2012. január 6., péntek

Ami sok, az sok: a Financial Times ötletelése a magyarok kontójára

Szerző: Lotte

Keresgéltem, mit is írnak rólunk a neves, mértékadó külhoni lapok. Következzen néhány részlet a Financial Times Magyarországgal foglalkozó, "Hungarian Coup Worthy of Putin" (Egy magyar puccs, ami Putyinhoz is méltó lehetne) című írásából:

Az etnikai nacionalizmussal átitatott művet (Alaptörvény) az egypárti uralmi ambíció áporodott szaga lengi be. A magyarországi személyes szabadságjogok megszorítását helyezi kilátásba, valamint az állampolgárság másutt élő magyar kisebbségekre való kiterjesztésével instabilitással fenyegeti az etnikailag sokszínű szomszéd országokat.”
"Az alkotmány állami ellenőrzés alá kényszeríti a személyi lelkiismeretet és a hitet. Törvényen kívüli lesz az abortusz és az egyneműek házassága, korlátozzák a bevett vallásokat”, sorolja totál tárgyi tévedésben (hiszen az abortuszszabályozás nem változott, az egyneműek házassága pedig eddig sem volt lehetséges) a világ vezető gazdasági szaklapja.
A jogállamiság a putyini Oroszországhoz igencsak hasonló módon az egypárti uralom alávetettje."
"Az autokratákat nem legitimálják a demokrata elődök bűnei
"A tiltakozóknak odahaza vezetésre, külföldön támogatásra van szükségük. Ha a Nyugat felszólalhat a Maghreb-országok, vagy ha már itt tartunk, Belarusz politikai szabadságáért, akkor egészen biztosan megtehet valami hasonlót Közép-Európában is.”
"Kezdetnek megtenné, ha az EU más vezetői nyilvánosan adnának hangot félelmeiknek. A Magyarország és az EU közti alkudozás középpontjában a demokrácia áll. Hol vannak a kemény kijelentések Angela Merkeltől, Nicolas Sarkozytől és David Camerontól? Második lépés gyanánt a magyar minisztereket kellene kerülni a brüsszeli EU-találkozókon”, javasolja a lap.
"Európa-szerte feljövőben van a nacionalista jobboldal – az Igaz Finnektől a holland Szabadságpárton át a francia Nemzeti Frontig. A gyengébb demokratikus hagyományokkal rendelkező országok kivált sebezhetők. A fertőzés veszélyességét Európának most már igazán ismernie kell”, fejeződik be a Financial Times "Orbán Viktorról és diktatúrájáról szóló írása". (Ez már az Amerikai Magyar Népszava megjegyzése.)

Azért ami sok, az sok, ennek már fele se tréfa!  Kezdem azt érezni, amit annak idején a taxisblokádkor...


5 megjegyzés:

józsi írta... [Válasz erre...]

Tényleg nem a gonoszság hajt,de.......igenis szóljon be a szomszéd ha látja hogy cigarettát nyomkodsz a gyereken! nem?


A Nácizás erős,de aki egyszer megégette a tenyerét úgy igazán az sokáig nem felejti el a konyharuhát kézbe venni.

Egyébként pedig csak dőljön össze ez a mi kis szaros országunk. hiszek benne hogy van úgy, hogy fel kell égetni a tarlót, hogy újra teremjen a föld. phü

anyuka2 írta... [Válasz erre...]

Boldogult lánykoromban évente szerveztünk találkozókat Európa különböző városaiban egy lengyel és egy német barátnőmmel. 2006 novemberében rögtön érkezésemkor azzal támadtak le, hogy mi folyik Magyarországon, mind a lengyel, mind a német sajtó azzal van tele, hogy a magyar miniszterelnök elkúrta, hazudott éjjel nappal, óriási demonstrációk vannak ellene, de ő mégsem hajlandó lemondani. A lengyel lány akkoriban a Reuters-nél dolgozott, hírügynökségben is erről szólt az élet. Mit mondhattam volna? Igen, ez van Magyarországon, a hírek igazak. Eszembe nem jutott azt feltételezni, hogy a gonosz ellenzékiek és a hazánk romlását akaró idegenszívűek kürtölik tele a külföldi sajtót. Az abortuszra és az egyneműek házasságára vonatkozó tárgyi tévedés bizony elég gáz a Financial Times részéről, de sajnos a többi állítás - úgy vélem - megállja a helyét. Amúgy meg tényleg nem is értem, hogy az abortuszt miért nem korlátozták? Sanda gyanúm, hogy attól féltek, ezáltal annyira népszerűtlenné válnak, hogy soha többet nem szavaz rájuk senki - pedig mondjuk én, személy szerint ezt a lépést pártoltam volna.
Kedves Józsi! Gondolom, azok közé tartozol, akik kőkeményen megszívták az elmúlt másfél évet, és rettentő dühös vagy, de ezzel a kirohanásoddal csak azt bizonyítod, hogy belőlünk, a kormány ellenzőiből csak a gyűlölködő fröcsögés árad, velünk nem lehet, és nem is érdemes tárgyalni. Pedig szerintem pont az lenne a fontos, hogy a kormányoldal lássa, hogy a Fideszt ellenzők nem a haza ellenségei, nem akarjuk az ország pusztulását, sőt, igenis magyar szív dobog bennünk is, és éppen ezért aggódunk ennyire. Ha már mi, a kis hétköznapi szintünkön nem vagyunk hajlandóak értelmesen, higgadtan, ész érvekkel felvértezve kommunikálni, mit várjunk magasabb szinteken?

anyuka2 írta... [Válasz erre...]

Amúgy meg nem az a lényeg, hogy mit ír rólunk a Financial Times, hanem az, hogy mi a helyzet. A magánynyugdíj-vagyon államosítása mellet* rekordszintű államadósság (82%), 750 feletti CDS-mutató (oké, tudom, pénteken 700 alá csökkent), 320 forint körüli euró-árfolyam, 10% körüli 5-10 éves állampapír-hozam, csökkenő születésszám. Szubjektívebben pedig körülöttem barátok, rokonok, akik elvesztették a munkájukat, nem tudják fizetni a devizahitelüket (előtörlesztésre gondolni sem tudnak), kisvállalkozások, akik a létért küzdenek, akiknek 1 forintnyi romlás a dollárral szemben 100 ezres nagyságrendű veszteséget okoz, kuncsorgás fideszes ismerősöknek, hogy szerezzenek munkát, mert másképp nem megy, stb. (No meg, hogy szegény anyám nem hallgathatja többé a Klub rádiót.)

*A magánnyugdíjpénztárak ellehetetlenítése azért is háborít fel, mert a jövőnket éltük most fel: amikor a 2011-ben született kb 88 ezer gyerek belép a munkaerőpiacra, nekik kell majd eltartani azt a kb. 170 ezer embert, aki abban az évben fog kilépni onnan!

mis disz írta... [Válasz erre...]

Anyuka2-a megjegyzését én likeolom:)))
Kitenném a mandinerre!-csak nem tudom,hogy kell:(

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Anyuka2-nek:
Őszintén szólva nálam tele a puttony ezzel az orbánékelloptákamagaánnyugdijamat c. amúgy kamudumával. Kb annyira lopta el amennyire a befizetett nyugdijból kicsatornázott 8%-a lopás volt a felosztó-kirovóban már benne lévők nyugdíjából. Esetleg azoktól akiktől az emiatt keletkező költségvetési hiány betömése végett el kellett venni (közszféra, önkormányzatok, óvodák , iskolák, EÜ, mindenféle kifizetetlen túlóra és műszakpótlékok, ugyebár...).
Jelzem, nem csak Magyarországon, de a Lengyeleknél is igen súlyos gondokat jelentett a dolog nem véletlen lobbiztak együtt még 2010 őszén az EU-ban mire kaptak egy szép nagy fügét, most meg megy a rinya, hogy a kormány kompromisszum képtelen - háppersze.
Azt sem nagyon szokták feszegetni, hogy MNYP számlákon a pénz 60-65%-át államkötvényekben kellett parkoltatni a maradék volt a ténylegesen befektethető összeg amiből hasznot (értsd nem játékénzt = igérvény) lehetett produkálni a piacon. Nem kell ahhoz közgazdásznak lenni, hogy tudja az ember hogy ez ló...r(t) mama, hogy egy klasszikust idézzek hibásan! Persze ezt a gazdász szakma legkeményebb ballib krémje is pontosan tudta és el is mondta kb 2010-ig. Röviden, az a pénz kb annyira volt a sajátja, mint amennyire a megkapott majd szja formájában visszafizetett adó (vagy még annyira sem).
A valódi önkéntes pénztárak meg köszönik jól vannak, nekem is van meg lesz is...

A szubjektív okokról meg annyit, hogy én tényleg őszintén sajnálom az ismeretségét akik a munkahelyüket elvesztették a környezetében (gondolom ők is szolidárisak voltak az én szüleimmel akiket a Medgyessy féle közalkalmazotti béremelés után élénkülni _nem_ akaró belső fogyasztás miatti megszorítások okán tettek ki - volt ám ilyen is csak szépen halkan osonva).

Ellentétben az akkori megszorításokkal a jelenlegi a 2010-12 óta bekövetkezett leépítésekről pl Magyar-Telecom, Osztrák bankok kb annyira tehet a kormány mint amennyire a német GDP visszaeséséről, vagy Lehmann-Brothers csődről. A jövő héten, ha mondjuk egy **** multi leépiti a magyar kapacitását (kitöröltem a nevet a pánikkeltés gyanúját is szeretném elkerülni) Bp-n annak sem a zóórbán az oka, hanem a cég súlyos 1 éve tartó problémái és ha így esne rem a kormány segít nekik legalább valami állami projecttel mert vannak olyan multik akiket érdemes megtartani, mert megéri - no nem a spartacskoauchan.

Nos, hogy az ön környezetében sok az elbocsátott, nem jelent se többet se kevesebbet mint, hogy SAJNOS nem olyan szakmákban dolgoznak ahol viszont munkaerőhiány van. Mert mifelénk van ez is ám itt Magyarországon! Történetesen az _alkalmas_ mérnököket, fizikusokat vegyészeket lassan lasszóval fogják. Saját vállalatomnál - az előbb megszámoltam az egyik népszerű állásportálon 8(!) azaz nyolc darab (műszaki) pozició van hirdetve hónapok óta (volt olyan ahova már fizika-matek szakos tanárt vettek fel), persze biztosan nem fizetnek annyit mint a külföldi anyavállalatnál, de azért jó pénz ez is.

És még valami, a magyar euróárnak, ha nem tart évekig megvan az előnye ennek a hozadéka pl a 7MRD € külker sufficit jelentős része vagy a magas euróár miatti többletbevétel és többletforgalom a határszéleken. Vagy kisebb magyar vállalkozások is exportálnak Németországba (egynek rendszeresen tervezek mindenféle dolgokat a főállásom mellett) és hát finoman szólva is nagyon kedvező nekik ez az ár, bár tudom, sok devizahitelesnek gyakorlatilag a halálos ítélet.

A magas báziskamattal kapcsolatban meg spekuláljon ön is, vegyen hosszú lejáratú államkötvényt, minden postán kapható 10%-nál a hülyének is megéri.

Summa summárum, hogy a kormány mennyire rossz gazdaságpolitikát csinál az nézőpont kérdése, önnek rossz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...