2012. június 1., péntek

Kullancspara

Szerző: Lotte   


Beindult a kullancsszezon, tegnap én is vendégül láttam egy példányt a combomban, pedig csak gyomlálgattam félórát a kertben. Idáig kerítésen belül még nem találkoztunk e kellemetlenkedő jószággal, most, hogy közöttünk van(nak) - a kullancs, mint a bajok többsége nem jár egyedül -, gyanakodva figyelem a bokrok alján bujkáló, fűben hempergőző, fák törzsén csimpaszkodó gyerekeket. Talán túlzásnak tűnhet, de fontolgatok egy kis permetezést is, pusztán a békesség kedvéért.
A családunk ugyanis egyszer már megégette magát kullancs-fronton, bátyámat jó pár éve agyvelőgyulladással fertőzte meg egy példány. Azt mondják, nagyon ritka eset, mindenesetre nekünk nem a lottóötös, hanem egy kullancs encephalitis jutott. Nem ragozom, de nem egy mezei nátha!
A tegnapi találkozás "örömére" átismétlem veletek a fontosabb tudnivalókat kullancs-témakörben, hátha ti is olyan feledékenyek vagytok, mint én.

 Kullancs kiskáté feledékenyeknek:

1., Honnan támad? Két fő típusa létezik a kullancsoknak, az egyik a "látó"-fajta, ők az aljnövényzetben, fűben élnek, s onnan kapaszkodnak a lábba, a másik típusba tartozó állatok vakok, ők felülről, a fák, cserjék levélzete felől ereszkednek lefele: fejre, nyakra, hajba.
 
2., Mit csinál? A kullancs az emberre kerülve először megkeresi a vérszíváshoz számára optimális helyet, majd szájszervével kis sebet vág a bőrön (nem érezzük, mert ravasz, a nyálával érzésteleníti a területet), rögzíti magát és vért szív. Ez a rögzültség napokig is eltarthat, addig lakmározik, egyre kövérebbre szívja magát, majd jóllakottan távozik.

Lyme-kór okozta piros kokárda a bőrön

3., Mit okoz? Többféle betegséget okozhat a fertőzött állat, leggyakoribb a Lyme-kór (ezzel a kullancsok mintegy 30-40%-a fertőzött), ritka, de súlyos következményekkel is járhat a kullancs okozta vírusos agyvelő- vagy agyhártyagyulladás.
4., Van-e megelőzés? Az a legjobb, ha nem megy belénk kullancs, ezért érdemes riasztó sprayket, krémeket, védőruházatot alkalmazni, amennyire lehetséges. Ha ez elmarad  (sokszor nem életszerű), fontos a test mielőbbi átvizsgálása, ha ugyanis hamar, néhány órán belül sikerül eltávolítani a bőrből, megakadályozható a fertőződés. Azaz, kurkásszuk át egymást, buksitól a talapzatig. Kullancs okozta agyhártyagyulladás ellen létezik megelőző védőoltás, azonban ezt ismétlőoltásokkal kell újra és újra aktivizálni. (Mi beadattuk a gyerekeknek, most látom, hogy a fiúknak letelt a három évük, táskámban a recept.)

 5., Hogy szedjük ki? Ez okozza mindig a legnagyobb fejtörést. Tegnap például én rosszul szedtem ki, egy hirtelen mozdulattal, körömmel kicsippentettem. Na, íg,y ne tegyünk, hanem használjunk inkább kullancscsipeszt (gyógyszertárban kapható), amivel úgy lehet kiszedni az állatot, hogy közben nem nyomjuk össze a testét. Ezzel elkerülhető, hogy öklendezésre késztessük, növelve a fertőzés kockázatát. (A tetemet legjobb elégetni, ezzel kiélhető egy kis vérengzős hajlam, de ha valaki analitikus típus, akár még vizsgálatra is beküldheti, hogy fertőzött volt-e, sőt gyorsteszt is kapható, amivel tovább paráztathatjuk magunkat. (Nem javaslom!) Ha nem boldogul valaki, forduljon orvoshoz, nincs is szebb, mint egy romantikus nyáresti ügyeletkeresgélés.

6., Mit ne tegyünk? Ne használjunk a csípés helyén olajos krémeket, zsírt és ne tekergessük a kullancsot. Miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdtük, hagyjunk kis időt (fél percet), hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Tehát lassan, hogy a bőrünkön kis sátor keletkezzen, úgy húzzuk ki, ne akarjuk kitépni! (Én persze nem így csináltam, de ti már sokkal okosabbak lesztek.)

Ja, és a legfontosabb, nehogy véletlenül a kullancsra gondolva bezárkózzunk tavasztól ősz végéig a szobába, ez csak egy kis parazita, évszázadok óta lakótársak vagyunk, csak figyeljünk kicsit, és no para!




3 megjegyzés:

anyus írta... [Válasz erre...]

Tök jó, ezt nem lehet elégszer ismételni, még mindig sokan próbálkoznak hülye módszerekkel... Ezt a sátor-dolgot viszont nem hallottam, de biztosan lesz alkalmam idén gyakorolni.

anyuka2 írta... [Válasz erre...]

Pedig engem nagyon érdekelne, hogy bátyádnál mit okozott a kullancs! Agyhártya-gyulladás ellen van oltás, agyvelő-gyulladás ellen nincs? No meg ugye Lyme-kór ellen? Köszi az infókat, bennem évek óta nem volt kullancs, de régebben mindig olajos krémekkel szedtem ki, ezentúl okosabb leszek.

lotte írta... [Válasz erre...]

Ő nem volt beoltva, mikor beteg lett, az oltással valóban elkerülhette volna, de akkoriban (ez úgy 10 éve lehetett) még nem volt olyan felkapott dolog. Szóval, kb. egy héttel azután, hogy belement a kullancs belázasodott, majd néhány nap után úgy tűnt, semmi baja. Aztán ismét lázas lett, ekkor már erős fejfájással, nagyon zavarta a fény, s az orvos rögtön tudta, hogy baj van: Szent László Kórház, minta a gerincvelőből, aztán várakozás.. Hiszen a vírussal nincs mit tenni, a szervezet vagy legyőzi vagy nem. Istennek hála ő megúszta, nem is maradt vissza komolyabb dolog. De kemény időszak volt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...