2012. július 14., szombat

Biztonságos kézmosás és slejmeltávolító-köpet-kesztyű

Szerző: Fakirma

Apám egy hete fekszik kórházban, túlesett egy carotis műtéten (úgy hangzik, mint valami vidám mese a sárgarépáról, valójában a nyaki ér kipucoválását jelenti, és annyira azért nem röhejes). Mióta kórházlakó lett, nagyon szórakoztató a társasága, én például sokkal jobban szeretek az ágya mellett ücsörögni, mint az itthoni kuckójában. Ma ugyan egy kicsit gondterheltnek látszott, állítólag azért, mert fárasztó minden nap a halálra készülni minden kézzelfogható eredmény nélkül, ráadásul a Földön félmilliárd ember éhezik, amúgy köszöni szépen, jól van. Mondtam is Neki, hogy tökjófej lett, jót tesz a kórházi idill, és esetleg bedughatnánk az elfekvőbe. Kiegyensúlyozott lelki állapotát azzal indokolta, hogy itt sokkal nagyobb biztonságban érzi magát, mint otthon az én szerető gondoskodásomra hagyatkozva. Ezt nem is csodálom. Otthon nálunk például egyáltalán nincs útmutatás a biztonságos kézmosást illetően:


Mivel a fényképezőm még mindig nem tért magához a teafürdő után, és Ember megmakacsolta magát (Lóf...t kapsz te, nem új fényképezőgépet!), szépen idepötyögöm az útmutatót, hogy Ti is tanuljatok:

1. Nedvesítsük be a kezünket.
2. Adagoljunk megfelelő mennyiségű folyékony szappant a tenyérbe.
3.Dörzsöljük össze a tenyerünket.
4. Dörzsöljük az egyik tenyerünkkel a másik kéz kézfejét úgy, hogy aközben az ujjakat összedugjuk. Váltott kézzel ismételjük meg.
5. Dörzsöljük össze a tenyereket úgy, hogy közben az ujjakat összefűzzük.
6. Dörzsöljük az egyik kéz tenyerével a másik kéz ujjainak hátát úgy, hogy az ujjak horogszerűen összeakaszkodnak. Váltott kézzel ismételjük meg.
7. Markoljuk meg az egyik hüvelykujjat és körkörös mozdulattal dörzsöljük, majd váltsunk kezet.
8. Az egyik kéz ujjbegyeit dörzsöljük a másik kéz tenyeréhez körkörösen, majd váltsunk kezet.
9. Folyóvízzel alaposan öblítsük le a kezet.
10. Kézszárításhoz egyszerhasználatos papírtörlőt alkalmazzunk.
11. A vízcsapot a papírtörlő segítségével zárjuk el.
12. Kezeink biztonságosak.

 Én a négyes pontnál akadtam el először (remélem, nem valami mentális-hanyatlás-tesztről van szó). A hatos és hetes pont szerintem izgató, bujaságát még a kilences pont higgadt józansága se tudja ellensúlyozni. Bár a végkifejlet megnyugtató, mégsem érzem kerek egésznek a történetet, nyugtalanít, mi legyen az egyszerhasználatos papírtörlővel (kezdhetjük elölről az egész mókát, ha mondjuk a csap mellett álló - fénykorában lábbal, ma már csak kézzel nyitható - szemetesládát használjuk).
 Beszéltem a kórteremben fekvő Lábatlan Emberrel is az ügyről. Szerinte nem szabad fennakadni az apró részleteken, ő például a héten veszített egy lábat, de gazdagabb lett két biztonságosan megmosott kézzel. Bánatára csak akkor tud gyakorolni, ha éppen arra jár a kórház gólkirálya, aki ügyes mozdulattal löki be őt 90 centiméter széles kerekesszékével együtt a fürdő szintén 90 centi széles ajtaján (az adatok hozzávetőlegesek, viszont a látvány magáért beszél, én egyszer végignéztem a műveletet. Felejthetetlen élmény). Ja, és szükség van még egy jótét lélekre is, aki közben tartja a magától becsapódó rugós ajtót. De ilyenből egy kórházban szerencsére soha sincs hiány.

A fertőtlenítő kézmosás menete útmutató csak az első arculcsapás volt. A második ott várt rám tegnap Apám ágyán:


Ha még nem találkoztatok volna vele, elárulom, ez itt az orvostudomány legújabb csodája, a slejmeltávolító-köpet-kesztyű. Az ACC, a Mixtura Pectorális, papírzsepi, orrszívó porszívó és társai holnapra már csak őskövületek lesznek a modern kor forradalmi áttörése közepette. Goodbye takony, goodbye légzőszervrendszerben tanyázó gedvaróka!
A műtőskesztyű végéből egy műanyag cső lóg ki, a rögzítést a két tárgy találkozásánál egy alighasznált gézdarab jelenti. Használata még a fertőtlenítő kézmosásnál is egyszerűbb: miközben a gumikesztyűt (és a cső csatlakozó végét) a gézkötésnél két ujjunkkal lazán összecsippentjük, a cső másik végét a szájunkba illesztjük, majd hatalmasat fújunk bele, had jöjjön a csúnya trutyi.
Csak ma jöttem rá, hogy valami nem stimmel a hájtek orvostechnikai eszközzel: nincs rajta leltári szám. Egy homokszem a kórház adminisztrációs gépezetében. Elnézem a Vakbeles Csávó mohó tekintetét, tuti lenyúlja a cuccot, amikor holnap Apámat hazahozom a kórházból. Csak remélni merem, hogy annyi jóérzés szorult belé, hogy előtte a mancsai átesnek a biztonságos fertőtlenítő kézmosáson.

2 megjegyzés:

lotte írta... [Válasz erre...]

Fakirma, olvasva a posztod érzem az orromban a kórházszagot. Mihamarabbi hazatérést apukádnak!!

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Köszi Lotte, képzeld, már itthon van és nagyon boldog vagyok, hogy már megint sikerült kimenekítenem a kórházból az én drága apukámat. Azt hiszem, ez a posztom már csak a héten felgyülemlett feszültség hisztérikus levezetése volt:))
Nektek pedig klassz Balatonozást! Holnap mi is megyünk!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...