2012. december 27., csütörtök

Profán: Karácsony Index-módra

Szerző: Lotte  

Umberto Eco olasz szemiotikaprofesszor zseniális regényében, a Rózsa nevében a bűnügyi szál középpontjában egy Arisztotelész szöveg eltüntetése áll.  A rejtélyes gyilkosságokat elkövető könyvtáros a filozófus nevetésről vallott gondolatainak kiradírozását tartja élete küldetésének. Hite szerint ugyanis a nevetés jelenti a legfőbb veszélyt az emberiségre, s ez egyúttal ez a legfőbb bűn is, mert aki nevet, az nem veszi komolyan a világot, így Istent sem.
Megnézve az Index szentesti videóját vagy rátekintve a Magyra Narancs ünnepi címlapjára, ahol a "Megkértem a Jézuskát, hozzon nekem géppuskát" poénnal kívánt a lap szerkesztősége boldog karácsonyt, eszembe jutott az öreg könyvtáros gondolatmenete - pedig nagyon szeretek nevetni.
Az indexes fiúk ezúttal egy katolikus templomban vertek tanyát, s ahogy a parlamenti összefoglalót kifigurázzák a hétköznapokon (tényleg vicces tud lenni), úgy most az ünnep alkalmából ugyanezt tették, csak épp templomi kulissza mellett.
Minden szentből profánt formálni, minden ünnepi pillanatot nevetségessé tenni: ez az Index diktálta korszakos világlátás. De a varázstalanított világban, félek, nagyon szegények leszünk.

0 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...