2012. január 14., szombat

Szombat esti zene - ZAZ-tól HAZa

Szerző: FiloSzofi

Ugye ott hagytam abba az öreges posztnál, hogy majd kiülünk a ház elé és zenélünk, és akkor lesz boldogság. De ekkor már nehezen fog új dologba az ember, ezért jobb ha most elkezdjük, és soha nem is hagyjuk abba!
De amitől nagyon fel vagyok dobva, hogy a poszt elején még nem is sejtettem a csattanót. Lesz neki - zenei legalábbis mindenképp.

Kerestem hát egy ház előtti zenét, tudom, nem fogok újat mondani, de hallgassátok őt, ha már sikk, legyen francia:



Azon gondolkoztam, hogyan lehet megfogni ezt a ritmust; amilyen lehengerlő olyan idegen is, ez a zene nagyon máshonnan jön. Azzal szórakoztam, hogy egy-egy szakasz után leállítottam a zenét, és tovább improvizáltam. Persze azonnal eltértem az eredetitől - nem csak színvonalban, hanem mindenhogy. Azonnal átírtam a ritmust.

Megkérdeztem egy szűkszavú zenészt, hogy is van ez, a magyarázat a következőképpen hangzott: mintha Portisheadet kevernénk Django Reinhardtra vagy fordítva. Aha.
Portisheadtől az értelmi megértés után gyorsan továbbálltam, de Django Reinhardt érzelmileg közelebbi szoba. Viszont tényleg ki lehet keverni ebből a két színből, le a kalappal a meglátásért. Szűkszavú Zenész annyit még elmagyarázott, hogy az eleje kicsit dub-os (lassú hip-hop) lüktetésű, amire rájön a francia gipsy swing hangulat. Aha.
Tudjátok, mi az a swing? Valami jazz. Pontosabban?
Idézek: "Swing – Hát, ez az a fogalom, amit nehéz leírni, ezt érezni kell! Ez egy lüktetés a zenében, amit elsõsorban a dob, és a basszus hangszer ad.
Ha fogsz egy kanalat, és egyenletes idõközönként ütögetni kezded vele az asztalt, akkor az egyenes ritmus. Ha minden második ütést egy kicsivel késõbbre teszel, miközben a többi ütés a helyén marad, akkor swing-esedik a ritmus:
| . . . | . . . | . . . | . . . | …helyett… | . . . . | . . | . . . . | . . |
Ezt a ritmusvilágot elsõsorban a jazz használja, de persze máshol is elõfordul."

Na és a francia gipsy swing? Django Reinhard nevéhez köthető egy újfajta stílus, hangzásvilág megteremtése, amelyben része volt különleges technikájának is, amit részben egy balesetnek köszönhet. Vándorcigány közösségben élt, és egy alkalommal lakókocsijuk felgyulladt. A tűzben többek közt két ujja is úgy megégett, hogy azt hitték, nem tud többé gitározni. Persze a zsenialitás nem itt égett belé. Reinhardt életéről bővebben itt olvashattok.

Eszembe jutott Ferenczi Gyuri, aki mindig mondja, hogy Petőfi Sándor nincs olyan messze a new orleansi bluestól, na de - tettem hozzá magamban - ezt a ZAZ féle zenét már tényleg nem nagyon lehet a magyar (nyelvi) ritmussal fuzionálni.

Dehogynem. Ők a Harmonia Garden.
"A zenekar különlegessége a francia cigány swing ötvözése a tradicionális magyar zenei ízvilággal, hangzással melynek eredménye ez az egyedi stílus, ahogy mi nevezzük: Hungarian Django Swing."

Hát tessék (és ez a csattanó):



Nekem most ez jobban tetszett, mint Szirtes Edina Mókus énekével hallható számok, őt inkább egy másik formációban mutatom meg nektek, ez pedig a Fabula Rasa. Így eljutottunk a magyar nyelvhez is, nemcsak zeneileg, de szövegben is.

 

JÓ BULIZÁST!

5 megjegyzés:

macskusz írta... [Válasz erre...]

Épp akartam írni, Szofi, hogy látszik, hogy bulizás közben írtad a posztot. De az is látszik, hogy nem vagy másnapos, mert ma reggel már javítottad is:)

De jók a zenék, köszi!

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Nálunk is bejött, főleg az első francia, a csajok rágerjedtek! Abban azért megegyeztünk, hogy ilyen frufrunk egyikünknek sem lesz, legfeljebb Bendőnek vágunk ilyet titokban az éjszaka leple alatt!

Lotte írta... [Válasz erre...]

De király lenne bárhol, bármilyen utcazenét hallgatni! Egyből elkezdtem várni a tavaszt!

Szofi írta... [Válasz erre...]

He-he, nekem bejön ez a fruru. Sajnos (vagy szerencsére) nem az én fejszerkezetemhez való.

Szofi írta... [Válasz erre...]

Django Reinhardt tényleg zseniális, keressetek rá a youtube-on! Kösz, Jani!
Kicsivel ezelőtt nem hittem volna, hogy ilyen zenét fogok hallgatni, de ez most beszippantott, mert nagyon igazi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...