2013. november 13., szerda

Gonolatfakasztó akasztó


Szerző: FiloSzofi

A minap ezzel a termékkel találkoztam egy internetes áruházban. 3825ft. Megdobbant a szívem, és frissítő szél kavarta fel agyamban az avart.
Nektek mi ugrik be egy palackszárítóról, avagy csészetartóról?


Termék részletei
  • Méretek: magasság 30 cm
  • Súly: 0.7 Kg
  • Anyag: kovácsoltvas
Garantált minőség.




1914 nyarán Duchamp Párizsban vásárol egy palackszárítót, egy mondatot ír az egyik ívére, és elhelyezi a műtermében. Sosem tudjuk meg, mi volt a felirat, mert feltehetőleg a nővére kidobta, mielőtt értesült róla, hogy az illető tárgy műalkotás-jelölt. Kásőbb még néhány változatot vásárolt ebből a típusú tárgyból, néhány gesztussal műtárggyá(?) avatta őket.


Duchamp: Palackszárító (1914).

"A művész talált tárgyai szabad ötleteket, gondolatokat keltenek a nézőben." - így szól a középiskolás művészettörténet tankönyv képaláírása.


Ez a példány a National Gallery of Australia tulajdona, 1964-es verzió, de több jelentős gyűjtő is vásárolt a 6-8 duchampi példányból, köztük '45-ben Man Ray is, partnerként Duchamp játékához.


Cinikus megállapítások helyett, inkább élvezzük a máig ható, felszabadító gesztust, hogy a művészet nem a tárgyakban, hanem az ember teremtő gondolkodásában van. A művész pedig nem csinál mást, mint ingerli az teremtő központot az agyunkban. Hol így, hol úgy.

Tényleg - halványan kapcsolódva a hét kérdéséhez -, szerintetek ez nőies, vagy férfias tárgy?

9 megjegyzés:

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Egyszerre van jelen mindkét nemi identitás: a befogadó nőiség a műtárgy vázából fakad, a szerteágazó, megtermékenyítő, harcias férfiasság pedig ellepi a jegyeivel a feminim alapot:)

Szofi írta... [Válasz erre...]

Nem rossz! Még, még!

a mesélő írta... [Válasz erre...]

Ha nem olvastam volna az írást, csak a piros hátteres képet látom, óhatatlanul valamilyen középkori tömlöcökben használatos kínzóeszköz jut róla eszembe, fogalmam sincs miért, de ilyenformán a tárgy erősen férfia és valahogy nekem brrr.

FiloSzofi írta... [Válasz erre...]

Igen , a vasszűz, csak az befelé szúrós.

Kriszti írta... [Válasz erre...]

Mivel itt a pulóveres szezon és kopogtat a kabátos-sapkás is,beszűkült tudatom,és csak a kis helyen összetömörülő mérhetetlen mennyiségű ruhát látom,és a szabad,ÜRES tereket az előszobában...:D Bár az már maga a zen és a legmagasabb művészet,ha az előszobában lépni lehet.

Szofi írta... [Válasz erre...]

Akkor számodra ez egy ÜRES fogas adta szabad belső térélmény? Az jó.

Egyébként lehet valami hasonlóság a tudatállapotunkban, mert tegnap többször is a zen, bútor, szavakat ütöttem be a keresőbe. Lehet, írok is egy posztot az élményeimből.

De nagyon jók vagytok tárgyinspirációban! Még, még!

Mis disz írta... [Válasz erre...]

Valami extravagans otkotur!Alatta egy Madonnás combfixes fehérnemű...legközelebb megrajzolom:)

FiloSzofi írta... [Válasz erre...]

helyes, rajzold! Egy egész po-mo művész kollekció is lehetne! Mit kezdene Yves Klein egy palackszárítót viselő nővel. Az ő drámájukról szólhatna egy igen szimbolikus darab.

ms.disz írta... [Válasz erre...]

Őőőő,aha.Ezt még átgondolom.Én még csak egy lady Macbeth-ig jutottam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...