2014. január 30., csütörtök

Fordítva a jogon

Szerző: Lotte  


Nemrég akadtam rá erre az újsághirdetésre, s bevallom, elszomorodtam, hogy egy születendő élet elvetésével kapcsolatban milyen szikár megfogalmazással éltek annak szövegezői. A jogvédő aktivisták ugyanis még csak utalást sem tesznek arra, hogy miképp előzz meg egy nem kívánt terhességet, vagy hová fordulhatsz segítségért, ha anyagi vagy más okok miatt nem a legjobbkor kopogtatna az a kisbaba, mégis szeretnéd megszülni, és eluralkodik rajtad a kétségbeesés. Mert lehet ilyen nehéz pillanata az életnek, bizony lehet! De mindenkinek, aki a lelkébe néz, tudnia kell, hogy ez a döntés nem egy egyszerű beavatkozás, hanem a testi következmények mellett komoly lelki vonatkozásai is vannak.
Nehéz döntést hozni pedig óhatatlanul kínos kérdések megválaszolásával jár. Nem megítélni kell egy nőt, aki ilyen helyzetbe kerül, hanem valóban segíteni őt mindenkinek: közvetlen környezetének, segítő szervezeteknek és bizony a "hivatalosságoknak" is - természetesen a rájuk vonatkozó, törvény szabta keretek között. A segítségadás azonban véletlenül sem merülhet ki abban, hogy azt mondjuk: "ne tépelődj, mert jogod van a testeddel azt tenni, amit akarsz, inkább jelentsd fel azokat, akik ebben elbizonytalanítának, s mi majd csinálunk belőle világraszóló palávert, hogy sérülnek a jogaid"A Patent Egyesület ugyanis egyetlen szempontra koncentrál: az abortusz mint elidegeníthetetlen női jog jelenik meg gondolkozásában, s számára csak az fontos, ha a kismamát befolyásolni próbálnák döntése kapcsán, azaz az abortusztól bárki, bármilyen módon eltéríteni akarná, akkor jöhessen, büntethessen. Érdemes megnézni ennek fényében honlapjukat.


Természetesen semmilyen hivatalos eljárásban (máskor sem!) nem lehet helye megalázó bánásmódnak, különösen nem egy ilyen érzékeny élethelyzetben. Csak épp e hirdetés mögöttes tartalma - miszerint az abortusz kizárólag az anyát érintő, valamifajta "hétköznapi" beavatkozás, egyfajta speciális női jog - sántít. Bárhogy is vélekedünk a magzati életről, annak likvidálását nem tekinthetjük jó megoldásnak, különösen nem a tudomány fejlődésével, mikor annyi formája áll rendelkezésre a megelőzésnek, s immár 5D-ben leshetjük meg a pocakban növekvő emberi életet.

Franciaországban – a tüntetések ellenére - nemrégiben teljesen liberalizálták és ingyenessé tették mindenki számára az abortuszhoz való hozzáférést. A fenti hirdetés szövegezői is hasonlót tartanának követendőnek, ahogy érzékelhetően így vélekednek több divatos női portál, blog szerzői is.
A közgondolkodás ilyetén befolyásolása azonban az egyéni felelősség elmosására és az érdekérvényesítési lehetőségekkel nem rendelkező leggyengébbek (magzat) jogainak semmibevételére irányul.
Mert az abortusz "jár", s illő, hogy az állam - bár ellenkezik érdekeivel - tegye azt ingyenessé, aki pedig ellenvéleményt fogalmazna meg, az szégyellje magát, ha pedig ki is mondja azt, lehessen őt jól megbüntetni. 
Egy dekadens, az élet szentségét tagadó világnézetből fakadó logikai sor. Ezt a tendenciát érzem én szomorúnak. Mintha fordítva ülnénk a "jogon"... 

1 megjegyzés:

Névtelen írta... [Válasz erre...]

1. Mi az olcsóbb:
- gumi (A) vagy
- a tabletta és az abortusz (B)?
Válasz: B.

2. Mire kapsz pályázati támogatást
- a férfiak számára szabadalmaztatott mesterséges, külsőleg alkalmazandó fogamzásgátló eszköz népszerűsítésére (A) vagy
- a reprodukciós jogok védelméhez kapcsolódó, a nők számára kifejlesztett technológia népszerűsítésére (B)?
Válasz: B.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...