokat mutattak be a halottak tiszteletére, nagy lakomát csaptak. (erről bővebben olvashatsz még a Mezzfortén.) Amikor aztán a kelta elem a francia Egyházban is megerősödött, akkor a maguk ősi ünnepét – persze átkatolizálva – áthozták a katolikus egyházi évbe is.
A november 2-i Halottak napja főként a Krisztus utáni 1000. évre várt világvége szorongásos hangulatában született, amikor is az élők iparkodtak az elhunytak szellemeivel jó barátságba kerülni. Sírjaikon gyertyákat gyújtottak, hogy a szegény, fázós lelkek ezek fényénél melengethessék magukat, és a kiszabadult lelkecskék újra visszataláljanak a sötétben a maguk sírjába, s ne nyugtalanítsák aztán tovább az élőket. Ilyenkor persze illett a sírokat is rendbe hozni, hogy az elhunytak szívesen maradjanak otthonukban. A mindezekből megmaradt kötelező temetőlátogatás józan német hagyomány a XIX. századból.

Egy szó mint száz, óriási bulival indult a november, amit mi már elfelejtettünk, és most a Halloween kezdi visszacsempészni hozzánk, ami talán nem is baj. Amúgy is hajlamosak vagyunk mi itt Európában minden, nem egészen profán alapokon nyugvó ünnepet kissé mereven, fapofával ünnepelni. Még a húsvéti hallelúját is vérkomor ábrázattal nyomjuk, Halottak napján meg szinte oda sem merünk nézni.

A magyar néphagyomány szerint ezen a napon tilos volt a munka, és halottak lepényét sütöttek a legszegényebbeknek. (Szintén novemberre esik Szt Erzsébet ünnepe, amikor szintén a szegényekről kell gondoskodni. Nem felejtették el, hogy a nincstelenek számára ilyenkor kezdődnek az igazi megpróbáltatások.)
 
De lássuk a programokat, ha már így belejöttünk, a hét többi napjára is.

November 4. mintegy magyar Halottak napja, az 56-os forradalom vérbefojtásának dátuma. Ekkor a Kossuth téren kialszik a forradalom lángja, amit, ha arra járunk gyerekkel is megnézhetünk, lesznek katona bácsik. Mi múltkor a sima díszőrséget is húsz percig néztük.


Az Állatkertben Október 29-től november 6-ig díjmentes a belépés azoknak a 14 év alatti gyerekeknek, akik bármiféle halloween jelmezben, álarcban, arcfestésben, esetleg plüss, rajzolt, festett vagy nyomtatott denevérrel illetve egyéb, a halloweenre jellemző tárggyal, rajzzal, fotóval érkeznek a Budapesti Állatkertbe. Ha a nagyszülők nyugdíjasok, ők félárú belépőt váltva kísérhetik a gyerekeket. A nyugdíjasok egyébként egész novemberben kedvezményt élveznek.

Október 29. és november 6. között minden nap 12 órakor az elefántok, 13 órakor pedig a gorillák halloween tököt csemegéznek. Azt nem írják, hogy ijesztőre faragva, vagy csak simán.

Ha meg akartuk nézni a Bizottság kiállítást, de eddig halogattuk, akkor szedjük össze magunkat, meg a novemberi fizetést, mert a kiállítás november 13-án bezár! Én még nem voltam, de tervezzük, és leginkább arra vagyok kíváncsi, hogy mennyire altarnatív-szennyezett már a szemem, azaz különösnek találnám-e ma a Bizottságot, vagy fel se tűnne. De lehet, hogy valami tök mást fogok megtudni belőle, vagy semmit.

Nemrég áradoztam nektek a Kobuci kertről, és ajánlgattam a záróbulit, most akkor mehettek nyitóbulira, mert a kert után megnyílik a Kobuci klub a Dohány utcában. A nyitóbuli 3-án a Besh o droMmal. (Hétfőn meg Ferenczi, az lesz az igazi Hurrá, hétfő!, ha tényleg eljönnek a gyerekvigyázóink, ha...)

Ja, és a népszámlálás! Nemcsak nálunk, de Romániában is most zajlik, ami a magyaroknak még egy plusz kérdés, de erről bővebben ebben a nagyon jó kis vicces videóban:

Ha megfogott a dolog árnyaltsága, további hasonló kisfilmek a kukker.ro videómegosztón.

Vasárnap WAMP. Talán az utolsó vásár karácsonymentesen. Extra standon találkozhatunk a novemberi hónap dizájnerével, Szegedi Katával, akinek a rajzait előbb-utóbb mindenki megismeri, akinek gyereke, főleg, akinek kislánya van.

Hogy mi is a WAMP? Menő dizájner kézműves vásár. Bővebben, a honlapról idézve:
"Havonta - olykor annál többször - jelentkező társas esemény, amely kiemelkedő magyar designereket, művészeket, neves galériákat tár a nagyközönség elé. Kulturális és design fórum, urbánus találkozási pont, ahol nemcsak alkotók, és vásárlók, hanem budapestiek, turisták, kreatív szakemberek, trendszetter fiatalok, bringások és családosok futnak össze"

„WAMP-ra járni életforma, habitus, stílus kérdése. A törzsvevők […] szinte már jól ismerik egymást. Művészpalánták, egyetemisták, Magyarországon élő külföldiek, fiatal nők, családanyák gyerekekkel és turisták a rendszeres látogatók.” – kulturpart.hu oldal

Ha ezek alapján nem érzitek klubtagnak magatokat, akkor is menjetek el, mert igazából jó. Azért érdekesen megrajzolt társadalmi réteg, ahol a gyerekes anyukák a külföldi turistákkal esnek egy kalapba, nem? És még egy új szót is tanulhattunk: trendszetter. Vagy csak én vagyok nagyon avítt, hogy még nem használtam?

4 megjegyzés:

ms.dixlekszia írta... [Válasz erre...]

Örülök,hogy nálunk is hódít a halloween!Kellenek a vidám ünnepek!Nem szeretem az automatikus elutasítást ,ami a tengeren túlról jön.
Readásul,minden gyerek(és szerintem felnőtt) szeret beöltözni.Én imádom,hogy évente egyszer a halloween bulin(amit régi barátok szerveznek),megjelenhetek tupírozott,lakkozott hajjal,sötétre festett szemekkel,szakadt harisnyában,magas csizmában.
ÉS VÉGRE NEM CIKI!

FiloSzofi írta... [Válasz erre...]

Valahogy nincs is olyan ellenszenves píárja, mint a Valentin napnak. Most úgy vagyok vele, hogy hálás lennék, ha részt vehetnék egy igazi Halloween-bulin. Ti tényleg csináltok! - irigykedem.

Mesélj, milyen még a beöltözésen kívül?

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Olyan szépen írsz a novemberről, hogy egészen elfelejtkeztem róla, hogy én a kommersz november-gyűlölők táborába tartozom. Illetve most már nem.

ms.dixlekszia írta... [Válasz erre...]

Én magam,még nem szerveztem,de egy nagyon kedves barátnőm rendszeresen csinál Halloween-bulit,persze sokan segítenek neki-én pont nem-mert az összes szabad időmet erre az estére spórolom össze.
Az a legjobb hogy minddenki komojan veszi.
Minddenki ötletesen,jópofán öltözik,és nincs:"ez de ciki" különcködés-de ha mégis az se baj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...