2012. május 11., péntek

Szem a láncban - megalakult a Családlánc

Szerző:  Onleány     


Lánc, lánc... megalakult a Családlánc!
A 2001 óta működő Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége szélesíteni szeretné bázisát, s mától el kíván érni minden magyar családokkal (is) foglalkozó szervezetet, akik számára értéket jelent a család és a nemzeti identitás. 
Hiszen az identitás bölcsője a család. Egy anyanyelven énekelt ringató, egy "magyarul" főzött ebéd vagy altatóul mesélt népmese többet jelent minden későbbi identitásformáló eszköznél. 
A Parlament Delegációs termében összegyűlt országhatáron innen és túlról érkező szervezetek csatlakoztak ahhoz a nagyívű kezdeményezéshez, melynek célja a magyarság megmaradása. A megmaradás nemcsak számokban, de lélekben is. Mert bizony fogyatkozunk így is, úgy is, határainkon belül és határainkon túl is. Ráadásul idegen országban, s különösen szórványban élve, valóban embert és magyarságot próbáló feladat megőrizni a nemzeti identitást. 
S ez egyedül nem megy! Szükség van minden magyarságához ragaszkodó emberre és szervezetre, aki bátorítja, segíti a családokat gyökereik megőrzésében.
Az identitás pedig csak átélt, valódi élményektől válhat valósággá. A szép szavak mögé pedig konkrét tettek kellenek. A Magyar Állami Operaház például felismerte ezt, s mostantól jelentős kedvezményekkel segíti, hogy a határon túl élő magyar családok is eljuthassanak az egyik legfontosabb  magyar összművészeti intézménybe. 
Ha fontosak vagyunk egymásnak, s valljuk, hogy összetartozunk, minél többen leszünk szemek e láncban. De a legfontosabb láncszemek a megszülető gyermekek.

0 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...