2012. szeptember 13., csütörtök

Por-verés és női méltóság

Szerző: Lotte  

Az elmúlt napokban nagy port vert fel Dr. Varga István (Fidesz) parlamenti felszólalása, mely hétfőről keddre virradóan hangzott el a családon belüli erőszak önálló tényállási elemként való büntető törvénykönyvi szabályozása kapcsán benyújtott népi kezdeményezés tárgyalásakor.
Aki az internetes portálok címoldalairól tájékozódik, joggal háborodhatott fel a képviselőtől idézett mondattöredékek olvastán, mely szerint "azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak". Szerencsétlen, rossz logikájú mondat, melytől Varga István saját pártja is elhatárolódott. Ertsey Katalin segedelmével pedig már másnap össze is sereglett minden liberális női jogvédő szervezet, s egyként kiáltott fel az éhező Gyurcsány Ferenc szomszédságában: na, ne!!
Aki azonban vette a fáradságot és egészében megtekintette az idézett képviselő 4 perc 31 másodperces és az alig kétperces hajnali felszólalásait, rájöhetett, hogy a korábban jótékony homályban dolgozó (hat gyermeket nevelő) honatya nem egy, az éjjel átváltozott nőgyűlölő fenevad, középkori jogtipró földesúr.

Végighallgatva a felszólalást, azon túl, hogy az utolsó percben volt egy szerencsétlen mondata az egyébként láthatóan fáradt képviselőnek, az égvilágon semmi nőgyűlölőt nem mondott, s a jogi érvelés után természetesen elítélte a nők elleni erőszak minden formáját.
Ezután Ertsey Katalin (LMP) válaszában a 90%-ban férfiakból álló parlamentet burkoltan le "feleségverőzte", s Varga Istvánra oktrojálta "a nők üljenek otthon és ne szóljanak egy szót se"- hitvallást. Varga pedig - szerencsétlenségére - beszállt a ringbe, s a demográfiai szaklap adatait citálva azt hozta elő, hogy a makacs tények szerint (a kitolódó gyermekvállalási időre utalva) a nők a nagy emancipálódásban elfelejtettek szülni. Ismét egy részigazság, összekeverve szezont a fazonnal. Nem kellett volna!
De azért álljunk meg egy szóra. Varga István legfőbb bűne az, hogy belekeverte mondandójába azt az egyébként  létező és valóban markáns felfogásbéli különbséget, mely a családokkal kapcsolatban napjainkban uralkodik. Világszinten létezik ugyanis egy hangos és nagy érdekérvényesítő képességgel rendelkező szellemi-politikai csoport, amely a hagyományos családfelfogással szemben tudatosan a devianciákra (erőszak, elnyomatás, testi-, lelki terror) vagy épp a többségtől eltérő nemi identitásokra fókuszál. A család hagyományos - minden válságtünet ellenére közösségi kapcsolataink közül mégiscsak leginkább működőképes - fogalmát kívánja darabokra törni és újraértelmezni.
Érdekes, hogy olyan rangosnak és mértékadónak tartott nemzetközi intézmények jelentéseiben leírt (nem egy hajnali órán rosszul előadott, hanem sorozatos egyeztetéseket követően, tudatosan szövegezett!) megállapítások, mint például az ENSZ égisze alatt működő CEDAW Bizottság jelentésének döbbenetes sorai, mégsem kapnak hasonló nyilvánosságot.
Ha valaki nem ismerné, a Nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formájának kiküszöböléséről szóló nemzetközi egyezmény keletkeztette a jelentéstételi kötelezettséget az aláíró tagállamok számára. A Fehéroroszországot elmarasztaló véleményben (361. bekezdés) a következők állnak:  "A Bizottság aggódik a nemi sztereotípiák folytatólagos terjedése, az olyan szimbólumok újra bevezetése  miatt, mint az Anyák Napja, az Anyasági Díj, amelyek a nők hagyományos szerepét erősítik. Ugyancsak aggódik, vajon az emberi jogi és gender nevelés bevezetését - amely éppen ellentétes az ilyen sztereotípiákkal - hatékonyan  lehet-e elvégezni?"
Tessék?!
Ez nem épp az anyaságot legfőbb hivatásuknak tartó nők (mert, hogy ilyen fura fajzat is létezik ám!) hátrányos megkülönböztetése? És ez nem sérti véletlenül a női méltóságot? Az enyémet, igen.

18 megjegyzés:

anyus írta... [Válasz erre...]

Akartam javasolni h legyen Szinglik Napja. De már van. Február 15.

Szofi írta... [Válasz erre...]

Egyetértek, a bácsi nem beszélt jól, nagy kár volt összehozni össze nem kapcsolódó dolgokat. Ezzel együtt a szándék félremagyarázott, a súlya túlbecsült.

Nyilvánvaló, hogy mindenki elítéli a családon belüli erőszakot, de egyébként mi lesz akkor, ha külön büntetőjogi kategóriává válik?
Egyrészt nyilván kifejezi a társadalom elutasítását szimbolikusan, de egyéb módon segít az áldozatoknak?

Tudom, nézzek utána, de ha valaki tud okosat mondani, ne fogja vissza magát!

Szofi írta... [Válasz erre...]

Itt egy laza összefoglaló, felütésnek jó:

http://csaladhalo.hu/cikk/hatter/vita-csaladon-beluli-eroszakrol-mi-tortent-parlamentben

ilka a nap írta... [Válasz erre...]

Szofi, ezen én is gondolkodtam. Arra jutottam, hogy ugye ha egy idegen jól megver teszem azt az utcán, elmész szépen feljelenteni, elkapják, megdorgálják, oszt hazamegy. Meg persze te is hazamész. De ez két külön haza. Érted, ugye? Ugyanebben a történetben helyettesítsd az idegent mondjuk férjeddel, vagy még rosszabb: apáddal; este ugyanott vagytok, ahol előtte, sőt még súlyosabb, mert tettedért büntetést érdemelsz. Ez egy szörnyű kétségbeejtő helyzet, ha nemcsak a családon belül maradsz egyedül a bajjal, hanem a törvény is magadra hagy.

És Lotte, inkább azt kéredezem: miért nem lehetett ezt megszavazni? Mi a hátránya?

Szerintem pedig nem keltett volna ekkora visszhangot ez a khm. szerencsétlen elszólás, ha nem ilyen orítóan arrogáns módon éjnek idején maroknyi képviselő részvételével tárgyalják.

Bocs, de ez a téma elragad.

Szofi írta... [Válasz erre...]

Ezért érdekelne engem a szakmai háttere. Mert pár éve már napirenden volt a kérdés, és leszavazták, egyébként a szocik is. Mert a jogász szakik azt mondták, hogy nem tesz jót, ha külön kategóra.
Én ezt persze nem tudom, hogy igaz-e, és érdekelne.

Az éjszakai időpontot is ennek tudom be, hogy szakmailag lefutottnak tartották így a felvetést. Mindamellett van benne cinizmus, mert akkor ne tűzzék napirendre, hanem mondják azt, hogy így nincs értelme, összetettebb szabályozást kellene előkészíteni, vagy valami.

Én is sokat agyalok rajta, épp a dolog hátborzongató mivolta miatt.

lotte írta... [Válasz erre...]

Azért az alapvető dolog, hogy a jelenlegi Btk. is szankcionálja bűncselekményként vagy szabálysértésként a családon belül vagy azon kívül elkövetett erőszakos cselekményeket. Ha mindez külön tényállásként szerepelne is, ugyanúgy "el kéne ballagni feljelenteni, oszt hazamenni", ahogy jelenleg is, csak épp nem családon belüli erőszakként nevesítve.
A helyzetek kétségbeejtő voltával természetesen egyetértek, de a családot, mint erőszakos cselekmények bevett színterét nem tartom szerencsésnek a Btk-ban nevesíteni. A külön tényállás ráadásul a bontópereknél komoly -és bizony nehezen ellenőrizhető- fegyvert jelenthetne a felek kezében.

ilka a nap írta... [Válasz erre...]

Jóvan Lotte, de nem az a baj, h el kell menni feljelenteni, hanem az érintettek kivétel nélkül azt sérelmezik, hogy HAZAENGEDIK az erőszakos, indulattal fűtött fickót. Hát ez életveszélyes.

Ja. Lehet háztartáson belüli erőszaknak is hívni, attól még az ami.

Az aktualitása a dolognak pedig ha jól tudom, százvalahányezer aláírás. Az elég sok!

lotte írta... [Válasz erre...]

Ergo: a szembeállítás torzít. Ugyanis MINDENKI a családon belüli erőszak ellen van, s ezt szankcionálja is. Az viszont felháborító, hogy egy csoport mindezt úgy állítja be, mintha az önálló tényállás ellenzői támogatnák az "asszonyverést", sőt maguk is ütnék otthon a feleséget. A dolog lappangó, szégyenérzetből vagy más intim okból fedett és titkolt jellegét pedig az új szabályozás sem lenne képes megoldani, ugyanakkor alkalmas arra, hogy a családot, mint a rendszeresen elkövetett erőszak terepét tegye a társadalom szemében torzított valósággá.

lotte írta... [Válasz erre...]

Azért az nem úgy van, hogy attól, mert más bűncselekmény elkövetésével vádolják majd az illetőt, automatikusan ott is fogják. Őrizetbe venni és ott tartani valakit csak nagyon megalapozott okok és megfelelő feltételek fennállta esetén lehet. Ennek megvannak a szigorúan szabályozott keretei, ezek a büntetőjog és büntetés-végrehajtási jog rendkívül fontos elemei. A személyi szabadság korlátozása jogállamban sosem mehet "bemondásra".

lotte írta... [Válasz erre...]

Ja, az éjszakai dologgal egyetértek. Komolytalan dolog bármit is éjjel tárgyalni.

ilka a nap írta... [Válasz erre...]

Na de nem ezt hívják azonnali távoltartásnak? Ha rögtön el lehetene rendelni a fogvatartást (a differenciált szankcióknak köszönhetően) akkor egyrészt megmenekülne aktuálisan a feljelentő, másrészt, és szerintem ez fontosabb: lenne feljelentő. Mert így lenne értelme megtenni az első lépést a szabadulás érdekében.

És lotte, ténylag kérdezem, miért nem lehetne alapos gyanúval (rémült család, külsérelmi nyomok, tanúskodó szomszédok) esetén ott tartani az elkövetőt?

Egyébként szerintem is álságos ez a szembeállítás és ne félj, nem próbállak mentegetőzésre kényszeríteni. Engem is az érdekel elsősorban, hogy miért nem??? A visszaélések lehetősége miatt? Törvénykezési lustaság? Mert, miként látható, nemigen lehet egy kalap alá venni a családon belüli és kívüli erőszakot, tehát adódik a kérdés.

lotte írta... [Válasz erre...]

Ilka, megnyugodhatsz: (origo.hu)

"Mégis támogatja a Fidesz a családon belüli erőszakról szóló népi kezdeményezést. Korábbi álláspontját megváltoztatva mégis támogatja a Fidesz azt az országos népi kezdeményezést, amely azt célozza, hogy a büntető törvénykönyvbe önálló tényállásként kerüljön be a családon belüli erőszak büntetése - közölte a kormánypárt frakcióvezetője.

Rogán Antal pénteki sajtótájékoztatóján - miután ő és Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök is tárgyalt a Fidesz női tagozatának képviselőivel - közölte: korábban azt az álláspontot képviselte, hogy a nőkkel és gyermekekkel szembeni erőszak kezelésére a Btk.-ban számtalan tényállás található, így egy új, önálló passzus önmagában nem lenne segítség. A Fidesz képviselőnői azonban azt hangsúlyozták, hogy ezzel is több eszköz állna rendelkezésre a probléma megoldásához. "Meghajlok a hölgyek akarata előtt" - jelentette ki a politikus, aki ezért azt javasolja a Fidesz-frakciónak, hogy támogassa a népi kezdeményezést."

Bízzunk benne, hogy lesz haszna...

doktor írta... [Válasz erre...]

Politikai döntés, nem szakmai. Szomorú, hölgyeim. Női szavazatokat hoz, de valódi haszna nem lesz, kockázata bontópereknél annál több. Polgári jogi ügyek válhatnak ok nélkül büntetőügyekké.

Szofi írta... [Válasz erre...]

Politikai fórumon, politikai döntést lehet hozni. Most, itt ezt akarták. Ennek értelme egyébként lehet az, hogy elindul az intenzívebb szakmai vita. Mert egy törvényen dolgozni kell.

TranZita írta... [Válasz erre...]

Uh, ez elképesztő. Van ember, aki melléáll? Ráadásul, ha jól sejtem, egy fiatal nő? Mikor a saját pártja is mélységesen elítéli... Ébresztő, plíz...
http://mno.hu/jegyzet/varga-istvan-nagyon-rossz-helyen-keresgel-1104998

lotte írta... [Válasz erre...]

Kedves TranZita! Igen, bizonyos értelemben mellé állok ennek a tök ismeretlen embernek.Mert meghallgattam, amit mondott, s nem érzem arányosnak, sőt, hisztérikusnak gondolom a szerencsételnkedése nyomán kialakult reakciót. Az egész kapcsán meghozott érdemi döntés természetesen valóban politikai megfontolások alapján született, s még a Nane szerint is csak arra alkalmas, hogy ráirányítsa a figyelmet a témára. Bízzunk benne, hogy nem lesz több kára, mint haszna. Őszintén drukkolok érte!!!

ilka a nap írta... [Válasz erre...]

Ja. Köteles beszéd 2.

Névtelen írta... [Válasz erre...]

http://www.ferfihang.hu

http://barokeszter.hu/2012/03/31/a-ferfi-az-ur-a-haznal/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...