2012. április 12., csütörtök

Ki vagy-vagy a lakóhelyeden?

Szerző: Onleány

Jószomszédi viszony vagy török átok?
Volt már mindkettőben részem. Egy társasházban volt szomszédasszonyom H-né, középkorú, elvált, asszony, aki péntekenként fogadta taxisofőr szeretőjét. Megkért, ilyenkor ha lehet ne tartózkodjunk otthon.  (Megfogadtuk.) Egyébként az a típus volt, aki ha hagymát pirítottam már jött, s feszült félmosollyal közölte, hogy azért itt elég büdös van... Alig vártam, hogy kertes házba költözzünk! (Lotte) 
Szerencsére erős idegzetű szomszédokkal vagyunk körbevéve, tapintatosan hallgatják nagycsaládos létünk kiszűrődő zajait. (Fakirma)
Eddig mindig szerencsém volt, de a hivatalban néha hallok olyan esetekről, hogy húúú. Tényleg létezik a kutyamérgezős, beperelős típus. Remélem, örökre rejtély marad, hogy pontosan milyen állat is az. (Szofi)

Szomszédolás vagy távolságtartás?
Most jó sorunk van, a falu "öreg" részén lakunk, szomszédaink jobbára kedves, vagy morcos, de szeretetreméltó idős emberek. Kimondottan szeretek velük beszélgetni. A tél szakaszosan elválaszt, de a napsütéssel újra közeledünk egymáshoz. (Lotte)
Van akivel csak udvarias (részemről gyakran szégyenkező) mosoly, másokkal hosszas traccspartik, spontán kerítésen-átmászások. (Fakirma)
Ha elvileg közelítem, akkor embertelennek tartom a közömbös egymás mellett élést. A gyakorlatban viszont szeretek úgy hazamenni, hogy nincs beszélgetéskényszer, és nem ismerem az életem kéretlen tanúinak rólam alkotott véleményét. (Szofi)

A bejárati ajtón túlra nyúló gondoskodás vagy csak az ajtón belül szépíted a környezeted?
Kertes háznál nincs éles cezúra kint és bent között. Az előttünk lévő járdaszakaszról gondoskodni kell: télen havat lapátolunk, ősszel söpörjük a faleveleket, és igen, tavasszal és nyáron sövényt gondozunk, virágot ültetünk az utcára is. (Lotte)
Gyalázatosan néz ki a járdarészünk, a kertünk botrányos, ennél már csak házon belül rosszabb a helyzet.(Fakirma)
Bérházban lakunk, így csak az ajtón felejtett karácsonyi díszért és az egy virágládára jutó fél tőért kell szégyenkeznem. (Szofi) 

Szomszéd gyerekek és sajátok vegyülése vagy csak köszöngetés?
Beindult a bicikliszezon. Ilyenkor az utcaszakaszon lakó kilenc gyerek (4-12 évesig) különböző két- és háromkerekű járgányokon, színes műanyagmotorokon rója a poros utcát fel-le. Igazi "kölykök a hátsó udvarból"... (Lotte)
Sajnos az én gyerekeim nem ismerik az Égig érő füves-barátságokat, de azért a szomszéd srácokkal időnként fociznak egyet-egyet.(Fakirma)
Egy kislány van az emeleten, de sajnos egy egész nyelv választ el minket egymástól, no meg az, hogy sosem láttam még olyan közösségi térben, ahol mi is megfordulunk. (Szofi)

Közös aktivitás a lakótársakkal vagy soha?
Karácsonykor és Húsvétkor megköszöntjük egymást, egy szomszéd néninél nyaranta cseresznyét szedünk és virágpalántákat cserélgetünk. Nem járunk együtt moziba, de szívesen megiszunk együtt egy-két hűsítő fröccsöt. (Lotte)
Nem hiszem, hogy kikapcsolódásként bárki normális emberfia a mi neveletlen bandánkat választaná társnak. (Fakirma)
Ha az iszogatás aktivitásnak számít...(Szofi)

Kölcsönös segítségnyújtás a bajban, vagy a szomszédokra nem számíthatsz?
Ha elfogy befőzéskor az üveg, ha hosszabb létra kell, hogy elérjük a csatornát, ha beázik a pince és vizet kell lapátolni mindig számíthatunk egymásra. Jó érzés! (Lotte)
Még soha nem jutott eszembe segítséget kérni, de jó, hogy mondjátok, kipróbálom!(Fakirma)
Baj még nem volt, de mikor ellopták a biciklimet, a szomszéd srác felajánlotta az övét, amíg ő külföldön van. Ráadásul vagy öt percig hajlandó volt sajnálni. Ezt sosem felejtem el neki! (Szofi)

4 megjegyzés:

anyus írta... [Válasz erre...]

Nekem már kaméleonszomszédom is volt: lenézős-pökhendi-névtelenlevélírós-feljelentgetősből átalakult cuki-gyerekbarát-ruhaésjátékajándékozós-mosolygósnénivé, majd pár év múlva ismét hátukmögöttköpködős-pökhendi-nemköszönős-bunkó lett belőle... Pedig mi nem változtunk.

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Ez a tipikus skizofrén. Nekem is van ebből egy enyhébb változat, szinte még igénylem is :) Ha a gyerekek kint vannak, nyalja-falja őket, de aztán hallottam, hogy mondta, mi örökké a folyosón éljük az életünket. Szerintem mindkét szerepet őszintén adja, bár nekem egyik sem szimpatikus.

Réka

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Egyszer minket is feljelentett valaki, nem a bírság fájt, hanem a sunyiság. Adunk elég okot a rosszallásra, de az orvtámadást nem érdemeltük meg, ez nem a probléma-rendezés felnőtt módja. Sejtem persze, ki volt, azóta nagy ívben kerülöm, és nagyon rendesen viselkedünk, amikor feltűnik a láthatáron. Sikerült annyira a tudat alattimba tuszkolni ezt a nőcit, hogy amikor írtam ezt a ki vagy-vagy-ot, eszembe se jutott, hogy ő is a szomszédom, s esetleg illene róla megemlékeznem.

anyus írta... [Válasz erre...]

Jaj ez az "örökkéazudvaronélnekmintacigányok" annyira tipikus szöveg... Ahelyett h örülne h nem a lakásban üvöltenek a gyerekek :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...