2012. március 8., csütörtök

"Szósz teszi a kuszkuszt, szerelem a házasságot"

Szerző: Fakirma

Apuca és Mama (Királykisasszony műve)
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, én megőrülök a tavasz illatától, s hiába a négy gyerek, a negyven év, az élettapasztalat, szeretnék csak úgy szerelmes szívvel, semmivel sem törődve rohanni bele a nagyvilágba... Vénségemre oda jutottam, hogy szerencsétlen Emberbe fülig beleszerettem (pedig elhihetitek, van neki gondja elég!). Elandalodva nézem, ahogy reggel megköti a nyakkendőjét, szomorkodom, ha az ebédszünetben nem hív fel "csak úgy", este remegve várom az ajtó nyikorgását, s tátott szájjal hallgatom monológját a lejárat nélküli alárendelt kölcsöntőke kötvény nettó vételi árfolyamáról. És nem azért mondom, hogy irigykedjetek, de az a tizenöt éves feslett macinaci is dögösen fest 96 kilós testén!
További ömlengés helyett mindenki jobban jár, ha kedvenc íróim gondolataival folytatom ezt a bejegyzést. Íme, egy csokorra való életbölcsesség szerelemről, házasságról (hátha köztük van a saját mottótok is):

"A szívnek több szobája van, mint egy kuplerájnak." (Marquez)

"Megtanította rá, hogy semmi sem erkölcstelen, ami az ágyban történik, ha arra jó, hogy fenntartsa a szerelmet" (Marquez)

"Milyen rettenetes, hogy életünk legkimagaslóbb pillanatai és állapotai csak a legbanálisabb kifejezésekkel közelíthetők meg, és hogy valószínűleg csakugyan ezek a legbanálisabb pillanataink. Ilyenkor ugyanolyanok vagyunk, mint más ember." (Szerb Antal)

"-Te szin-vat vagy!
-Mi vagyok?
-Szin-vat!- kiáltotta Mona - Egy ember, aki a másiknak teljes szerelmét kívánja. Nagyon gonosz dolog." (Vonnegut)


"Minden szerelem megannyi vakcina. Segíti az embert, hogy könnyebben átvészelje a következő támadást." (Green)

"Együtt szellenteni, gátlástalanul, boldogan - ez lehet a szerelem legmagasabb foka." (Vámos Miklós)

"Az asszony közben meg folyton csak szülte a gyerekeket, a kocsi folyton lerohadt, a számlák folyton jöttek, és ősszel-tavasszal elözönlöttek minket a hangyák." (Vonnegut)

"...említettem két kérdést, amit soha nem szabad feltenni, ha valaki tartós kapcsolatra vágyik. A dolog fontosságára való tekintettel megismétlem:1.Hol voltál? " 2.Mikor jössz haza?" (Popper Péter)

"Nagyon hálás vagyok a feleségemnek, mert gyönyörű házasságtöréseket tett nekem lehetővé, igen kevés bűntudattal." (Mérei Ferenc)

"....az amerikai házasságok ötven, vagy még több százaléka azért mond csődöt, mert legtöbbünknek már nincs kiterjedt családja. Aki ma házasodik, egyetlen személyt kap. Amikor házaspárok marják egymást, mondom nem a pénz vagy a szex miatt teszik. Valójában azt közlik: "Nem vagy elegen!" Sigmund Freud azt mondja, nem tudja, mit akarnak a nők. Én tudom, mit akarnak. Egy csomó embert, akivel cseveghetnek." (Vonnegut)

"...a szerelem a tisztelet helyettesítője, csak megzápult." (Vonnegut)

"Két ember, egy férfi és egy nő között végül mindig olyan szánalmasan egyforma a "miért" és a "hogyan"...Megvetnivalóan egyszerű képlet ez. Mindig azért és  úgy, mert éppen lehetett és megtörtént, ennyi az igazság. Nem érdemes a részleteket firtatni a végén." (Márai Sándor)

"A szociálpszichológusok...tudják, hogy a kölcsönös bizalom, az intimitás kialakulásához gyakran szükséges egy csúnya veszekedés, egy kellemetlen konfliktus. Édesanyám a kezdetben készségesen alkalmazkodott ehhez a fölismeréshez, ütte-vágta apámat, de későbben már belefáradt ebbe, megsimogatta édesapám arcát, Matikám, erre a kis időre már ne veszekedjünk, életem. Akkor inkább ne alakuljon ki az intimitás." (Eszterházy Péter)

"A szerelmi aktuson kívül semmi sem olyan intim foglalatosság, mint a közös főzés és evés." (M.Jones)

"Én kérem a jövőt - bár elkéstem ezzel is - könyörüljön legalább az ajtóknak és az ablakoknak: hagyja meg őket kézzel nyithatónak. Mert milyen világ is az, ahol nem lehet az ablakot mohón kitárni s úgy nyitni ajtót, hogy annak lendülése - és nyikorgása - helyettünk kimondja: alig győztelek várni." (Ancsel Éva)

"Szósz teszi a kuszkuszt, szerelem a házasságot." (berber közmondás)



2 megjegyzés:

cucka írta... [Válasz erre...]

jajj most én is ilyen vagyok. csak nézem a busa fejét és ölelgetném meg andalognék vele. ő meg csak néz zavartan, hogy mi lelete asszonyát...

jó volt ezt most olvasni nagyon. :)

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Jó hír, hogy nem csak én bolondultam meg teljesen!:) Nekem el se hiszi, azt gondolja, szokásos kisded játékaim egyike, s várja, hol van a csapda. Én viszont 10 évet fiatalodtam, testileg-lelkileg, ami azt hiszem, nagyon rám fért a tél után. De azt hiszem, Nálatok se jött rosszkor ez a kis frissülés:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...