2012. május 22., kedd

Tablettás abortusz

Szerző: Lotte


Tiltakozó plakát
Szombaton a családdal autóztunk egy baráti összejövetelre, mikor a rádióban hallottuk a hírt: Magyarországon is törzskönyvezték az abortusztablettát.
A nagyfiam (dühöngésemet hallva) megkérdezte: "Anya, mi az az abortusztabletta?" Elütöttem a választ valamivel, nem volt szívem elmesélni neki, hogy tudod, kicsim, az úgy van, hogy egy néni pocakjában nő egy kisbaba, akit nem akar, bevesz egy tablettát, vérzik egy kicsit, a baba pedig nincs többé... Nem értette volna, hogy lehet ez, miután nem sokkal előtte egy megvert kutyát ábrázoló,   a szemlélő megrendülésére apelláló plakát mellett mentünk el, s kérdésére magyaráztam, hogy az emberek azért gyűjtenek pénzt, hogy minden kutyusnak legyen szerető gazdija, mert ő is csak egy élő lény. Mit szólt volna ahhoz, hogy ugyanezek az emberek közben lazán bekapnak egy "gyógyszert", hogy ne szülessen meg a kisbabájuk?!
Szerda délután három órakor magzatvédő szervezetek tüntetnek az abortusztabletta magyarországi bevezetése ellen. Lélekben velük vagyok és egyetértek a tegnapi parlamenti kereszténydemokrata felszólalással, melyben a képviselő tiltakozását fejezte ki a szerrel kapcsolatban. Egyébként nem lepett meg a bevezetés, szépen felvezette az index Közelít az abortusztabletta Magyarországra című április 23-i írása, mely terjedelmesen foglalkozott a tabletta burkolt reklámozásával és nagyközönség előtti beható megismertetésével. Ha valaki végigolvasta a három oldalas írást, megtalálhatta a végén a kis megjegyzést, ahol kiderült, a cikket a Társaság a Szabadságjogokért támogatta. (Csendben kérdezem, vajon a magzatok joga is eszébe jut néha a társaságnak?)
Az Országos Gyógyszerészeti Intézet 2012. május 17-én regisztrálta az abortusztablettát. "A készítmény regisztrációja elkerülhetetlen EU-tagállami kötelezettség, a tagországok számára kötelezően betartandó Európai Gyógyszerkódex előírása szerint történt" – áll az egészségügyért felelős államtitkárság közleményében. Már ez is tagállami kötelezettség? De vajon miért?
Tényleg erre kell haladnunk? Miközben Magyarországon rendkívül magas az abortuszok száma (100 élve születésre 41 abortusz jut!), azt kell sugallni, hogy a nem kívánt terhesség egy tabletta lenyelésével pikk-pakk orvosolható probléma, mint a fejfájás? Talán még egyszerűbb is, mint óvszert húzni. Nem épp a megfontolt döntések segítése, a felvilágosítás és a válsághelyzetben lévő édesanyák támogatása lenne a cél? Persze, sejtjük, micsoda lobbierők dolgoznak egy-egy gyógyszer (ez esetben a gyógyászati jelleget mondjuk elvethetjük) bevezetéséért. A nem kívánt terhesség pedig nagy piac, érdemes az egyszerűbb, gyorsabb, probléma (de nem feltétlen szövődmény!)mentesebb pirulás szerrel kirukkolni.
Az regisztráció megtörtént. A kormányzati szándéknak köszönhetően az alkalmazás még prolongálva, de ez első jelentős lépést megtettük a tablettás abortusz felé.

7 megjegyzés:

Timi írta... [Válasz erre...]

Nem olvastam a háromoldalas cikket. De ez nem olyan, hogy csak kórházban alkalmazható és rendes vetélést okoz, tehát más, mint a fejfájás elleni tabletta? Csak nem egyszerűbb már, mint óvszert felhúzni... Vagy hogy van ez?

Amúgy nagyon magas az abortuszok száma, de amikor én voltam gimis és nekünk tartottak felvilágosító órákat, akkor még 70 jutott száz szülésre. Azárt elég jó javulás látszik 15 év alatt.

Ne értsetek félre, nekem sem tetszik úgy egyáltalán az abortusz gondolata sem, nemhogy tablettáé, de az, hogy ez "könnyű bekapás" és felelőtlenségre ösztönöz, nem biztos, hogy igaz.

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Szerintem meg nyilvánvalóan "vonzóbb" egy tabletta, mint egy műtéti beavatkozás. Nem tudom, a kockázatai milyenek egyiknek és másiknak, de a Nagy Felvilágosodás korában, mikor mindenki már az oviban tudja, hogy csinálják a gyereket, jó lenne oda eljutni, hogy ne kelljen elpusztítani egy életet, hanem figyeljenek szex előtt és közben, ha nem szeretnének anyai/apai örömök elé nézni. A tabletta pedig igenis erősíti azt az érzést, hogy ez egy egyszerűen kezelhető probléma, ráadásul, ki tudja hosszabb távon mivel jár. Az első fogamzásgátlóktól is születtek végtag nélküli csecsemők néhány generációval korábban, pedig, hogy örültek neki...

Timi írta... [Válasz erre...]

Egyrészt igazad van. Másrészt meg ha már muszáj valamiért, akkor lehetne minél kevesebb kockázattal. De az biztos, hogy nem annyi, hogy lazán bekapnak egy gyógyszert.

Mindenesetre, ha lehetne, az lenne a legjobb, ha fel se merülne a kérdés, mert mindenki fel lenne világosodva, és tökéletesen működne a védekezés!

Katica írta... [Válasz erre...]

én nem értem egyébként, ezt a tömeghisztériát..de hát ez eddig is volt Mo-n, nem egy új vívmány. persze kórházi felügyelettel. de hát ezután se a patikában fogják recept nélkül osztogatni, nemde? szóval most akkor mi ebben a hír?

gabi írta... [Válasz erre...]

hogy lehetett volna, ha nem volt törzskönyvezve? Legfeljebb magánkórházban.

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Ez a tabletta nem összekeverendő az eddig is kérhető úgynevezett "esemény utáni" tablettával, amit a fogamzás után 72 óráig lehet beszedni.

Katica írta... [Válasz erre...]

aha, köszi, akkor azzal kevertem, azért nem értettem, min pörögnek már megint a tévében. mondjuk szerintem ez nagyon horror, ha nagyobb terhesség ellen is beadják, ha csak azt vesszük, hogy spontán abortusz esetén is kaparás a vége úgyis négyhetes terhesség után, szóval ez egy átverés, szegény, aki elhiszi, úgyis kétszer szenved

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...