2014. január 14., kedd

Zöldre sápadó piros - a szocialista nő esete a GYED Extrával

Szerző: Lotte 

Kezdjük azzal, hogy a GYED Extra nem Magyar Krónika!
Olyan intézkedéscsomagról van ugyanis szó, ami tényleg jó, és ami sokak életében jelent kézzelfogható segítséget, mert valós problémákra reflektál, és jelentősen bővíti a kisgyerekes családok mozgásterét, a választás szabadságát adja a kezükbe.
Miért is? Mert végre nem "büntetik" tovább azokat a családokat, akiknél kis korkülönbséggel születnek gyerekek; aztán januártól a GYED folyósítása mellett a kicsi egy éves kora után korlátozás nélkül lehet dolgozni - mindez a családok élethelyzetéhez rugalmasan illeszkedő szabályrendszer. Ahogy az is, hogy most már a felsőoktatási intézmények hallgatói is jogosulttá válnak az ellátásra, a nagycsaládos anyukákat pedig a meghosszabbított ideig (öt évig) tartó munkáltatói adó- és járulékkedvezmények miatt szívesebben fogadják a munkaerőpiacon.
Nemigen lehet tartalmi vagy ízlésbeli  kifogást emelni az intézkedéscsomag ellen - pláne nem nőként, olyan anyaként, aki maga is át kellett hogy élje a kisgyermekes időszakban szinte kivétel nélkül felmerülő prblémákat.
Emlékszem, hogy morogtunk odahaza, mikor 2006-ban "leesett", hogy az első gyermek után 14 hónappal született második kisfiúval elveszítettük a nagyobbik gyerkőc után járó GYED-et. Nem értettük, miért is kell rosszabbul járni azért, mert gyorsabban vállaltuk a következőt, mint  a nagy átlag?
Komoly rendszerbeli hibákat orvosolni és hiányosságokat pótolni - különösen a jelenlegi születési statisztikák mellett - egy felelős, jó kormányzat feladta. Egy felelős ellenzéknek pedig nem lenne szabad - még a választási csatározások hevében sem - ezzel ellentétes kijelentéseket tenni.
Ezzel szemben Gurmai Zita, az MSZP nőtagozatának elnöke néhány napja igencsak elragadtatta magát. Baráti közegében (ATV) ugyanis lehullott róla az óvatosság píszí modora, és feltört a szocialista "igazságbeszéd": a GYED Extrát végképp eltörölni, hisz ez is "azorbán" műve! (A Start című műsorban elhangzott beszélgetés pontosan így hangzott: "A GYED Extra átverés, abban a pillanatban, ha a nő visszakerül a munkaerőpiacra, a kismama rögtön kirúghatóvá válik”.Ha kormányra kerül az MSZP, akkor megszüntetik a GYED Extrát?”„Persze.”)
A kijelentés finoman szólva sem aratott hangos tetszést, ezért mit volt mit tennie a túlbuzgó politikusasszonynak, a választói többséget jelentő hölgyek kérdő tekintetét magán érezve igyors fordulattal zászlóvivője lett a GYED Extrának: "Bővítsük ki, ez még csak a kezdet: majd mi továbbfejlesztjük!"
Jaj, csak ilyen megalapozott érvrendszerre épülő kiszélesítést, csak ezt ne!!
Gurmai Zita elvtelen, valós meggyőződés, zsakértelem nélküli pamfletje sajnos, nem unikum közéletünk háborgó tengerén: tökéletesen beleillik abba a sorozatba, ami az ellenzéki pártok évek óta tartó tragikomikus ténykedését jellemzi.
Nőként azonban különösen fádalmas volt végignézni egy másik nő színeváltozásait ezen - alapvetően mégiscsak nőket érintő - témában. Hirtelen igenre váltó nemekből, zöldre sápadó piros jelzésekből ugyanis nem lehet jövőt, de még csak jelent sem építeni. (Egy egyszerű példa, gondoljunk arra, milyen közlekedési káoszt okozna a tilos és a szabad jelzések hektikus összevisszasága!)
Demokráciánk számára üdvös lenne, ha közéletünk amúgy is hullámzó színvonalát nem silányítaná egy ilyen gyenge, elképzelések nélküli baloldal, s ha valódi, érdemi mondandóval, megalapozott világképpel rendelkező ellenzéke lehetne a kormányerőknek.
Nos, jelenleg nem látom feltörni ezt a megújult erőt...

4 megjegyzés:

Piri írta... [Válasz erre...]

Lehet, hogy nem is Gurmai,hanem Gyurmai Zita - mindig a megfelelő alakúra gyúrja magát:)

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Viszont sajnos annyiban igaza van a hölgynek, ha a kismama visszakerül a munkaerőpiacra, elveszíti a védettségét és elküldhetik.- Igaz, akkor még mindig visszamehet GYED-re. :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Az új és 2012. július 1-jétől hatályos Munka Törvénykönyvében (a továbbiakban: Mt.) némileg átalakultak a várandós nőket és a kismamákat érintő, védelmi szabályok".

1. Megilleti-e a felmondási védelem a várandós nőket, illetve a kismamákat?

Az új Mt. rögzíti, hogy a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt
a) a várandósság,
b) a szülési szabadság,
c) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság,
d) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint
e) a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap
tartama alatt.

További - az új Mt.-be iktatott - fontos szabály, hogy az előző felsorolás a) és e) pontban meghatározott körülményre a munkavállaló csak akkor hivatkozhat, ha erről a munkáltatót a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta.

A fentieket összefoglalva, a felmondási védelem a kismamákat továbbra is megilleti, tehát a jogalkotó továbbra is védelemben részesíti - többek között - a várandós vagy a szülési szabadságon lévő nőket. Elvárásként fogalmazódik azonban meg, hogy a várandósság vagy az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés tényéről értesüljön a munkáltató. Ez a régi Mt.-hez képest egy hasznos, pontosító szabály.

2. Kötelező-e a munkáltatónak módosítania a munkába visszatérő kismama munkaszerződését?

Az új Mt. szerint a munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek hároméves koráig köteles a munkaszerződést a napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.

Ez egy jelentős és roppant gyakorlatias újítás a régi Mt.-hez képest. Ezen munkáltatói kötelezettség a gyermek legfeljebb hároméves koráig áll fenn, természetesen a szerződő felek - közös megegyezéssel - ennél hosszabb időtartamra is módosíthatják a munkaszerződést. Eltérhet továbbá a munkáltató és a kismama attól a rendelkezéstől is, miszerint a részmunkaidő mértéke csak a törvényes munkaidő fele részére határozható meg.

profession.hu

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Én már nem lepődöm meg semmin, és sajnos túl sok illúzióm sincs, tehát bármit meg lehet tenni, és mindent el lehet venni alkalmasint. Én a Bokros csomag kihirdetése idején szültem, és mivel az igazságosság jegyében (lásd még "igazságos adórendszer") csak a rászorultaknak járt GYES, GYED meg nem is volt, így a TGYÁS lejárta után kaptam egy kedves hangú, ám hivatalos levelet, hogy a hat hónapos mellől visszatérek dolgozni, vagy mehetek fizetés nélküli szabadságra. Nyilván száz forinttal meghaladtuk a rászorult kategóriát. Mivel apa alkalmazott diplomás ember, és esténként csempézett, járólapozott, villanyt szerelt az 5-20 évre felvett kölcsönökből (5 féle!) vásárolt lakásban, érthető, mennyire jól esett a támogatás. Mint ablakos tótnak a hanyatt esés. Úgyhogy a "mit lehet és mit nem lehet áthajtani a népen GYES/GYED ügyben" nekem kifejezetten vörös posztó.
K.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...