2013. április 13., szombat

Apollóni tészta dionüszoszi konyhán

Szerző: FiloSzofi

Nálunk mindig akkor születnek a legjobb dolgok a konyhában, amikor azon kívül minden szétesett. Így esett, hogy ismét újszülöttel a nyakamban, térdig játéksittben, papírhalmok és piszkosbögre-mozaik tetején kezdtem házi tésztát gyúrni. Szuper finom lett.



A fent leírt jelenség egyébként nyilván nem véletlen, sokkal inkább törvényszerű, avagy természetes. Ha túl nagy teret hódít el a káosz, ha nincs már hely és megzavar a dolgok áradata, akkor feltör a mértéket követelő alkotóerő. Nézzétek micsoda KOCKA-tésztát gyártottam! (Jó, jó, négyzetes.)



Sajnálom, hogy a kép csapnivaló, se a gép, se a fény nem volt megfelelő, de az talán látszik, hogy szép színes lett.
És nemcsak szép és tavaszias, de könnyű, diétás is ez a fogás, amennyiben nem eszünk belőle egy vödörrel.

Spenótos házi tészta tönkölylisztből

Házi tésztához abból az alapreceptből indulok ki, miszerint 10 dkg liszthez1 tojást adunk.
Itt a fagyasztott spenót nedvessége változtatott az arányon, a két tojás másfélszeres mennyiséget, kb 30 dkg lisztet vett fel.
 Hozzávalók:
kis pohár rostos spenótpüré
30 dkg tönkölybúza finomliszt (más liszttel is készítheted)
2 tojás
1 nagy gerezd fokhagyma

feltétnek:
2-3 szelet füstölt sonka
1 kápia paprika
Elkészítés:
  • A mirelit spenótot kiolvasztom, lecsöpögtetem, kinyomkodom. picit sózom, belekeverem a zúzott fokhagymát.(Ehhez a mennyiséghez nem kell egy egész csomag, én egy kockát forró késsel négyfelé szoktam szelni.)
  • A lisztből tojásból és a spenótból rugalmas, nem ragacsos tésztát gyúrok.
  • Pihentetem (vagy nem), majd jól lisztezett gyúródeszkán 1-2 mm vékonyra nyújtom.
  • Felkockázom. (Ehhez nem jön rosszul egy pizza-  vagy derelyevágó, nekem csak egy késem volt.)
 
 Kész!  Sós vízben megfőzöm és megeszem, vagy megszárítom, és elteszem.

Én kevés szőlőmagolajjal locsoltam.
Diétás a fogás, mert nehéz szósz nélkül is teljes, sőt nekem csak pirított paprikával ízlett leginkább, elég volt a fokhagymás zöldes íz mellé. A tönkölylisztnek pedig kicsi a szénhidrát tartalma.

A nyitóképen vékonyabbra, itt kicsit vastagabbra nyújtott tészta látható főzve, tálalva. A fiúknak a vastagabb ízlett jobban:

7 megjegyzés:

lotte írta... [Válasz erre...]

Guszta! Jól mutatna egy mentás citromtorta mellett, amiről egy zöld malac marcipán néz le! A marcipánt viszem hozzá!

Szofi írta... [Válasz erre...]

Vagyis kell még valaki, aki vállalja a mentás citromtortát!
Hű, ma olyan diétás édességeket sütöttem!

lotte írta... [Válasz erre...]

Én csak egy primitív rakott krumplit. Viszont Nagymaroson jártam az Édeske Cukrászdában. Végre egy igazi tavaszi nap volt, kiülős helyen!

Z. Ági írta... [Válasz erre...]

Ez guszta!
A tönkölylisztnek nem kicsi, sőt, nagyjából ugyanakkora a szénhidráttartalma mint a fehérlisztnek.
A különbség a ch felszívódási idejében van, ezért egészségesebb a lassabban felszívódó tönkölyliszt...
(amiből van többféle, a bio, teljeskiőrlésűt érdemes a leginkább választani, aki nem fél az aflatoxintól. :) )

Szofi írta... [Válasz erre...]

Köszi a pontosítást! Most már én is jobban utánanézek, hogy is van ez pontosan az egyszeri tönköllyel és a szénhidráttal.
Teljeskiörlésűt nem mertem elsőre használni házi tésztához. Te próbáltad, hogy viselkedik?

Z. Ági írta... [Válasz erre...]

Házitésztához nem, sós süteményhez szoktam:
Keverem fehérliszttel, kb. 1/3-a fehér, a többi ilyen-olyan tk. liszt. A fenti receptedet el fogom készíteni ilyen arányokkal, biztosan finom lesz.
Az alacsonyabb glikémiás index előnye, hogy lassabban adagolva emeli a vércukorszintet, hosszabban adja az energiát, ezért tovább maradunk jóllakottak. Nem dobja meg hirtelen sem a vércukorszintet, sem az inzulintermelést, és nyugodt a lelkünk is, hogy egészségesebbet ettünk. :)
Ha kipróbálod a tk. lisztes házitésztát, megírod majd?

szofi írta... [Válasz erre...]

Aha, megírom majd. Én sokszor keverem a liszteket, akár édesen is. Pl a stíriai metélt tk zabpehelylliszttel jobb lett, mint az eredeti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...