2013. március 27., szerda

Szellem a zöldben - JÁTÉK

Szerző: FiloSzofi

"Elcsodálkozva és biztató mosollyal jegyezte fel kis munkafüzetébe, hogy a magyar "gondolkozás" szó a "gond" szó tövéből ered. Szerinte ez is szemlélteti, hogy az alapszavak néha egy egész nép filozófiáját összefoglalják."

Ki ez, ki tudja? Segítek: A helyszín nem Kersko, és ő itt nem Hrabal. Kicsit kövérebb, és kicsit nyugatabbra született. De ő is írt. Az alább szereplő idézetek az ő írásaiból valók.

A hajtás után további információk, és további kérdések következnek:


1. kérdés tehát: Ki van a képen?
A válaszokat ne felejtsétek kommentben megírni!



"Sosem mi jutunk gondolatokhoz.
Azok térnek be mihozzánk.

Betérésük illendő órája a beszélgetésnek.

Társas elmélkedéshez ébreszt kedvet,
Ez nem erősíti fel sem az ellenkező vélekedést, sem
nem tűri az engedékeny egyetértést. A gondolkodás
keményen a dolgok szelében marad.

Ilyen együttlétből támadnának egyesek talán
a gondolkodás munkájában társnak. Hogy
közülük egy véletlenül mesterré legyen."

2. Kérdés: Ki a tanítvány?

A tanítvány a baloldali alak, jobbra a fenti képeken szereplő öregúr középkorú mesterként.



 3. Kérdés: Ki a mester?


A baloldali sétapálcás, kalapos úr posztunk főszereplőjének mestere volt. Ki lehet ő?



A földút a kastélyudvar kapujától kígyózik ... felé. A kastélykert öreg hársfái a fak fölött kitekintenek utána, amint húsvétkor a sarjadó vetés és az ébredő rét ölelésében fel-felvillan, (...)
Az útmenti feszülettől elkanyarodik az erdő felé. Az erdőszélen egy magas tölgyet köszönt, alatta durván ácsolt pad áll.
Olykor-olykor nagy gondolkodók egyik-másikírása hevert rajta, melyeket ifjúi járatlanság igyekezett megfejteni. Ha rejtélyek egymásnak feszültek, és kiút nem mutatkozott, segített a földút. Mert az vezette a lábakat a kanyargós ösvényen a kopár földek tágasán át.

A gondolkodás ugyanezekben az írásokban vagy saját kísérleteiben mindig, vagy legtöbbször azon az ösvényen tart, melyet a földút szel a mezőn át. Ez olyan közel marad a gondolkodó lépéséhez, mint a földműveséhez, ki kora reggel kaszálni indul.
(...)
Maga a tölgy mondta, egyedül ilyen növekedésben alapozódik meg az, ami tartós és gyümölcsöző, hogy növekedni azt jelenti: megnyílni az égbolt tágasságának és ugyanakkor a föld sötétjébe gyökerezni; hogy minden felcseperedő csak akkor növekszik, ha az ember egyformán mindkettőnek eleget tesz: megfelel a tágas ég elvárásainak és ugyanakkor megmarad a hordozó föld oltalmában.
(...)
De a földút biztatása csak addig szól, amíg vannak emberek, akik levegőjébe születve, őt hallani képesek. (...) Az a veszély fenyeget, hogy a mai emberek nehezebben hallják meg nyelvét. Már csak a készülék lármája jut el hozzájuk, amit majdhogynem Isten hangjának tartanak. Így válik az ember szétszórttá és úttalanná. A szétszórtnak az egyszerű unalmasnak tűnik. Az unalmas unottá tesz. A kedvetlenek már csak a közömböst találják. Az egyszerű elmenekült. Csendes ereje kimerült.

 

3 megjegyzés:

kerge írta... [Válasz erre...]

Ahogy ezek a szövegek le vannak fordítva, az nem rejti el, hogy az eredeti nyelv csakis német lehet.
Ez egy tüchtig német bácsika, aki időnként megengedi magának, hogy feltűrje az ingujját. Sajnos egyébként nem vagyok képben a német irodalmárok fizimiskájával.

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Szerintem: Husserl (Kalapos - szakállas) - >Heidegger (ő van az első képen-is) - > Gadamer? utóbbit csak sejtem, mert nem láttam fiatalkori képét.
üdv. Quodlibet

Szofi írta... [Válasz erre...]

Kedves Quodlibet, gratulálok a megfejtéshez!

A poszt főalakja Heidegger, a fiatalember Gadamer, az öreg szakállas, kalapos sétapálcás pedig valóban Husserl.

Közben reklamáció érkezett, hogy mások is küldtek volna megfejtést, de nem érkezett meg. A játék kedvéért egy délutánra beállítottam a megjegyzések engedélyezését, de hiába lestem, nem jött semmi. Ezek szerint a blogger ezen funkciója cserbehagyott, és a megjegyzések a nagy kommentfaló szörny hasában kötöttek ki.
Mindenkitől elnézést, a funkciót már töröltem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...