2012. március 23., péntek

Sufnidizájn

Szerző: FiloSzofi 

Ideje egy kis friss levegőt ereszteni a fülledt dizájn világunkba, nem gondoljátok? Csak itt az interneten annyi a csicsa, mint a gasztroblogger. Lakberendezés, otthon, dizájn magazinok lapulnak a dolgozó nők táskájában, hódít a country meg a minimál, csupa idegen máz, bezzeg a fűrészt már restek vagyunk elővenni. Ha mégis, hát csak olyan úri módon, hogy a régi stílbútort drága kiegészítőkkel tuningoljuk, majd lefestjük pinkre - a dizájn miatt ugye. Úri huncutság, ami az egyszerű népnek elérhetetlen.
Pedig ha van az embernek egy jó PVC csöve, mindene van  - nekem elhihetitek.

De nem kell szégyenkeznetek, ezt én is csak azóta tudom, mióta kezembe került az Amit te megtehetsz...című kiadvány 1969-ből. A nagymamám konyhakredencéből került elő, mikor azokat a régi receptes füzeteket kerestem, amiket annyit nézegettem gyerekkoromban a hokedlin, míg Mami főzött. (Később azokat is megmutatom.) Azoknak ugyanis vicces grafikái voltak, amit nagyon szerettem. Ezt a barkácskisokost viszont csak most tudom értékelni, a PVC hőskora múltán, a dizájner újrahasznosító világ hajnalán.
Itt beszerezhetjük a szükséges PVC-t
Maga az újrahasznosítás nem újdonság, a "Dobd el, és végy másikat" szemlélet Magyarországon röpke közjátéknak mondható. (Feltéve, ha elhisszük, hogy a végéhez közeledik.)
És hogy lássátok, nincs új a nap alatt, a svéd praktika már ekkor megfertőzte a magyar asszonyok agyát, csak figyeljétek a szöveget!

Lakberendezési cserkésztábor indul!  Ez az igazi telek-stílus, avagy sufnidizájn!

 "VIRÁGVÁZA

Őt igazán meglephetné a fiúja egy virágvázával
A PVC cső egyszerű meghajlításával virágvázát is készíthetünk. Ezt aztán pántokkal vagy zsinórral a falra erősíthetjük. A víz betöltésénél azonban vigyázzunk! Gondoljunk a közlekedőedények törvényére, tehát mindig a rövidebb szárba öntsük a vizet, s csak azután, ha már a virágot is beletettük a csőbe. Ellenkező esetben a víz kicsuroghat."



ÚJSÁG- és FOLYÓIRATTARTÓ

Újság- és folyóirattartót is készíthetünk PVC csőből. Először megrajzoljuk a tervet, pontosan kiszámítottuk, mennyi és milyen vastag csőre lesz szükségünk.... (Itt jönnek az adatok, meg hogy mit hol fűrészelünk. Külön kérésre azt is megírom.)... Ujjunkkal formálgattuk a vastagabb cső képlékeny részét, hogy összeszorítsa a beledugott vékonyabb csöveket, majd vízzel gyorsan lehűtöttük. Így készült el a négy láb és a kosár váza, amit már csak be kellett "fonnunk". Kézi-, ún. cigányfúrókkal lyukakat fúrtunk a vékony csövekbe, s ezen húztuk keresztül a nagyon vékony, piros színű műanyaggal szigetelt huzalokat. Ez már türelemjáték...

Ide KELL egy piros huzalos újságtartó!


LEVÁLASZTOTTUNK EGY "VEKNIRE VALÓT "...

A kenyér helye is sokszor  megoldhatatlan. A svédek műanyag dobozt gyártottak tárolására. Házilag két megoldást találunk, amellyel ugyanezt a célt elérhetjük. Az egyiket meg is valósítottuk, de úgy gondolom, a másik elkészítése sem jelenthet nagy problémát. Adottságaink olyanok, hogy az éléskamra két polca közé beépített kenyérdobozka látszott a legcélszerűbbnek.A kis üvegek számára készített polc belső  magassága ugyanis 18 cm. Úgy gondoltuk, ha ebből leválasztunk egy "veknire valót", kibéleljük műanyag lemezzel, olyan "ajtót" csinálunk rá, ami túlságosan nem szellőzik - ideális kenyértartónk lesz. Így tettünk.

 


Technokollal PVC lemezeket ragasztottunk a polc fájára alul és felül, s a polc hátára is. Az egyik oldalon egy megfelelő nagyságú deszkalapot "építettünk be" - ez választotta el kenyértartónkat a polc szabadon maradt részétől. A helyes méretre leszabott deszkalap szinte magától is beszorul a helyére, de alulról facsavarral is odaerősíthetjük, vagy ragaszthatjuk is. Természetesen ezt is befedtük műanyag lemezzel. A kenyértartó ajtaját PVC fóliából készítettük; felülre ragasztottuk, s úgy lógattuk le, mint valami függönyt. Alul azonban rendszerint betűrjük a kenyér alá."

Na, nem volt meggyőző? Hát kell minden apróságért az IKEÁ-ba rohangálni!?

country

3 megjegyzés:

anyus írta... [Válasz erre...]

Akkor még le lehetett írni h CIGÁNYfúró?? :-O

anyuka2 írta... [Válasz erre...]

Zseniális! Egy ilyen technokollal ragasztott PVC kenyértartó nekem is kell!

Szofi írta... [Válasz erre...]

@anyus - egy csipet szabadság, ami a fúróhasználóknak kijutott.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...