2012. május 19., szombat

Heti Muníció: Készíts saját gyurmát!

Szerző: Fakirma

A cím előre megfontoltan bartoserikás, ugyanis csak szuper anyuknak ajánlom a kreatív főzőcskét. Természetesen halandó mamák is próbálkozhatnak, ha másért nem, legalább a fejlődés kedvéért. Amúgy a bodzaszörp receptjét akartam a héten megosztani Veletek, de Lotte megelőzött, ráadásul majd megpukkadtam, amikor megláttam a gyönyörű bodzás-citromos képét (én elrohasztottam 3 turnusban 10 liter szörp-aspiránst, a részletektől kivételesen megkíméllek Benneteket). Bánatomban nekiláttam gyurmát főzni, abban verhetetlen vagyok. A siker ma sem váratott sokáig magára, immár újabb adag rózsaszín trutyi vár arra, hogy  lakásunk zugaiban szétkenődjön. Amúgy környezet- és gyermekbarát készítmény, nem fog, nem hagy foltot (legalább is nem nagyon), és ha a kölyök megkóstolja, nem kell az ügyeletre rohanni vele.
 
Íme, a hozzávalók:
3 bögre liszt
3 bögre víz
1.5 bögre só
2 evőkanál olaj
1 evőkanál borkősav vagy citromsav
ételszínezék

Ha összeöntötted a hozzávalókat, nagyjából 5 percig kell főzni kevergetés közben. Akkor szedd le a tűzről, amikor a kutyulék elválik az edény falától! Ne dobd azonnal a kukába, amíg meleg, nyúlós-ragadós állagú, hihetetlen, de ha kihűl (és van egy kis mázlid) simán kenterbe veri bármelyik bolti gyurmát! A receptet egy gyerekpszichológustól nyúltam le, ő terápiás céllal használja. Valóban jótékony hatása van a lélekre (az enyémre biztosan), a gyerekeim anyanyúzás helyett elmélyülten főznek, gyúrják, vágják, tapicskolnak benne, ma Királykisasszony műkörmöket csinált magának, Farkas-Ojó meg hatalmas kuki-projektbe kezdett (a nemi identitás alakulásának iskolapéldáit csak a pszichológia kedvéért említettem meg).
Fontos, hogy zárt edényben tároljátok, egyébként villámgyorsan kiszárad és darabjaira hullik (így viszont könnyebb kiporszívózni a szőnyegből). Néhány hónapnál tovább nem tárolható (vagyis nem érdemes), reménytelen ragacs lesz belőle, amit lehetetlen kikaparni a tároló edényből (a képen csak a gusztustalan rózsaszín gyurma a friss adag, az üvegekben a lejárt szavatosságú elődök szomorkodnak, hónapok óta nincs erőm kivakarni az üvegekből).
A mai gyurmánk olyan pihe-puhára sikerült, hogy Ojó szépen becsomagolta egy törölközőbe és helyettem azzal aludt el. Ciciharcot vívó sorstársaimnak átmeneti tárgyként is ajánlom!

8 megjegyzés:

anyuka2 írta... [Válasz erre...]

Szuper, ugye a szegény rokonnak is jut belőle?

Szofi írta... [Válasz erre...]

Vérszagra gyűl az éji vad :-)

Fakirma írta... [Válasz erre...]

:)
persze, hogy kaphatsz belőle, nehogy már csak az én szőnyegem nézzen úgy ki, mint ahol egy hullát feldaraboltak (a tegnapi adag olyan színű, mint a bőr, Ojó pedig összekeverte egy kis régi pirossal).

anyuka2 írta... [Válasz erre...]

Nekünk már nincs szőnyegünk, száműztem a szobából abban az illúzióban, hogy így könnyebb lesz kordában tartanom a mocskot.

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Ne aggódj, a kanapén legalább olyan jól mutat, mint a szőnyegen!:)

Fakirma írta... [Válasz erre...]
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
mis disz írta... [Válasz erre...]

Én ,most az egyszer kihagyom a kuncsorgást,és a gyurma adagom anyuka2-nek adom.De,ha csirkehusit csinálsz azonnal szólj!:)
-a másik szegény rokon

Fakirma írta... [Válasz erre...]

:)A rockfortos specialitásomra gondolsz?:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...