2013. szeptember 23., hétfő

Kütyüfüggőből könyvmoly?

Szerző: Lotte   

Gyerkőceim közül még csak egy legényke olvasó ember, harmadikosként koptatja az iskolapadot. Igazán szépen olvas, érzi a hangsúlyokat, érti is, ami szövegként elékerül. Szavam nem lehet az olvasástudása miatt! De magától könyvet bizony nemigen vesz a kezébe.
Ilyenkor persze, mindig összehasonlít az ember: ilyen idős koromban  én már ezt és ezt és ezt is olvastam... Nem túlbuzgó szorgalomból, hanem mert egyszerűen szerettem olvasni.
Bezzeg olvasás helyett mint légypapírra tapadnak minden szóbajöhető kütyüre: okostelefonra, számítógépre, dvd lejátszóra - bámulatosan igazodnak el a letöltéseken, applikációkon, beállításokon, még csak nehézséget sem okoz egy bonyolultabb keresés vagy feltöltés - ráadásul angol nyelvű parancsokon átvergődve. Omnia vincit amor.
Én meg csak szomorkodom, hogy újra és újra ugyanabba a hülye konfliktushelyzetbe keveredünk: "Elveszem! Miért nem olvasunk inkább?", "Nee, még öt perc!", "Elég volt, vége!", "Pesze, ő többet játszhatott!"
Aztán eldugom a kütyüt, elrejtem a töltőt, majd ők újra megtalálják (vagy ismét elöl hagyjuk) és kezdődik minden előröl.


Miután a tiltás és a kérlelés nem hat, az otthoni olvasás-marketinget próbálom erősíteni. Olvasni eddig is láttak a gyerekek, nem a mintával van a probléma, de valami mégsem stimmel. Így döntöttem el, hogy Busafejet benevezem a Jonatán Könyvmolyképzőbe. Jonatánék azt ígérik, hogy segítenek olvasóvá nevelni és játékos módon megszerettetik a kapcsolódó gyerekekkel az olvasást.
A könyvmolyképzőbe első osztályos kortól lehet nevezni, s tanévenként öt alkalommal különböző szemelvényeket küldenek a gyerekeknek, életkoruknak megfelelő, érdekes, élvezetes irodalmi alkotásokból.
A szemelvénnyel kapcsolatban aztán kérdésekre kell válaszolni, azaz interaktivitás van, no, és "árukapcsolnak" is: fordulóként minikönyvvel, csokival, matricával "vesztegetik" meg a nebulókat. Ráadásul év végén 2000 Ft-os könyvutalvány és ajándék könyv várja azokat, akik kitartottak az év során, így a 3800 Ft-os nevezési költség gyakorlatilag meg is térül. Munkája alapján minden résztvevő a Könyvmolyok Kiváló Mestere kitüntető címet, és az azzal járó oklevelet nyeri el.
Október 26-áig lehet még csatlakozni (iskolai szervezésen keresztül olcsóbb), aki hasonló problémákkal küszködik, próbálja ki, hátha...
Nagyobb gyerekek szüleivel beszélgettem, náluk bevált: a kütyüzés mellett néha már olvasnak is.


 

2 megjegyzés:

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Az én fiam sem nagyon olvas, pedig nyáron még zsebpénzzel is jutalmaztam. Megnézem, mi ez a könyvmolyképzés, mert magam is csüggedek.

Eri

szofi írta... [Válasz erre...]

Szerintem jobb együttélni olvasó emberekkel, ezért én is nagyon ambicionálom az olvasóvá nevelést. Az olvasó embernek magával is kellemesebb együttélni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...