2011. november 7., hétfő

Hurrá, hétfő! - heti muníció

Szerző: Lotte

Peregnek a hetek, ez már idén a 45., ha volt valami fogadalmunk a 2011. évre, kapkodjuk magunkat, már csak 7 hetünk van, hogy teljesítsük!
A merkantil szellem körülöttünk már bőven Karácsonyt diktál, ha szeretnénk még legalább Advent első hetéig kitolni gyerekeink lelkében a várakozás kezdetét, és magunkat is megóvni az idejekorán bekövetkező csömörtől, fokozottan kerüljük a nagy bevásárlóközpontokat, s keressünk novemberhez illő programokat. (Busafejjel a múlt héten betévedtünk egy nagy boltba, alig bírtam elhuzigálni a millióféle Mikulás csokitól.)
A hét végén, november 11-én ünnepeljük Szent Márton napját, ami számos programot kínál az egyébként eddig meglepően napos és enyhe novemberi napokra.
Szent Márton (Franciaország védőszentje) egyébként Pannónia területén, vélhetőleg a mai Szombathely elődjén született, pogány családban. Katonaként élte életét egész addig, míg egy este egy koldussal nem találkozott. Köpenyét kardjával kettévágta, s egyik felét a koldus vállára borította, hogy melegítse a fázó nincstelent. Ezután álmában Jézus megjelent a koldusnak adott köpenydarabban. Az esemény hatására 22 évesen megkeresztelkedett.
Sok népszokás kapcsolódik Szent Márton ünnepéhez. A liba mellcsontjából például az időjárást jósolták meg. Ha a csont fehér és hosszú volt, havas telet jelzett, ha pedig barna és rövid, az sáros telet ígért. A népszokás úgy tartotta, minél többet esznek Márton napján, annál erősebbek lesznek.
Ugyanezen a napon, november 11-én volt az újbor kóstolásának az ideje is, márpedig az idei minden szakavatott szerint kiváló lesz, érdemes hát kóstolgatni. A skanzenek és tájházak, pincészetek és éttermek sok programmal és Márton-napi menüsorokkal várják az érdeklődőket. Külön honlapja is van e programoknak, böngésszetek kedvetekre: Márton-napi libato(u)r.
De ha múzeumos, intellektuális fazonra vennétek a novembert, menjetek el a Szépművészeti Múzeumba, ahol február 19-ig lehet megtekinteni az El Grecótól Rippl Rónaiig című tárlatot vagy vegyetek jegyet az Operába. A november 28-i Florez koncert igazi csemegének ígérkezik, végre nem csak egy levitézlett sztár érkezik hozzánk, hanem egy igazi, csúcson lévő énekes. Ha pedig lelki töltekezésre vágytok, látogassatok el Gödöllőre, ahol a hétvégén számvetésre invitál a Magyar Katolikus Családegyesület, a Családok Évének zárása képpen.
Aztán a libázás, a művelődés és töltekezés után bújjatok össze és csináljatok gyereket, ez lesz a legszebb ajándék az egész családnak, amit úgy adhattok át Szenteste, hogy még csomagolni sem kell!

0 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...