2011. október 14., péntek

Lelki zöldségek 3.


Ki vagy-vagy az ágyban: anya, vagy feleség

Nem erről akartam a héten kertészkedni, de a téma megtámadott engem, s egy ideje gyűrjük egymást (nem én állok nyerésre). Úgy tűnik, valami aljas kórságnak köszönhetően ismeretségi körömben a gyerekek fellázadtak, és a nappali folyamatos üzemelés mellett szüleik nyugodt álmát is zargatni kezdték. Természetesen az én családom is a járvány áldozatává vált. Így hát most nem a szokásos „én megmondom, mi a tuti” típusú irományt böfögöm ki magamból, konkrétan azért nem, mert ha lennének is világmegváltó gondolataim ez ügyben, akkor sem lennék képes megfogalmazni őket, napi átlagos hat óra alvással, félóránkénti kelésekkel, és félig agyonrugdosva a kölykeim által.
Amúgy nincsenek. Mondhatni tanácstalan vagyok. Ma már romantikus nosztalgiával gondolok azokra a szép időkre, amikor Emberrel akár éjjeli 3 óráig is meghitt édeskettesben hortyoghattunk egymás mellett, s a gyerekek csak a hajnali szürkületben kezdtek el beszivárogni az ágyunkba. Az éjszakáink egyre inkább hasonlítanak ahhoz az általános iskolában közkedvelt elmés játékhoz, amikor eggyel kevesebb a szék, mint a gyerek, s mindig az áll középen, aki túl béna volt a helyfoglaláshoz. Bár nálunk az ágyak száma elegendő, mégis mindig egy irányba nyomulunk. Az éjszakai káosz azt hiszem felülmúlhatatlan, esetleg néhány családunkba pottyanó gyerek tetézhetné még (ezek érkezése viszont szinte kizárt, tekintve, hogy Emberrel a hitvesi ágyban kettesben eltöltött órák száma rohamosan közelít a nullához).
Ha a Szofikedvence-féle negyvenes kiskosztümös pszichológuscunci lennék, akkor azt hiszem, lenne néhány jó tanácsom az ilyen szánalmas helyzetbe került szülői páros részére. Például elmondanám nekik, hogy milyen nagyon fontos, hogy egy családban a férfi és a nő ne csak apa és anya legyen, hanem maradjon meg a feleség és a férj szerepben is, és ügyeljenek az.intim szférájukra, mert nagy kincs a mai világban (természetesen itt nem csak a szexre gondolnék). Szóval gyereknek hitvesi ágyban helye nincs. Ha nagyon liberális és felvilágosult pszichomókus lennék, esetleg hozzátenném, hogy legfeljebb lelki válságok és ünnepnapok idején jöhet egy kicsit vendégségbe. De ha lehet, inkább akkor se. Tanulja meg, hol a helye. Gyötrődő anyaként csak bólogatok, és azon morfondírozom, rendben, de hogyan csináljam?
 Időnként feltűnnek a kismama kozmoszban olyan misztikus történetek, amelyek úgy kezdődnek, hogy eleinte nehéz volt, de hat hetes korától átalussza az éjszakákat. Aztán hallottam olyan családokról is, ahol apuka felkel a visító csöppséghez, és fél éjszaka gyöngéden ringatgatja, míg anyu édesdeden alszik. Ettől állítólag a kisded villámgyorsan megvilágosul, s rájön, hogy a saját ágyában a helye. Az én gyerekeim úgy tűnik, szellemi toprongyok, évek óta várjuk a nagy Aha-élmény. Sokan szuperfegyverként a cumit vetik be. Kórházi Farkasunk amolyan kocacumis, csak a társaság kedvéért szippant egyet-egyet, ha az unokatesó kölcsönadja, de ha rajta az agybaj, akkor köpi. A kiskamasz Szendvicsgyerek szájába pedig csak nem dughatok cumit, amikor az éjszaka közepén azzal zaklat, hogy rémeset álmodott.
Sokan esküsznek az un. átmeneti tárgyra. Ez általában egy gyűrött, nyálas rongydarab, vagy egy foszladozó IKEÁ-s kutya, ami az anyát helyettesíti a sötét éjszakában. A legendák szerint rengeteg gyerek boldogan passzolja le az anyját egy ilyen szőrmókért. Az én kölykeim amolyan hűséges típusúak, kitartóan ragaszkodnak hozzám. Azzal vigasztalom magam, hogy ha az élet egyéb területein kudarcot is vallok, átmeneti tárgy funkcióban egész egyszerűen felülmúlhatatlan vagyok!
Amikor tapasztalt anya minőségemben kérdeznek a pályakezdők az éjszakai vándorlások témakörében, nem tudok mást tanácsolni, mint azt, hogy "Tökmindegy hogy oldod meg, csak ne csináld  úgy, mint én!"
Kedves anyák-apák, ötletbörze indul!
Zafirma

7 megjegyzés:

anyuka2 írta... [Válasz erre...]

Egyszer hallottam egy családról, aki hallott egy olyan családról, akinél a gyerek külön szobában átalussza az éjszakát, ja és természetesen egyedül alszik el. Nálunk Kistesó születése óta katasztrófa a helyzet. A másfél éves Nagylány - ha valami csoda folytán 3 órás ringatás, éneklés, mesélés után a hitvesi ágy közepén végre elalszik - végignyöszörgi, -sírja az egész éjszakát. Apa idegbaj, hogy nem tudja kialudni magát, pedig egész nap értünk dolgozik, én idegbaj vagyok, hogy nem tudom kialudni magam, és még a saját férjem sem érti meg szenvedéseimet.

ms.dixlekszia írta... [Válasz erre...]

Anyósom sokszór ideggel azzal,hogy a gyerek nem alszik a szülői ágyban,mert aztán onnan már nem lehet kidobni-persze ott a nagymama fülvédőben alszik(mert a munkához minddenkép pihenni kell),és valóban a nagypapa megy ki hajnalban,hogy vissza altasa a gyereket.Sajnos én még hasonlókat sem tudtam elérni a
fijukkal,így én alszom a gyerekszobában odapréselődve a két és féléves gyerekhez,apa meg alszik a kétszemélyes hitvesi ágyban egyedűl.Na,vajon ki a kipihentebb?

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Hát akkor ti sem lehettek a mintaanyukák díszpéldányai, s úgy tűnik még nagyjából 10-12 évig marad a kialvatlanság. Biztatásul mondom, hogy 13 éves Telhetetlen Bendő már csak akkor jelenik meg az éjszaka közepén, ha berepül hozzá egy bogár (valami hülye fóbia a mindenféle szárnyas izéktől), de ez pusztán szezonális, és egy szúnyoghálóval orvosolható a gond.

ilka a nap írta... [Válasz erre...]

Lehet visszaszoktatni, nálunk a hős apa vállalkozott a feladatra, lévén hogy előbb elégelte meg az éjszakánkét csattogva közeledő talpacskák hangját, mint én, olvadt vajhoz hasonlító anya. Azt elárulom, hogy szakadt a szívem, elfordítottam a fejem, de ő, a szőrösszívű, minden este szólt szegénykének, hogy ma este NEM ÉBREDHET FEL. Szóval szerintem egyszerűen szuggerálta. Néhány nap alatt konszolidálódott a helyzet, de tudom, hogy valamennyire félt is szegényke, hogy mérgesek leszünk ha jön, dehát ez igaz is volt.

anyuka2 - másfél éves a nagylány?? Hát ez nem lehet könnyű.

anyuka2 írta... [Válasz erre...]

Hát tényleg nem könnyű, főleg egy költözéssel megspékelve. De majd csak túléljük. Neked gratula a férjedhez és a kitartásodhoz!

FiloSzofi írta... [Válasz erre...]

Mi fordítottunk egyet a bundán. Mindenki egy ágyban alszik, és van egy heverő, ahova időnként kiszökünk kettesben.
Mellesleg, mindkettőnknek baromira hiányoznának.Jó ám egy kupacban szuszogni, csak elég nagy ágy kell.

FiloSzofi írta... [Válasz erre...]

Tudom, azt kihagytam, hogy az ordító csecsemő felébreszti Dolgozó Apát. De hát nekem alvózseni a férjem, ilyesmivel nem lehet kizökkenteni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...