2012. június 3., vasárnap

Alapsütik - 10 perces kuglóf bodzával

Szerző: FiloSzofi 

De az igazi címe ennek a posztnak, hogy Kuglóf hűl az ablakban. A fűszereim között. Délután volt, sütött a nap, állt a levegő, és vele együtt az idő is, legalább néhány percre. Engem pedig elégedettség töltött el, hogy igazi otthont adok a családomnak, illatos, meleg otthont. Emlékeikben remélhetően a kuglófra fognak fókuszálni, és a nem a fél méterrel beljebb kezdődő perzsavásárra.

De a kép után azért recept is lesz, mert elhatároztam, hogy a családban bevált egyszerű, gyors és kedvelt sütiket rendre közzéteszem a blogon, mert jófej vagyok, és hogy ne kelljen egyenként írogatni a recepteket.

 

Az első darab éppen a legkevésbé reprezentatív a családi kedvenc kategóriában, mert csak most tanultuk Maimónitól, de azonnal beleszerettünk, és vittük minden összejövetelre. Erről készült most ez a kép, amit ki akartam tenni ide a virtuális ablakba is hűlni.

A Móni-féle alaprecept tökéletes, a képen látható verzió viszont idényszerű kiegészítést tartalmaz. Tanulságos lehet, hogy a tészta ezt is elbírja.
Lottéhoz hasonlóan és is sajnáltam megválni a megmaradt bodzavirágtól, ezért mixeltem belőle a tésztába, a kakaót pedig kihagytam. Tudtam, hogy ettől elnehezül a tészta, ezért citromos frissességgel próbáltam ellensúlyozni, és szörphöz használt citromolajból tettem bele egy kapszulát. Ha lett volna narancsom, abból is reszeltem, facsartam volna bele egy kicsit. Finom lett.
Az extrák nélküli recept könnyebb, lazább tésztát ad, ami tényleg márványos lesz, és valóban tíz perc összeállítani.

Alaprecept

Hozzávalók:
5 tojás
25 dkg cukor (eredetileg porcukor)
20 dkg liszt
1 cs. sütőpor
1 dl olaj
1 dl tej
1 púpozott ek kakaópor (cukrozatlan)

Mindent összekeverünk, a tojásokat egyben a cukorral, de ha van cérnánk, verhetjük külön a tojásfehérjét, hátha számít a különbség, aztán a kakón kívül mindent a robotgépnek adunk.
A márványos verzióhoz a tészta első, nagyobbik felét öntsük a formába, a maradékba keverjük a kakaóport, és az így színezett masszát csurgassuk a világosra. Villával lazán körbeszánthatjuk a formát, de ne keverjük össze. 

Készíthetünk rá citromos mázat, vagy szórjuk porcukorral.

A mázhoz:
5 ek porcukor
fél citrom leve

 

7 megjegyzés:

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Fél órája azon gondolkodom, hogyan lehet cérnával tojásfehérjét verni. Szerencsére mielőtt kipróbáltam volna, rájöttem a megoldásra.:)

Szofi írta... [Válasz erre...]

Marha! Majdnem a monitoron landolt a kávém, mikor megértettem, mire gondolsz. Röhögőgörcs.

anyus írta... [Válasz erre...]

:D Irma, csak elég gyorsan kell forgatni benne a cérnát.

Fakirma írta... [Válasz erre...]

:))Jól van na, a szimbolikus gondolkodásom mostanában egy kicsit akadozik.

Bélád írta... [Válasz erre...]

egyébként tényleg fura az a mondat, én is beugrottam, első olvasásra én is azt hittem, hogy valamit nem tudok a híres cérnás habverésről :)

lotte írta... [Válasz erre...]

én is

Szofi írta... [Válasz erre...]

Miért, most tényleg nem ismeritek a cérnás habverést? Na ne már!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...