2012. október 23., kedd

Szabadságra hangolva

Szerző: Lotte

Tegnap autóval mentünk el a Széna tér mellett, ahol egy épület oldalába kifeszített fekete-fehér óriásmolinóról lelkes fiatalok néztek le ránk. Meséltük a gyerekeknek, hogy ezen a helyen, 1956-ban nagy harcok dúltak a szabadságért küzdők és gyűlölt kommunista rendszer képviselői között. A vérbe fojtott küzdelem azóta is egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk. 
Jó és rossz örök harca ismerős minden gyereknek: e dialektikára épülnek a népmesék, ez ad kapaszkodókat az életben való eligazodáshoz. A szabadság - nem is olyan könnyen elmagyarázható - fogalmát megértetni velük leginkább e kettősségen keresztül lehet. Ebben pedig a beszélgetések mellett szülőként nagy segítséget jelent, ha élmények szegélyezik a megértés útját.  Minden korosztálynak a maga szintjén. A mai napon például érdemes felkerekedni és ellátogatni a Magyar Állami Operaházba, ha a gyerekeket szeretnétek ti is "szabadságra hangolni", hátha tényleg sikerült az ottani programokat finoman, nem szájbarágósan átitatni a szabadsággal.
A szabadság és gyermek
Csokikoncert, Olvasóliget, Hangszervarázs, aszfaltrajzolás, balett- és néptánc-előadás, népszerű operarészletek. Izgalmas gyermek- és ifjúsági programok kavalkádjával várják kicsiket és nagyokat a nemzeti ünnepünk napján. Az Operaház történetében először október 23-án reggeltől délutánig zenétől-tánctól és játéktól lesz hangos a dalszínház. Közreműködnek az Operaház és a Magyar Nemzeti Balett művészei.
A délelőtt tízkor kezdődő kulturális „zsibongás” az Operaház és az Igazságügyi és Közigazgatási Minisztérium közös szervezése. A mozaikszerűen, a dalszínház összes lenyűgöző termében – és persze a színpadon is – zajló programokra főként gyerekeket és fiatalokat, s velük természetesen szülőket várnak.

 A különböző, népszerű operákból csokorba gyűjtött "szabadság-dalokat" az Operaház magánénekesei, az Örvény című modern balett-előadást a Ház együttesének, a Magyar Nemzeti Balettnek kiváló művészei adják elő. 56 lépés címmel külön erre az ünnepi alkalomra koreografált programmal is készülnek a táncművészek. Az ifjúsági produkciókban közreműködnek a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói és a Misztrál Együttes is, akik "Megkopott harangszó" című műsorukat játsszák. Október 23-án tíztől háromig az operaházi épületlátogatás is ingyenes: a beérkezőket 15 perces turnusokban kísérik az idegenvezetők az előcsarnokból a dalszínház legszebb részeibe. Az épület bemutatása ebben az időszakban kizárólag magyar nyelven zajlik. A részletes programokat itt találjátok.
Nagyobbacskáknak pedig jó szívvel ajánlom az 1956. október 23-i nap történetét megörökítő 15 perces korabeli filmanyagot, melyet az index dolgozott fel. Katt ide.

0 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...