2013. március 25., hétfő

Ahol sok a "zöld"-ség: Európa legjobb piaca a Nagyvásárcsarnok!

Szerző: Lotte

De szép!
Gyerekkoromból még emlékszem a hírre: Margaret Thatcher a budapesti Vásárcsarnokba látogatott. Mintha még képek is rémlenének, ahogy fokhagyma- és paprikafüzéreket vesz át az egyik standnál. Micsoda nagy dolog volt! A Vaslady a mi piacunkon!

1984
Nekünk akkoriban a Lehel piac esett az utunkba, ami jelenlegi állapotában tragikus küllemű. Rajk László furcsa építészeti megoldásai az idő múlásával nem patinát, hanem szocreál lepattantságot kölcsönöztek az épületnek. Akkoriban még fedés nélkül, a maga egyszerűségében várta a piacolókat. Szerettem anyukámmal kijárni, tudtuk, hol olcsó és jó a tojás, hol a legfinomabb a gyümölcs, és sose mentünk haza egy csokor tulipán vagy viola nélkül.

Nagyvásárcsarnok
Lehel piac
Emlékszem, mikor a Kálvin tér közelében lakó hajdani barátommal először mentünk el "a" csarnokba.
Lenyűgözött a szépséges épület, a belső tér hangulata, az áruk sokszínűsége. Az épület kívülről-belülről impozáns, az egykori, felívelő életszakaszában lévő nagyvárost idézi (1897-ben készült el). Tetején a gyönyörű Zsolnay-kerámiák pazar külsőt kölcsönöznek az elegáns vasszerkezetű csarnoknak, eső után különösen szép! Nagyvonalúság és praktikum, s egy olyan épület, amiben igazi élet volt, van és  lesz is!
Most nemzetközi elismerést is kapott a Fővám téri Nagycsarnok: megelőzve a barcelonai, az isztambuli, a londoni és a párizsi nagy vásárok helyszíneit.
Legyünk rá büszkék!

5 megjegyzés:

Névtelen írta... [Válasz erre...]


Az épület tényleg pompás, de szerintem mint piac nem annyira igazi. Vagyis arra gondolok, hogy az egész itt is eléggé uniformizált.
Azt az igazi piac hangulatot én ma már csak azokon a piacokon érzem, ahol termelők árulnak és csak hetente egyszer-kétszer működnek. Itt már az ember nemigen beszélget és igazán jóféle, megbízható magyar termékek sincsenek, vagy legalábbis gyanús.
De azért ezerszer jobb itt vásárolni, mint a szupermarketekben és azokhoz képest a hangulat is isteni.

Réka

lotte írta... [Válasz erre...]

Réka, gyere el egyszer a váci piacra, pont olyan, amilyenről írsz! Ha szólsz, mikor jössz, iszunk is egy kávét vásárlás után!

Névtelen írta... [Válasz erre...]


Hú, Lotte, ez iszonyú csábító, akkor ez afféle konzervatív shoppingolás lesz :)

Amúgy a Nagycsarnokról egy korábbi számban, itt a Heti Válaszban írt Vinkó József is. Ő is írt az árukról, no meg arról, hogy kicsit turista átjáróház is lett az egészből. Érdekes, hogy a felfűzött pirospaprika számomra annyira kommersz lett, pedig ugye nem kéne az legyen?

Réka

lotte írta... [Válasz erre...]

Igen, van benne némi "ungarische-csikos-gulas" hangulat, pedig tulajdonképp olyan szép! Egy tavaszi szombaton bejárhatnánk a váci piacot, aztán vendég-bloggerként értékelhetnéd...

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Lotte, teljesen egyetértek. A váci piacnál nincs királyabb piac az országban! Utánozhatatlan hangulata van, és ami a legjobb, hogy nem olyan divatos, mint jónéhány, az utóbbi években felkapott piac, hanem megőrizte igazi kisvárosias hangulatát.

Váci

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...