2014. augusztus 25., hétfő

Zamattalan nyárutó

Szerző: Lotte

Most írnom kéne mindenfélét arról, hogy miért is hanyagoltam a mi szeretett blogunkat, de nem untatnálak hosszasan benneteket ezzel, elég legyen az, hogy így volt kerek a nyár, szüksége volt az ide-oda csatangolt energiákra hattagúvá bővült kis családomnak.
Jó volt így, ahogy jó ide is hazatérni sok-sok hét hallgatás után. (Azért ne higgyétek, hogy nem gondoltam felétek szinte minden nap - mint egy titkos szerelem... igen, kicsit ez vagytok nekem.)

De amiért most gépet ragadtam, az teljesen más téma. Egy ideje fogalmazódik már bennem a bosszantó felismerés, hogy a kettőezer-tizennegyedik nem más, mint az Íztelen Gyümölcsök Nyara!
Ma délután sokadik nekifutásban vásároltam - a nagyon sokadik zöldségesnél - küllemüket tekintve gusztusos gyümölcsöket, hiszen a nyár vége e tekintetben a tobzódás ideje (lenne).

Ahogy Kosztolányi is megverselte az őszi gyümölcsök, a sötét-smaragd szőlő, a jáspisfényű körte szépségét, úgy kívánnám én is zamatukat érezni és szeretteim elébe tenni. No, ez idén nemigen jön össze. A szilvába harapva elfintorodok, olyan éretlen és fanyar; az őszibarack, aminek lucskos harapása máskor valóságos íz-orgia lenne, most, mint egy hitvány, szivacsos húsú alma; a szőlőnek se íze, se bűze, de a túltermelt almában is hiába keresem a megbízható, frissítő ízeket.
Nem, nem hinném, hogy az én ízlelőbimbóimban lenne a hibuci, hisz egyetlen gyümölcsszerető magzatom, a vékonka Tüskeböki is fintorogva tolja el magától ezeket a gyümölcsöket. Kell-e ennél biztosabb referencia?!
Nem értek hozzá, de lehetetlen, hogy mindig csak mi fognánk ki kényszerérett, csak a külcsínre gyúrt árut. Tán a csapadékos nyár az oka, vagy egy mostanra termőre fordult EU kompatibilis fajta-váltás, nem tudom, mindenesetre a jelenlegi gyümölcspiac totál zamattalanított.
Mit nem adnék gyerekkorom egy igazi, sárga húsú, illatos őszibarackjáért, aminek édes, ragacsos leve végigfolyik még a nyakamon is! Nem baj, ha ronda, ha nem magvaváló és kopasz: csak legyen nagyon- nagyon finom!
Nektek nem hiányzik?



10 megjegyzés:

Névtelen írta... [Válasz erre...]

De!!!! Nagyon!

Névtelen írta... [Válasz erre...]

És saját/rokon/szomszéd kerti gyümölcsében is csalódtál? Mert én azért ettem pár jó barackot, szilvát idén, de az kétségtelen, hogy nem zöldségesnél vagy piacon vettem. Szerintem ez utóbbiak mind éretlenül leszedett gyümölcsöket árulnak, mert idén a sok eső miatt még gyorsabban romlik az áru. Ha viszont egyből a fáról eszed, épp éretten, az egész más. Ribizliből, málnából, szederből is ettem olyanokat idén, hogy nem bírtam abbahagyni... Kárpótlásként virtuálisan invitállak a kertünkbe, ahol lassan 2 hónapja folyamatosan érik a szeder, és olyan zamata van, hogy még befőzni is sajnálom (de azért megérte, csodás lett a lekvár belőle!)

lotte írta... [Válasz erre...]

Köszönöm a meghívást, képzeld, szedret nem is ettem a nyáron, pedig most, hogy mondod, összefut a nyál a számban! Sajnos itthon nincs gyümölcsfánk, se málnabokrunk, egyedül egy kis fűszerkert termését élvezhetjük, de már kialakítottam vasúti talpfákból egy magasított ágyást, tavasszal abban kapnak helyet a zöldségek és néhány málnabokor is elfér majd mellettük. Egyébként zöldségesre vagyok kénytelen fanyalodni, nincs vidéki rokonság termő kerttel, és az is tény, hogy nagyon gyorsan romlanak idén a gyümölcsök. Az éretlen barack pillanatok alatt lesz penészes is, aztán kuka. Talán majd jövőre! Addig is intenzíven gondolok a szedretekre:)

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Akkor ez tulajdonképpen jó hír, nem? Hiszen akkor nem lett még teljesen EU-szabvány szerint ízetlen az összes gyümölcsünk, csak a zöldségesek furfangja áll a dolog hátterében. Ez most Rajtad nem segít, de legalább van remény, hogy jövőre jót esztek majd. Addig meg próbálj meg beszerezni egy gyümölcskert-tulajdonos pótnagymamát. A szeder pedig még érik, ha máshogy nem, egy pilisi vagy börzsönyi kirándulás keretében még be tudod hozni a lemaradást!

Névtelen írta... [Válasz erre...]

És most még ez az iskolakezdés is..!Brrr!A legkisebben most lesz elsős.Ő még lelkes.

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Én ma vettem a piacon olyan barackot egy nénitől,mint amilyenről ísz,kedves Lotte.Sárga húsú volt,ragacsos és lédús.Mennyei volt!

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Nekem meg még a hasonló nénikétől vett szőlő is savanyú volt, és igen, két nap után meg is rohadt.

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Én örültem a baracknak.

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Ne vitatkozzatok,inkább azt mondja meg valaki,hogy hol van Szofi?Hiányzik!

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Jó napot, Josef Lewis, egy magánhitelező, aki kölcsönöket ad az egyéneknek, a vállalatoknak és a kormányzati intézményeknek 2% -os alacsony kamatlábbal. Tudjuk, hogy vannak olyan családok, akik fizetés ellenében élnek, és mások, akik nem tudják ellátni pénzügyi kötelezettségeiket, és ezért vagyunk itt a pénzügyi helyreállításhoz.

Pénzügyi szolgáltatásaink széles skáláját kínáljuk: Üzleti tervezés, kereskedelmi és fejlesztési pénzügyek, ingatlanok és jelzálogkölcsönök, adósságkonszolidációs kölcsönök, üzleti kölcsönök, magánhitelek, otthoni refinanszírozás, szállodai hitelek, hallgatói hitelek stb. ha érdekelt a kölcsön és mentes csalások ..

E-mail: progresiveloan@yahoo.com
Szöveg / hívás: +1 (603) 786-7565 köszönetet mond

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...