Szerző: FiloSzofi
Egy egységnyi tészta:
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
5 dkg dió/mandula
1 tojás sárgája
vaníliás porcukor, amibe sütés után forgatjuk a kifliket
Mikor picit kihűlt vaníliás porcukorba forgatjuk.
Vigyázat, gyorsan sül!
Előnyei: 1. Nagyon finom. 2. Nagyon könnyű összeállítani, csak a vaj legyen puha. 3. Nemcsak a kisült kiflik, de maga a tészta is sokáig eláll hűtőben, ezért nem baj, ha nincs időnk egyszerre elkészíteni. 4. Nem kell rá vigyázni, spéci fémdoboz, párás levegő nélkül is ugyanolyan marad.
Hátránya: Elég törékeny a tészta. Ha szép kis kifliket szeretnénk, azzal el kell matatni egy darabig.
Az Alapsütik sorozat következő darabja nálunk kedvenc családi, karácsonyi aprósütemény, a vaníliás kifli. Nem összekeverendő a hókiflivel, ami töltött és azt hiszem, hájas tésztából készül. Ez egy vajas-diós, vagy vajas-mandulás, töltetlen, omlós tészta. Nagyon hálás, bármeddig eláll sült, és sületlen állapotban is.
Az eredeti recept mandulára szól, én is csináltam többször, de a különbség ízben alig észrevehető, talán mandulával szárazabb. Tehát dióval.
Egy egységnyi tészta:
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
5 dkg dió/mandula
1 tojás sárgája
vaníliás porcukor, amibe sütés után forgatjuk a kifliket
A hozzávalókat összegyúrjuk, és ha van időnk, kihűtjük. Ekkor megkeményedik kicsit a tészta, és könnyebb vele dolgozni. A kézmeleg hamar képlékennyé teszi újra. Apró kifliket formázunk belőle, kis távolságra egymástól tepsibe tesszük. Egy picit nő a sütés során, de nem sokat. Közepes lángon sütjük, amíg színt kap. Ne vegyük ki azonnal a tepsiből, mert forrón még nagyon törik.
Mikor picit kihűlt vaníliás porcukorba forgatjuk.
Vigyázat, gyorsan sül!
Előnyei: 1. Nagyon finom. 2. Nagyon könnyű összeállítani, csak a vaj legyen puha. 3. Nemcsak a kisült kiflik, de maga a tészta is sokáig eláll hűtőben, ezért nem baj, ha nincs időnk egyszerre elkészíteni. 4. Nem kell rá vigyázni, spéci fémdoboz, párás levegő nélkül is ugyanolyan marad.
Hátránya: Elég törékeny a tészta. Ha szép kis kifliket szeretnénk, azzal el kell matatni egy darabig.
7 megjegyzés:
na végre! :)
kösz és ki is próbáljuk egy-két napon belül
Drága jó nagyim jut eszembe róla. Karácsonykor a spájzban tározta a süteménykészlet még nem tálalt részét, mindig jobban esett onnan csenni egy-egy darabot. A vaníliás kifli alapdarab volt, mai szemmel méltatlanul mellőzve a szofisztikáltabb sütik között. Pedig milyen egyszerű és finom. A hagyományt folytatva nálunk is készül minden Karácsonykor, de valamiért csak akkor.
Nálunk is sláger, de mi kitartóan hókiflinek hívjuk, hiába tudjuk mi is hogy nem az.
Nálunk "holdas" volt a neve.
Nagyon köszi! Ez a recept tuti. Idén már 5 menetet sütöttünk és mind elfogyott...
igen, ez olyan igazi nagymamás. olyan verziót ismered (másnem nálunk ettél az esküvőn), hogy nem porcukorba forgatod, hanem a két csücskét csokiba mártod? Marcsimama szokta.
Örülök, ha sikert arattatok vele!
Ismerem a csokiba mártott verziót, de csak most esett le, hogy az ugyanez az alap. Valahogy annyira más karakterré válik úgy, hogy nekem az egy másik süti.
Megjegyzés küldése