2012. október 27., szombat

EU kompatibilis lázmérés

Szerző: Lotte  

Az Európai Bizottság 847/2012/EU rendelete szabályozza a higanyos mérőeszközök korlátozást, beleértve a higanyos testhőmérő kereskedelmi forgalomból való kivonását. A higany és vegyületei az emberre és az ökoszisztémára súlyosan mérgező anyagok, már viszonylag kis dózisban is károsan befolyásolhatják az idegrendszer fejlődését, a szív-és érrendszert, sőt a reproduktív rendszert, ezért örvendetes, hogy az Európai Unió is korlátozza a higanykibocsátást.
Gyógyszertárakban ma már nem is kapható higanyos hőmérő. (Emlékeztek még, mikor gyerekként rémült szüleink szedték össze a törött hőmérőből szétgurult higanygömböcskéket, és az illékony fémet kénporral szórták meg? Tényleg, máshol is ilyen speciális rítus volt ez, vagy csak nálunk, vegyész szüleim miatt?)
A régi higanyos helyébe léptek a digitális fajták (nekünk nem igazán jöttek be, percenként más eredményt produkáltak) és a hagyományos küllemét imitáló, de immár a periódusos rendszer másik fémét használó, galliumos verziók. Környezettudatosabbak, de szinte használhatatlanok. Ráztatok már le ilyet? Mint egy kabaréjelenet! A család minden tagja nagy garral jön, hogy "majd ő!". Aztán fél perc idétlen csapkodás után - vérmérséklettől függően - lehorgasztott fejjel vagy szitkozódva odébbáll és puszta tenyérrel próbálja megsaccolni a beteg hőmérsékletét.

A higanymentes hőmérő betegtájékoztatójában a következő instrukció áll az eszköz lerázására vonatkozóan: "Nyújtsa ki karját úgy, hogy tenyere a testhez képest merőleges legyen. Fogja meg erősen a lázmérő legvégét a hüvelykujja és behajlított mutatóujja között. A hőmérő legyen merőleges a tenyérre, a testtel pedig legyen párhuzamos. Függőleges irányú csukló és alkar mozdulatokkal erőteljesen rázogassa a hőmérőt, amíg a mérőfolyadék eléri a 35 Celsius fokot." Vicces. Próbáljátok meg egy ceruzát a kezetekbe véve! Mi csináltuk, többen összegyűlve, nem sok eredménnyel. Fél óra ráncigálás után, kitikkadva értük el a 35-ös számot. Igaz, egy szavunk sem lehet, hiszen a gyártó nem árult zsákbamacskát, ugyanis ezt írja "A higanymentes lázmérőben a higany helyett gallium található, ami könnyebb, mint  a higany, így a megszokottól eltérően kifinomultabb technikát igényel ennek a típusnak a lerázása." No, igen. Azt is ráírhatták volna, hogy legyengült beteg hívjon házhoz kellően jó karban lévő egészséges embereket segítségül, ha testhőmérsékletének alakulására kíváncsi. Lehetne ez egy új egészségügyi szolgáltatás: a házi segítségnyújtás galliumos hőmérők mellé. 
Egy szó mint száz, az igazi EU kompatibilitás az, ha galliumos hőmérő mellett nem betegszik meg az ember!

2 megjegyzés:

Szofi írta... [Válasz erre...]

Nahát, ez jó, ez a galliumos! Nekünk digitális van, én úgy vagyok vele, hogy a nagyságrendet legalább megmutatja.
Éreztem már úgy, hogy tuti magas lázam van, aztán a 36-ot ütögettem. Persze érdemes többször próbálkozni, és az átlagot elfogadni. Az viszont tök mindegy, hogy 37,6, vagy 37,8 vkinek a hőmérséklete, nem?

Utolsó higanyos élményem, éppen a szülészeten volt, hajnalban ébresztettek legszebb álmomból egy lázmérővel, de ahogy beraktam, el is aludtam, majd jól el is törtem.

anyuka2 írta... [Válasz erre...]

Ó, nekem a higanyos az tiszta szorongás. Pontosan a leírt jelenet a higanygolyócskák keresésével. Inkább a digitális, vagy méginkább a kézrátétel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...