2013. március 7., csütörtök

Heti Muníció: Kókuszpókusz

Szerző: Fakirma

A hazai termőföldek kincse a magyar kókuszolaj
Mindig jót derülök azokon a szerencsétleneken, akik különböző csodaszerekkel purgálják ki magukból az öregséget, betegséget, rosszkedvet és egyéb ellenségeket. Az évek múlásával itthon egyre vidámabb a helyzet, elég, ha rápillantok saját bejáratú polcaimra, s máris hülyére röhögöm magamat. A homeopátiás szerekkel indultam el a lejtőn, azután következtek a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények, nem sokkal ezután beköltözött konyhánkba az összerohadt gyógyteafüvek jellegzetesen édeskés szaga. Jelentős állomásnak tekinthető a hanyatlás útján az a reggel, amikor először kentem a szemem köré a klimax elleni hüvelykúpot, innen már csak egy apró lépés volt, hogy gyermekeim külső és belső sérüléseit szétnyirbált aloe vera levelekkel orvosoljam. Már éppen kezdtem unatkozni a zöld tea leveleivel kikövezett örök élet ösvényén, amikor húgom egy új csodaszerrel hozott izgalmat hétköznapjaimba. Pontosabban Alzheimer kórban szenvedő anyáméba. A tesó instrukciója úgy szólt, hogy naponta két evőkanál kókuszolajat csempésszek bele szerencsétlen anyánkba. Az utasítás mellé meggyőző magyarázat is járt: a közepes hosszúságú triglicerid láncok a májban ketonokká alakulnak, amelyek remek alternatív energiaforrást jelentenek az olyan agysejtek számára, amelyek az Alzheimer-kór következtében elveszítették glükózfelhasználási képességüket. Ha jól értem, az Alzheimeres beteg olyan, mint a vegyes tüzelésű kazán: ha nincs gáz, működik koksszal is. Az eredmény lenyűgöző: kevesebb depresszió, több ész, harmonikusabb személyiség.
Mielőtt elkezdtem jóanyámat tömni a gyanús cuccal, elolvastam a kókuszolajról szóló tudományos értekezéseket (források: Kiskegyed, Wiki, Örökélet-webshop1, Örökélet-webshop 2., Betegszoba). Szomorúan vettem tudomásul, hogy elenyésző az esélye annak, hogy édesanyám belátható időn belül régi fényében fog tündökölni, mivel a kókuszolaj Alzheimer-gyilok hatása tudományosan nem alátámasztott feltételezés. Amúgy sem értem ezt a nagy hűhót, a szervezet ketonszintje koplalás hatására is nő, persze jogosan merülhet fel bárkiben a kérdés, hogy mire megy az ember egy agyilag fitt, éhen halt anyukával.
Elkeseredésre azonban semmi ok,  kókuszolaj fronton csupa jó hírrel szolgálhatok. A zsíros fehér trutymó az Alzheimer kóron kívül ugyanis mindenre jótékony hatást gyakorol.
Zseniális fogyasztószer. Erre azok a sóher amerikai parasztok jöttek rá, akik disznóikat tömték az olcsón mért kókuszolajjal, a malacok pedig hízás helyett karcsúvá és szálkássá váltak. A kókuszolaj ugyanis egyenesen az izmokba tart, háj helyett energia lesz belőle, ráadásul buzerbálja a pajzsmirigyet is, ennek köszönhetően gyorsul az anyagcsere. Mióta közepes lánchosszúságú telített zsírsavakkal izmosítom magam, már két kilót híztam. Kezdek hasonlítani a karcsú és szálkás amerikai disznókra, különösen toka- környéken.
A kókuszolaj részt vesz a rossz és jó koleszterin harcában, a benne található rahedli laurinsav gyógyítja a szív-és érrendszeri nyavalyákat. Erősíti az immunrendszert, retteg tőle a tetű, a bélféreg, a candida, sőt, még az AIDS vírus is. A cukorbetegekre is jótékony hatást gyakorol, az ajánlás szerint segít elkerülni a végtagelvesztést. Ha lelkiismeretesen nyeled az olajat, kisebb eséllyel kapsz rákot, és még a fogaid sem lyukadnak ki.
A legjobb hír pedig az, hogy a kókuszolaj rengeteg antioxidánst tartalmaz, kenve-nyelve az örök fiatalság nélkülözhetetlen kelléke. Elmúlik tőle a rosacea és a pattanás is. Szépségedet tovább fokozhatod, ha egyenesen a hajadra öntöd.
Ha meggyőztelek, és életedbe beköszönt a kókuszolaj időszak, akkor már csak arra ügyelj, hogy hidegen sajtoltat emelj le a polcról, a finomított kutyaszart sem ér (pontosabban főzéshez kiváló, mert nem képződnek benne az érrendszer legnagyobb ellenségei, a transz-zsírok). Fokozatosan szoktasd hozzá a szervezetedet, mert durva tempóban méregtelenít, ráadásul összetojod magad a tömény zsírtól.
Nekem egyébként ízlik. Először köpésre késztet, de ha kibírom, akkor nem marad el a jutalom: szétomlik a számban a selymes kókuszíz, s jó sokáig ott is marad. Anyámat nehezebb meggyőzni, szerinte pocsék. Fejcsóválva nyeli a gusztustalan pépet: Ja, tudom, szép leszek, meg okos... Néha arra gyanakszom, hogy közepesen súlyos demenciájában is szellemileg túlszárnyal engem.


3 megjegyzés:

anyuka2 írta... [Válasz erre...]

Hű, köszi az összefoglalót, nekem nem volt erőm ennyi infót összeszedni a kókuszolajról. De legközelebb már koncentráltabb MCT olajjal fogok beállítani hozzátok (gyengébbek kedvéért: közepes láncú triglicerideket tartalmazó olaj), mert anyit én is hozzáolvastam a témához, hogy Alzheimer ellen ez még sokkal tutibb, mint a kókuszzsír. Mondjuk body builder boltokban árulják 5000 forint/ fél liter áron, úgyhogy még gyűjtenem kell rá (pénzt és bátorságot, hogy betegyem a lábamat egy ilyenbe), de ami késik, nem múlik. TOvábbá néztem pálmamagolajat is, de ez kizárólag szappan formájában kapható hazánkban, arra már mégsem kérhetlek meg, hogy azt nyelesd le anyánkkal.

Szofi írta... [Válasz erre...]

Ezek szerint a kókuszolaj mindenképp jó szeretet és a gondoskodás kifejezésére.
Egyébként nálunk is lakik egy üveg, még a akkor szereztem be, amikor kicsit kiszáradt a hajam. A göndör haj jó barátja állítólag. Jó is volt.

Ezen kívül kókuszzsírral/olajjal készül a szerintem legjobb kókuszgolyó. Ha gondoljátok, lehet az a következő Alapsüti. Úgyis passzol a húsvéthoz.

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Szofi!
Kókuszgolyó receptet gyorsan. Nekem van egy jó, de szeretnék egy picit egészségesebbet, reformosabbat. De ha csak szimplán finom, az is jó. A brownied nagy sláger, bár a kemény héj még nemigen jött össze.

Réka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...