2012. november 1., csütörtök

Az ördög a méretekben rejlik

Szerző: FiloSzofi

Rettentő összetett probléma pusztítja mostanában az agysejtjeimet, és ennek a bejegyzésnek nem titkolt szándéka, hogy a tiétek is pusztuljon, vagyis: segítsetek!

Moliatti bútor
Itt a blogon keveset szerepelnek, de a valós életemnek nagyon is főszereplői Bú(6) és Fí(4), egy lány és egy fiúgyermek, akiknek igyekszem gondoskodó, jó anyukája lenni.

Ha az embernek van egy lánya, aki a napjai jó részét rajzolással, és prücskörészéssel tölti, ráadásul jövőre iskolába megy, a legkevesebb, hogy a szülei biztosítanak neki egy kényelmes helyet, ahol leülhet, nem lesz nyomorék, és nem is vakul meg. És ha az embernek van egy fia, aki zokszó nélkül veszi tudomásul, hogy az infrastruktúra nagy része jogilag a nővéréé, hiszen ő kapta (mivel ő volt az első), és aki több mint egy éve lelkesen főzi az anyukájának a mindennapi betevőt gyurmából, játékból, vicik-vacakból, és akinek a nagyok mindig elsöprik az útból az alkotásait, akkor ugye, hogy indokolt, hogy legyen neki egy helye, ahol teljes jogú tulajdonos, és ahol nyugodtan főzőcskézhet és építhet gyurmavárakat, esetleg rajzolhat a tesójával? Szerintem igen.


A bökkenő csak az, hogy mindehhez jelenleg kevés pénz, és egy 120X60 cm-es alapterület áll rendelkezésre, fal mellett, egy ruhásszekrény és egy régi asztal között a nappali-háló és gyerekszobában. (Ha valaki gyanút fogna a méretet illetően, igen, az ősidőkben éppen ott állt a rácsos ágy, jelenleg játszókunyhó.)

Meg is van az alapkoncepcióm, csak a méretekkel van problémám. A részleteket és kiegészítő kütyüket hamar kitaláltam, de kellene egy alapterületet kitöltő asztallap és ülőalkalmatosság, ami mindkettejüknek még egy-két évig megfelel. Ezen a ponton aztán falnak ütköztem. Az ördög a méretekben rejtőzik, ezt már Vekerdy is megmondta:

"Kellene persze egy megfelelően nyugodt sarok, jó magasságú szék, hogy a két talpa a földön nyugodjon; megfelelő magasságú asztal, hogy könyökben derékszögben megtört karját éppen rá tudja helyezni. Jobbkezes gyereknél jó, ha a fény balról, esetleg elölről jön." (Gyerekek, óvodák, iskolák)

Jó, jó, de hol találhatóak ilyen megfelelő magasságú bútorok? Az asztalt még csak pótolnám valami polcfélével, de ha az alátámasztással meg is birkózom, hozzá illő széket ugyan hol találok? Tudom, asztalos, de a rendelkezésre álló tőkém sajnos olyan Ikea kompatibilis, ám ebben a tekintetben ez a családellátó most cserben hagyott.

Miheztartás végett íme egy profi mérettáblázat:

forrás: EcoleStyle.hu

 Egyértelmű, hogy már megint szegény Fí igényeinek kell a nagytesóéhoz alkalmazkodnia, de a sztenderd kiskonyha elhagyásával ő sem veszít nagyot, mert azoknak a fele úgyis mosogatóból áll, a tűzhelylapot pedig megcsinálom neki, csakúgy mint a konyahpolcot és egyéb csicsákat. Rajzoláshoz, gyurmázáshoz pedig neki is asztallap kell.
Kistesónak pedig nem lesz rácsos ágya, ő nincstelenül indul a nagyvilágba, de majd szól, ha szüksége lesz valamire, azt hiszem, már jól megértem a babanyelvet.

Ellenérveim a felnőttasztallal szemben nem csak Vekerditől származnak, íme még néhány:

- Túl messze van az asztallal szembeni falfelület, asztal mellett állva, vagy a székről elérhetetlen.
- A felnőtt székre fel kell mászni, majd a szabad mozgáshoz fel kell térdelni
- Ilyen szélesség mellett nagyon zsúfolt is lenne két nagy szék egymás mellett, mindez ráadásul a nappalink főfalának közepén.

Kifogásaim az általam ismert ifjúsági asztalokkal szemben:

- A legrondább fajta ormótlan fenyőbútor (egy antik szekreter, meg egy háromajtós leksvik ruhásszekrény közé különösen brrrrr.)
- Meg lehet rendelni, mint iskolabútort, de úgy is néz ki. Fém lábak, és hasonlók, szintén brrrr...
- Dizájnerbútor, ezért méregdrága
- És különben sincs ilyen

Ezt pont így vinném, de sajnos nagy, és nekem drága is:

Moliatti bútor

Na, ez jó lenne, méret stimmel, ha csak a fiók lenne, még Fí is odaférne főzőcskézni (de ne legyünk telhetetlenek), és már csak azt a több mint 100 000-t kellene rá összeszedni (székkel együtt):

tetszik ez a Moliatti!

 Ennél azt hittem, megtaláltam az igazit, mert a magassága állítható, a hossza éppen megfelelő és elfogadhatóan néz ki, az ára is tűrhető (27 990ft) volt, de sajnos már elfogyott:

Bútor a Tchibo-tól

Jó az ötlet, kár hogy ronda, picit drágább és ez is kicsi:

Balambér - Step2 kreatív asztal

Egy gyönyörű, de egyszemélyes, és székkel együtt kb 100.000, no és követeli a szabad teret magának:

szintén Moliatti

 Itt minden állítható, nagycsoporttól érettségiig használható, van hozzá szék is (szintén állítható), be is férne, de nálunk rondán mutatna méregdrágán (~200 000ft + szék):

Moll íróasztal + forgószék

Szóval: nem tud valaki egy kb 60 cm magas sima fa (nem mdf) asztalt, hozzá illő székkel, normális színben?



14 megjegyzés:

kerge írta... [Válasz erre...]

Húúú, az a szivecskés nekem kell! Kár, hogy csak fiaim vannak!

anyuka2 írta... [Válasz erre...]

Tökéletesen értem a dilemmát. Én éppen egy ebédelő asztal-pad kombinációt keresek a gyerekeknek olcsón, olyat, amiről a 16 hónapos sem esik le, de az 5 évesnek sem kicsi. És egybe van szerelve, hogy ne hordják folyton szanaszét a székeket, asztalt a lakásban. Én a waldorfos bútorokra vagyok rágerjedve, állítólag a "Katicában" veszik (fajáték bolt a Lövölde téren), de meg lehet nézni a Fakopáncsban is. És persze légy résen a Vaterán, Expresszen, Apród.hu-n. Esetleg házibuhera Miszdisztől megrendelve?
Jaj, de olyan gyönyörűek ezek a Moliatti bútorok!

Szofi írta... [Válasz erre...]

Köszi! Még a Fakopáncs nem rossz, így képernyőről. Korábban én is néztem, és amiért elvetettem
- rossz tapasztalatom van a minőséggel kapcs
- csak 5 centivel magasabb az asztal a bébiméretnél (55cm), viszont 60cm széles, így a fölötte levő polc túl messze van.

Most viszont, sok hiábavaló keresés után azt mondom:
- Az egyetlen, amit megfizethető kategóriában láttam, és egyáltalán magasabb 50 centinél
- A minőség ebben az árkategóriában máshol sem jobb
- fából van, nem valami undorító fólia burkolja, ami pár hét után gusztustalanul pattogzik róla.
- sima asztalforma, nincsenek rajta legószínű műanyag betétek, hogy olyan "ovis" legyen.
- pont 120 cm hosszú, így jól kihasználnánk a helyet.
- nem láttam jobbat
- megfizethető (asztal + két szék ~30 000)

Szóval jó, hogy újra visszatereltél erre a gondolatra.

Szofi írta... [Válasz erre...]

lábjegyzet: én ritkán járok az Ikeában, most viszont egyedül, férfi nélkül voltam, ergo rendesen meg tudtam nézni, tapogatni mindent.

Mit mondjak, siralmas. A bútoroknak szinte egytől egyig papírmasé jellegük van, illetve jellemző a legócskább műanyag bevonat. Össze sem lehet hasonlítani a 10-15 évvel ezelőtti minőséggel. Szegényedik a világ, az igazi érték egyre inkább az igaz anyag.

Bélád írta... [Válasz erre...]

Jiszk a megoldás. nemtom, asszem így írják: YJSK, vagy yjsk, MITTUDOMÉN, AZT SE TUDOM, HOGY MONDJÁK, EZ IS SKANDI, ELLENIKEA TALÁN, MERT SOKKAL OLCSÓBB IS. NEKÜNK AZ EMELETESÁGY IS, zÉNÓ ÍRÓASZTALA IS ONNAN SZÁRMAZIK, ÉS PONT ANNYIVAL KISEBB MINDKETTŐ, AMENNYIVEL NEKÜNK KELLETT, HOGY NE LEGYEN MÉRETARÁNYTALAN, ÉS JÓ IS, SZERETJÜK, SIMA FENYŐ, SZÓVAL KIDEKORÁLHATOD AKÁR,ÁRAT MOST NEM TUDOM PONTOSAN, DE 15 ROPI SACCPERKÁBÉ.DE LEHET, HOGY EZ CSAK VIDÉKEN VAN, MERT OLYAN IKEÁS, CSAK BÉNÁBB VERZIÓS AZ ÜZLET MAGA.

Bélád írta... [Válasz erre...]

amúgy meg, csak úgy szólok, hogy annyira ne akarj kisasztalt a Búnak. Mi nagyonis jól jártunk, hogy egy nyolcéves méretű gyerekkel kezdtük, nem egy hat vagy hétévessel, Kistermetű, mint nyolcéves, de iszonyú sokat fog nyúlni keze-lába a következő egy évben Búnak is biztosan, azért azt vedd bele, hogy nem a mostani méretéhez mérd, meg alkatában is ilyebkor iszonyú sokat változik minden gyerek. csak úgy mondom. az utolsó kép pl. ránézésre kényelmetlen e gy elsősméretű gyereknek, ebben biztos vagyok.

Bélád írta... [Válasz erre...]

ja most nézem, hog a magasság is állítható, akkor bocs. azt hittem ilyen alacsony az egész

anyuka2 írta... [Válasz erre...]

A katica.hu-n is nézd meg, 22 ezer forintért van 60*120-as asztal (téglalap v. trapéz v. félkör)és a magassága 60 cm. St, azt írja, hogy a magasság más méretben is rendelhető. Mondjuk a széket hozzá már igazán drágállom (10 ezer ft). http://www.katica.hu/intezmenyi/797-ovodai-a-bukk-tegla-aszt-120-x-60-cm-fa-vazzal.html

Szofi írta... [Válasz erre...]

Hú, köszi mindenkinek!
Szerencsére ebben a pillanatban nincs zsebemben a pénz, így még tudok mérlegelni.
A katicás jó lenne, de olyan műláb színe van, amit kifejezetten utálok. A JYSK-et még megnézem mindenképp.

anyuka2 írta... [Válasz erre...]

A fotón nekem sem tetszik a katicás, de ha az élben tényleg olyan, mint amilyen a Waldorfban, akkor az hidd el, gyönyörű!

anyuka2 írta... [Válasz erre...]

Ehhez mit szólsz?
http://aprod.hu/hirdetes/gyermek-fenyo-rajzasztal-ket-szekkel-2-5-eves-korig-IDAiDw.html#ce89fee5;r:;s:

anyuka2 írta... [Válasz erre...]

Vagy ehhez (méretben ez asszem jobban illik az elképzelésedhez):
http://aprod.hu/hirdetes/fenyo-tomor-asztal-plusz-negy-fenyo-kisszek-elado-IDBMV1.html#feac3235;r:;s:

Szofi írta... [Válasz erre...]

Hű, kösz szépen, rendi vagy!

anyuka2 írta... [Válasz erre...]

Az az igazság, hogy én a másodikba (fenyő asztal 55cm 4 székkel) nagyon beleszerettem, és meg is venném, ha nem épp 3 napja vettem volna 3000 forintért egy csúnyácska, ámde praktikus kisasztalt 2 székkel. Ha esetleg úgy döntesz, hogy megveszed, de nem fér el a 4 szék, akkor 1-2-t szívesen átveszek megőrzésre, amíg Igazságos Mátyás király kistesója is rajzolós korba ér :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...