2012. július 24., kedd

Úriemberek alkonya

Szerző: Lotte  


"Én bárkit lorddá tudok ütni, de úriembert csak az Isten tud teremteni" (I. Jakab, angol király)

Apukámat a közös családi nyaraláson félrehívta egy kedves, idős hölgy, azt súgva fülébe, hogy tudja meg, ő az utolsó úriemberek egyike. És hogy miből állapította ezt meg? Mert mellette sétálva mindig a helyes  oldalon (balján) ment, s mert azonnal felállt ültéből, ha a hölgy szólt hozzá.
Igen, az úriasszony nem tévedett. Apa ilyen, ilyennek nevelték a nagyszüleim. Úriember. Előreenged minden nőt (a kislányokat is), nem tegez, csak ha a nő maga felajánlja, felsegíti a kabátot, kedves, figyelmes.
Az üdülőben szauna is volt. Miközben forrtam a száztíz fokban, két fiatal, harminc és negyven közötti férfi lépett be az izzasztókamrába. Kéretlenül hallgatott beszélgetésükből kiderült, a Honvédség háza táján dolgoznak. Férfias szakma. Annál lesújtóbb volt a beszélgetésük! A jelenlétemben (és még egy hatvan körüli hölgy társaságában) arról a magvas gondolatról diskuráltak jó hangosan, hogy "minden nő kurva".
Az idősebb hölgy finoman jelezte, hogy rajtuk kívül még két nő is tartózkodik a szaunában. Mire az egyik férfi válasza: "Persze, tessék csak megnyugodni, a jelenlevők mindig kivételek!". 
Még jó!
Hát így állunk, apukám...

De az illemtan tanulható, sosem késő nekiveselkedni. Néhány alapszabály férfi és nő közlekedési viszonylatában emlékeztetőül - nemcsak férfiaknak:


1., A férfi a nő balján halad. (Eredetileg amiatt, hogy fegyverével ne zavarja.)
2., Két hölgyet kísérve a férfi általában középen halad.
3., Tömegben a férfi megy előre, utat biztosítva partnere(i) számára.
4., Étterembe lépve a vendéglátó megy előre, férfi és nő esetén mindig a férfi. Távozáskor a vendéglátó előreengedi vendégeit.
5., Egyéb nyilvános helyeken is a férfi lép be először és ő távozik utoljára.
6., Lépcsőn felfelé a nő megy előre (ha egymás mellett nem férnek el), lefelé a férfi.
7., Járműveken felszálláskor a férfi előreengedi a nőt, leszálláskor a férfi az első és kezét támaszként felajánlja, amit a hölgy vagy elfogad vagy nem.
8., Ruhatárban először a férfi veszi le a kabátot, azután segít a hölgynek. Távozáskor először a hölgy kabátját segíti fel, azután veszi a magáét.

6 megjegyzés:

Névtelen írta... [Válasz erre...]

hm...én úgy tudtam, hogy lépcsőn felfelé is inkább a férfi kéne elöl menjen, mert, hát a látvány ami a férfi elé tárul amikor hátul halad, igencsak zavaró lehet egy hölgynek... (igaz, fordítva is bizarr) :-) Apukád egy etalon!!! S.T.

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Használjunk liftet, nincs macera.

anyus írta... [Válasz erre...]

A lépcsőt én is fordítva tudtam, és nekem logikusabbnak tűnik a szoknya miatt... talán több a szoknyás hölgy, mint a szédülős :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]

A férfi általában előre engedi a nőt. Kivételek: - tömegközlekedési járműről való leszálláskor, gépkocsiból való kiszálláskor; - étterembe, szórakozóhelyre való belépéskor, ha ez társaságban történik, egy férfi megy elöl, utána a társaság tagjai már vegyesen léphetnek be; - meredek, szűk lépcsőn lefelé, de felfelé már a nő megy elöl; - nehéz- és/vagy lengőajtónál mindig a férfi megy elöl. Járműbe való beszálláskor a férfi nyitja ki az ajtót a nő előtt és csukja be utána. (Mikor a szabály keletkezett, még nem hordtak minit.)

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Szerintem, nem csak a "mini" lehet gond! Egy szűk nadrág is igencsak vonza a férfi tekinteteket! :D s.t.

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Akkor nincs mese, újítsunk! Férfiak, előre!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...