2013. április 29., hétfő

Anyák napi szomorú - egy döbbenetes plakátkampány margójára

Szerző: Lotte

"Most őszintén anyu, Ő nem fog veled maradni. De mi lesz akkor velem?"

A new york-i polgármesteri iroda  látványos és drága, 400 ezer dolláros költségvetésű plakátkampánnyal rukkolt elő egy hete.
A cél az volt, hogy felhívják a figyelmet a számtalan kockázattal és magánéleti nehézséggel járó tiniterhességek elkerülésére. Az igazságtartalmat (is) hordozó cél azonban nem szentesítheti az eszközt!
Köztéri plakátokkal szórták ugyanis tele a nagyvárost, melyek könnyes szemű, aranyos kisgyermekek szájába olyan tartalmú mondatokat adnak, melyek összességében azt a vádat kiáltják oda a fiatal édesanyáknak: "Anya, miért szültél meg engem?!"

Elég jó munkád van? mert évente sok ezer dollárba kerülök!

"Mivel tiniként szültél meg, csak fele annyi esélyem van leérettségizni"
Felháborító és aljas egy ilyen retorika mind a megszületett gyerekekkel, mind a - mégoly nehéz körülmények ellenére is az életre igent mondó - fiatal anyákkal szemben.
Ráadásképp egy komoly gyomros összességében is a nőnek, mert alkalmas arra, hogy félelmet és szorongást ébresszen minden jelenlegi és jövőbeli édesanyában.
Félelmet generál a születendő gyermek felé, aki "rengeteg pénzt és időt emészt fel", s akinek fogadására a plakátok indirekt tartalma szerint csak a legtehetősebbek és legmagasabban kvalifikáltak képesek.
De félelmet kelt a jövendő társsal kapcsolatban is, akiben meg úgysem lehet majd megbízni, mert lelép az első adandó alkalommal.
 Azt sugallja, hogy ne bízz magadban, ne bízz a szerelmedben, ne bízz az életben! S teszi mindezt úgy, hogy pár éves kisgyerekek szájába adja a lélekgyilkos mondatokat.
Anyák napja közeledik.
Elgondolkodtató, hogy az anyasággal kapcsolatban vajon mit is üzen nekünk, nőknek a civilizált, fejlett (és liberális) világ?




5 megjegyzés:

Tekla írta... [Válasz erre...]

Kemény...!
És durva. A cél feltehetően az, amit írtál. Talán spórolni akanak a szociális juttatásokon és jobbnak látják, ha csak az elit ( de minimum felsô-középosztálybeli) lakosság gyarapszik.(?) Őket állítják be "életképeseknek".
Tiniként szülni egyébként valóban több rizikóval jár mindkettőjük-hármójuk szempontjából,de ez esetben már megfogant és "zöld utat" kapott babákról beszélünk.
Akcióznának inkább a fogamzásgátlással kapcsolatosan, több emberség és logika van benne.

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Hát ez nagyon aljas! Lelki terror a legsebezhetőbbek ellen. Miért nem azt mondják ezek a gyerekek, hogy ne vedd el tőnem a vizet, a levegőt, az egészréges élet lehetőségét.

szofi írta... [Válasz erre...]

Vagy: " Ha sajnálsz, mert lelépett az apám, akkor szeress helyette is/segíts anyámnak!" stb.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Onleány - társas blog írta... [Válasz erre...]

Az előző megjegyzést töröltük, egy spam volt:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...