2011. december 6., kedd

A melegek és Gyurcsány pártja az új családvédelmi törvény ellen, a nagycsaládosok mellette

Szerző: Lotte

"Párok százezreit sodorná jogbizonytalanságba a pénteken benyújtott családvédelmi törvény tervezetének elfogadása – állítja Dombos Tamás, a Háttér Társaság a Melegekért munkatársa. A tervezet szerint ugyanis a család olyan kapcsolatrendszer, amelynek csak egy férfi és egy nő házassága vagy egyenesági rokoni kapcsolat lehet az alapja. Vagyis az élettársak, függetlenül a nemüktől, nem alkotnak családot."- írja a nol.hu.
Lássuk, mit is ír az egyébként vállaltan nem értéksemleges (a törvényjavaslat első sorában foglaltak szerint is erkölcsi alapokon nyugvó) sarkalatos törvény-tervezet: "a  család a természetes személyek érzelmi és gazdasági közösségét megvalósító olyan kapcsolatrendszer, amelynek alapja egy férfi és egy nő házassága vagy egyenesági rokoni kapcsolat, vagy családbafogadó gyámság."
Valóban hiányzik az azonos neműek kapcsolatának családként való elismerése, ahogy az eddigi magyar polgári jogi szabályozás szerint sem köthettek házasságot azonos nemű párok. Ugyanakkor e kapcsolati formának  a 2007-ben elfogadott bejegyzett élettársi kapcsolatként való létezése továbbra is sértetlenül megmarad, hiszen a sarkalatos törvény nem érinti az abban foglaltakat, így nem világos, miért is "sodorná párok százezreit jogbizonytalanságba" a tervezet, s mi végre a szokott futás az Európai Tanácshoz és Európai Parlementhez?
A pénteken benyújtásra kerülő tervezet egyébként pusztán csak kifejezi azt a minden kutatással alátámasztott tényt, miszerint a család legbiztosabb alapja még a jelenlegi, magas válási statisztikák mellett is a házasság. Ezért az életközösségek között "megkülönböztetett megbecsülést érdemel", hiszen ez a legkevésbé bomlékony, az utódok nevelése szempontjából legkedvezőbb életközösségi forma.
A tervezet I. fekjezetének 3. szakasza az Alaptörvény szellemében a következőt írja: "a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem és tisztelet, valamint külön törvényben foglaltak szerint támogatás illeti meg." A támogatásra vonatkozó utalás a hatályos Magzatvédelmi törvénynek szól. A Gyurcsány Ferenc politikai alakulatához igazolt Vadai Ágnes mindezt embertelennek, nőellenesnek, fundamentalistának és álkereszténykedésnek tartja. Miért is?!
Ugyanakkor mindkét kritikus elfeledekzik annak megemlítéséről, hogy a törvénytervezet alapvetően be kívánja betonozni a családoknak szóló járandóságokat, s rögzíti, hogy "Magyarország mindenkori költségvetésének tevezésekor előresorolt tényező a családok támogatása."
"A gyermekek születése és a családok gyarapodása nélkül nincs fenntartható fejlődés és gazdasági növekedés"- olvasható a tervezet preambulumában. Ez a megállapítás a jelenlegi demográfiai adatok ismeretében talán senki számára nem megkérdőjelezhető. Létkérdésünk a gyermekvállalás ösztönzése. Létkérdése mindenkinek: nemi irányultságtól, gyermekvállalási hajlandóságtól, családi állapottól függetlenül, hiszen nyugdíjunkat csak az utánunk következő generációk tudják majd "előállítani". Ezért mindenkinek elemi érdeke, hogy támogassa azokat az intézkedéseket, melyek ezt a célt, azaz a gyermekvállalás ösztönzését és a gyermeknevelés támogatását szolgálják. A törvénytervezet pedig vitathatatlanul ezen az alapon áll. Ahogy az is sokatmondó, hogy a család-témában talán legérdekeltebbek képviselői, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete is üdvözölte a keretjogszabályt.





1 megjegyzés:

csaktom írta... [Válasz erre...]

http://jesushadtwodaddies.blogspot.com/2011/12/minden-eszkozzel.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...