2012. január 6., péntek

Aliz néni meséi


Szerző: FiloSzofi

Na, lazulásképpen kaptok néhány mesét, remélem, Aliz néni nem haragszik meg érte.

(Mosonyi Aliz: Magyarmesék. Medve Zsuzsi rajzaival. Magvető 2011.)

De nehogy aztán kombináljatok, hogy miért finom utalásféle-képpen! Bár tulajdonképpen...első gyakorlat, hogy nézzünk máshonnan magunkra és szórakozzunk, meg nevessünk.

Év vége felé a férjemmel esszencialista hangulatban voltunk, és csak úgy köptük a magvas állításokat:

Ő: "Ami Magyarországon nagyon hiányzik, az az arányérzék." Amikor ilyeneket mond, mindig nevetnem kell, és akkor legszívesebben behúzna egyet. Pedig amúgy igaza van
Én: "Ami ebben az országban rettentő hiánycikk, az a szívbéli vidámság." Ha valami ilyet mondok, olyan zsiványul néz rám, hogy legszívesebben behúznék neki egyet. Pedig amúgy igazam van, nem?

A könyvet egyébként karácsonyra kaptam az én kedves nagymamámtól!

Jöjjenek tehát a mesék:

***
Volt egyszer egy üdítőital, az Élet Értelme, a magyarok találták fel, és finomabb volt bárminél. Vették is mindenhol a világon, és híresek lettek a magyarok és gazdagok. Csakhogy akkor elkezdték felvizezni. Azt hitték, majd nem érződik rajta, de megérződött. Nem keresték többé az Élet Értelmét az emberek, és a magyarok elszegényedtek.



***
Volt egyszer egy bankár, a bőre alatt is pénz volt, amihez nyúlt, arannyá változott, a sok pénzzel, azt se tudta, mit csináljon. Adott is mindenkinek szívesen, főleg a magyaroknak adott volna, mert látta, hogy nekik nagyon kéne. Aztán miből látod, te kövér? mondták neki a magyarok. Talán koszosak vagyunk, büdösek? Rongyokban járunk? Hát ide nézz! Azzal bepattantak egy nagy autóba, és száguldottak, mint a szél, míg el nem fogyott a benzinük.


***
Volt egyszer egy kukásautó, ebben tündérek voltak a kukások. Csak megfújták a tündérsípjukat, a sok szemét máris benn volt a kukásautóban, nem kellett a kukákat emelgetni. Látták ezt a magyarok, azt mondták, De könnyű élet! Mi is kukások akarunk lenni! És azok is lettek, majdnem mind. Csakhogy nekik nem volt tündérsípjuk, nem tudták szegények, hogy az kéne a könnyű élethez, és így aztán emelgetni kellett nekik a nehéz kukákat, most már egész életükben.

Mosonyi Aliz: Magyarmesék

1 megjegyzés:

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Gyönyörű!-:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...