2012. november 20., kedd

Emberek és zombik harca a politikában

Szerző: FiloSzofi


"Kockázatos, de identitását megőrző döntést hozott az LMP hétvégi kongresszusán azzal, hogy nem csatlakozott a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014-hez az MTI által megkérdezett elemzők szerint." (Hír24)

 Nem "politizálni" jöttem, hanem az örömömet kifejezni, hogy a politika területén is történhet mostanában olyasmi, ami egy idealistát őszintén megörvendeztet.

Remek mondatkezdés egyébként:  "kockázatos, de identitását megőrző döntés". Van-e kockázatosabb az identitásvesztésnél? Van e rosszabb az állampolgár szemében a politikai zombinál, akit csak a működés fenntartása hajt?
Tegnap a férjem zombi-filmet nézett, és a kiszűrődő hangokból elkaptam egy igen pontos zombi-definíciót: az ember, valami vírus hatására, halála után mechanikusan tovább működik, minimális memóriával, és a működését biztosító alapvető ösztönökkel, mint például a táplálékszerzés. De ez már nem az, amit életnek nevezünk.
A film szerint ráadásul, ha valakit megharap egy zombi, akkor maga is zombivá válik, mert ez a dolog valahogy fertőző. Van ennél jobb politika-allegória?

"A Századvég munkatársa (Lánczi András) aláhúzta, az LMP azért is rosszul tette volna, ha csatlakozik az Együtt 2014-hez, mert azt jórészt az a politikai elit támogatja, amellyel szemben az LMP saját magát is meghatározta a 2010-es parlamenti választásokon." - Tiszta beszéd, erről van szó.

"Az elemző szerint (Juhász Attila, Political Capital) ugyanakkor az ellenzéki párt sorsát nem is annyira szövetségesi politikája, hanem belső megosztottsága határozhatja meg, amit egyebek mellett az is mutat, hogy az Együtt 2014-hez történő csatlakozás mellett saját politikai stratégiájáról is szoros szavazást tartottak"
- Teljesen normális, ez is az emberszabású életforma jele. Ha magamba nézek, őszintén szólva saját stratégiámat tekintve is rendkívül megosztott vagyok. Több álláspont ágál egymás mellett, és időről időre felülkerekedik az egyik. Ez határozza meg a sorsomat. És "mindez én vagyok, mindezt neked adom".

Juhász Attila: "Az LMP jelenlegi pozíciója pedig nagyon nehezen lesz tartható, ha a következő választás arra a kérdésre egyszerűsödök, hogy menjen-e vagy maradjon Orbán Viktor."

Éppen ettől félek, hogy erről fog szólni. Sem az igen, sem a nem, nem politikai válasz, csak egy név, és egy  igen, vagy egy nem. Mögöttük a testet adó valóság sötétben marad, és elkerüli a megmérettetést. Na ez az, ami nem demokrácia, nem politikai kultúra.
Éppen az ilyen normális húzások, mint az LMP mostani lépése mentenének meg attól, hogy a következő választás ilyen végtelenül elprimitívesedjen. Szerintem az is vagány, hogy nem egy személyi kultuszra, és személyhez kötődésre építik fel a politikájukat, mert az önmagában hazugság.Orbán Viktor tényleg különleges eset, mert ő erősebben határozza meg a hátországát, mint az őt. Talán. De azt nem mondhatjuk, hogy Bajnai Gordon egy önálló politikai entitás. Egy fej, ugyanazon az öregecskedő testen, amit igyekeznek mindig egy jól sminkelt pofival feldobni, de amit valaki vagy eleve kíván, vagy soha.
Orbán tervezői márka, az MSZP brend, ami időről időre különböző tervezőkkel dolgoztat. Most már semmilyen névhez nem ragaszkodnak, de a brend létezik.

Azt is érdekes megfigyelni, hogy a "demokraták" mennyire ki vannak borulva valaki más önállóságán. A rendszerváltáskor sem egy párt indult a "rendszer megváltoztatására", és ez az MSZP-nek már akkor sem tetszett. Akkor még nem hívták magukat demokratának - ez a jelző szabadon csatlakozott hozzájuk, és egy édes harapástól zombivá vált.

Lehet, hogy az LMP-re nem a rajongóik és nem hűbéresek fognak szavazni, hanem akik nem szeretik a zombikat. Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok LMP-s, de én se szeretem a zombikat.

3 megjegyzés:

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Van benne valami. Orbán egy tervezői márka, az MSZP egy brand, az LMP meg egy nagyjából szimpatikus kisipari szövetkezet. De tartok attól, hogy amint a legminimálisabb politikai piaci értéke lesz, a vezetői szempillantás alatt eladják.

Nem azért nem lehet más a politika, mert nincs rá igény, hanem mert nem engedik a nagyhalak.

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Sajna, egyetértek.

Névtelen írta... [Válasz erre...]

ha lennének ebben az országban olyanok akik nem szeretik a zombikat, akkor az elmúlt 22 évben már beszavaztak volna a parlamentbe legalább egy normálios pártot, nem gondolod? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...