2012. február 17., péntek

Riposzt: Csoda a Zsolnay Gyárban

Szerző: Fakirma

Nem tehetek róla, de élek-halok a presztizs-beruházásokért. Ha rajtam múlna, hagynám a fenébe az autópályákat és a négyes metrót, az ország pénzét gyönyörű parkokra, felújított épületekre és kandeláberes hidakra herdálnám el. A lepukkant gyártelepek helyrepofozása pedig igazán a szívem csücske. Meg is dobbant a szívem, amikor a pécsi  Zsolnay Gyár kikupálódásáról olvastam. Úgy tűnik, megbocsájtom Pécsnek a ferde főterét az ott szerzett funkciótlan diplomámmal együtt, és újragondolom fogadalmamat, miszerint soha, semmilyen körülmények között nem teszem be a lábamat a városba.

Szívet melengető látvány az igényesen felújított egykori gyárépület

A Zsolnay Gyár az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönheti feltámadását. 2009-ben született meg az ötlet, hogy a lepusztult műemlék épületekkel teli, egykor virágzó gyár területét kár lenne veszni hagyni, s a lehetőségeket kiaknázva létre lehetne hozni egy élettel teli kulturális paradicsomot.  A beruházás mára szinte elkészült, most főhet a város feje, ki fogja fenntartani a lélegzet-elállító konstrukciót. Szerencsére minden jel arra utal, hogy nem csak egy pénzlenyúlós kirakat-beruházás készült el, hanem a jól átgondolt koncepciónak köszönhetően a felújított terület olyan virágzó, élettel teli, sokfunkciós intézményrendszerré válhat, aminek csodájára jár majd ország-világ. 

A projekt megálmodói nem bíztak semmit a véletlenre, célközönségben nincs hiány. Biztos, ami tuti alapon létrehoztak egy Egyetemi negyedet, ahová a Pécsi Tudományegyetem egyes tanszékei költöztek be. Így hát, ha tetszik, ha nem, egy rakás fiatal tölti itt dolgos hétköznapjait. S ha már így alakult, gyorsan nyitottak nekik kávézókat, menzát, diákközpontot és Egyetemi Színházat is.

Az Alkotó negyedben működnek a kulturális intézmények. Belekukkantottam a februári műsorba, úgy tűnik, programban nincs hiány: jön a Belga együttes, lesz görög táncház, játszóház és tehetségkutató verseny.

A Míves negyedben kiállítások és történelmi emlékek kapnak helyett, itt található a gyönyörű Zsolnay Mauzóleum, az Alkotóház,  a konzumkényszeresek pedig a Kéz-művész soron verhetik el a pénzüket gyönyörű csecse-becsékre.

Gondoltak azokra is, akik magukkal hurcolják apró és nagyobbacska gyermekeiket. A Gyermek és Családi negyedben található többek között a Bóbita Bábszínház, a Planetárium és az Interaktív Varázstér (ez utóbbi a budapesti Csodák Palotájának lehet a testvérkéje).

Ez persze csak ízelítő a széles kínálatból, akinek ez kevés, többet megtudhat a Zsolnay Negyed történetéről  Zsuppán András részletes beszámolójából, illetve Márta Istvánnal készített interjújából a Heti Válaszban.

 Április 26-tól egy nagyszabású fesztivált terveznek a Zsolnay Negyed területén. Én már belesúgtam Ember fülébe, hogy nemtudom-hanyadik házassági évfordulónk örömére szeretném, ha elvinne engem néhány napra a pécsi bulira. Már csak azt kell megsúgni az unoka-vigyázó nagymamáknak, hogy a kéjutazást nem a Gyermek és Családi negyedben képzelem el az aprónéppel, hanem kettesben a férjemmel mondjuk a Borházat kinevezve főhadiszállásul...


Bóbita Bábszínház - ezt messze kerülöm az áprilisi turnénkon


Házassági évfordulóhoz méltó romantika



Így képzelem el a gonosz boszorkány mézeskalács házikóját


i
A környezetpszichológia szerint a  közérzetünk szempontjából nem mindegy, hogy milyen terek vesznek minket körül. Ezen a hídon átsétálva egészen biztos új perspektívák nyílnak meg előttünk.



Nem is tudtam, hogy Zsolnayék ilyen cuki Barbie-köcsögökkel is nyomultak. Én szívesen látnék belőlük párat a konyhámban!

(a képeket a www. pecskep.hu, a www. pecsiprogramok.hu és a www.hirado.hu oldalakról töltöttem le)


9 megjegyzés:

Szofi írta... [Válasz erre...]

Épp egy ilyen rózsaszín köcsögöt halásztak el előlem a vaterán. Nagyon mérges voltam.

Lotte írta... [Válasz erre...]

Nagyon szeretem az ipari műemlékeket. Egy felújított egykori gyárépület hangulata egész egyedi. A váci út külső szakaszán naponta átautózva is az ipari fellendülés egykori nyomait nézegetem: épületek, gyárudvarok, kémények. Varázslatos helyek! A rosszabb sorsúak udvarán gaz, s legfeljebb használt-bútor kereskedés lakik bennük, a szerencsésekből akár loft lakások is lehetnek. Minden felújításnak és bele költöztetett értelmes funkciónak örülök! Hajrá, Pécs!

Lotte írta... [Válasz erre...]

Tényleg, Fakirma! Hogy áll a fejfájásod? (Egy hozzád hasonló parás tipikus reakciója: a posztod olvasása után éjjel arra ébredtem, hogy fáj a fejem... Gondoltam rád, a hajnali forgolódásban!

Fakirma írta... [Válasz erre...]

A Váci úti gyár lakásokba szerelmes vagyok, akartam is róla írni a riposztban, csak aztán elfelejtettem. Nyúzom is Embert hogy öregségemre ott szeretnék egy lakást, annyira különleges a hangulata!
Jaj, Lotte, azt elfelejtettem mondani, hogy a fejfájásom specialitása, hogy éjszaka nem fáj, csak nappal, szóval tök feleslegesen szorongtad végig az éjszakát, bocsi!:)
Az e heti zöldségekben (ami szerintem csak jövő hétre készül el) a szorongásról írok, imádni fogod, semmi jótanács, vagy megoldás nem lesz benne, csak maga a csupasz, kőkemény PARA!

Lotte írta... [Válasz erre...]

Felcsigáztál, alig várom!!!

Lotte írta... [Válasz erre...]

Felcsigáztál, alig várom!!!

ms.dixlekszia írta... [Válasz erre...]

Imádom a gyár lakásokat!!!!Én,ha lehet még "fiatalságomra" szeretnék egyet!Vettem is egy ötös lottót-persze most nem nyert,de ,ha jövőhéten nyerek bőkezűen osztogatom a kégliket:)
ui:remélem ezt nem törlik ki

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Miszdisz, ha nyersz, egy szerkesztőségi lakásssal jössz nekünk, Onleányoknak, engem pedig felveszel személyi titkárnődnek, nekem diktálhatod az összes kommentedet,aztán merjen valaki beszólogatni Neked!:)

ms.dis írta... [Válasz erre...]

OKÉ:))))))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...