2014. július 3., csütörtök

Van nálad gumi?

Szerző: FiloSzofi

"Lakótelepen lakik a csaj...az nyomja" Igen, a nyolcvanas éveket én is panelban nyomtam le, amiről úgy tíz éves koromig egész szép emlékeim vannak. Ilyen például a gumizás.
Alsós kispisis korunkban minden kislány zsebében lapult pár méter összecsomózott gatyagumi, és ez elég is volt a boldogsághoz. Gumiztunk a szünetekben, gumiztunk iskola után, gumiztunk novemberben az utcai lámpa fényénél.

forrás: pinterest


Most egy webáruházban böngészve akadtam rá az újdonságok között az "ugrálógumira". Szép, szivárványszínű, úri darab. Francia. Gyorsan megrendeltem, lélekben egy csepp lenézéssel az ostblock bugyigumik nevében, de vilámgyorsan felmérve, hogy a közeljövőben biztosan nem megyek rövidáru kereskedésbe.



Diadalmasan nyújtottam át a játékot Búnak, az épp gumizókurú lánykámnak. Örült neki, mert szép,  aztán elfekvőbe került. Hiába mutattam be személyesen, mit kell kezdeni a cuccal, nem kattant rá. Igaz, a mi időnkben ez alulról jövő mozgalom volt, a szabályok szájhagyomány útján terjedtek, és alig iratkoztunk be első osztályba, már mindenki az anyukáját nyúzta saját gumiért. Mert a saját gumi státuszt adott, nem kellett századiknak bekuncsorogni magunkat egy klikkbe, mindig a tulaj kezdett, és ő adta a direktívákat, mivel kezdünk, hányan állhatnak be, stb.

De ez most nem az én gyerekkorom, hanem az övék, így aztán rákerestem a neten, és onnan kerítettem számukra inspirációt. Arról nem tehetek, hogy rögtön egy olyan videó jött szembe, ahol a saját gyerekkorunk nőtt fel. Vigyázat ez real time, érdemes ugrálni.



Gumizunk from Eva Mag on Vimeo.


Néhány kattintással később azt is megtudtam, hogy ez eredetileg kínai játék, de szerintem csak fotosop:

forrás: Konfucius Intézet
Az is az offenzív kínai kultúrpolitika eredménye lehet, hogy chinese jump rope néven szerepel a fáljmegosztón, hiszen a nyolcvanas években még nem láttunk kínait.

A nyugati videók előnye, hogy kisfiúk és kislányok egyaránt szerepelnek rajta, így nem kerül rá a "lányos" címke, vagyis vegyes tesók is játszhatják.Egy bizonyos kortól. Alatta ugyanis mindent tönkretesznek, ezt is:


Próbáltam feleleveníteni a hajdani, kidolgozott szabályokat, de elég hézagosak az emlékeim. Egyesben eljárni egy magyart pl azt jelenti, hogy a gumit a bokán tartják, és páros lábbal kell eljárni a figurákat. A gyorsban váltott lábbal, a csuszánál földre érkezéskor még csúszunk egyet. A szintek araszonként mennek felfelé, és vannak még mindenféle ugrások, keresztezések, forgások. A rontást úgy hívtuk, hogy buka, és megállapodás szerint valahány buka után cseréltünk.

Egységes szabályrendszert a szinteken kívül még a neten sem találni,  de jobb is, ha kis iránymutatás után rábízzuk a gyerekeinkre. Csak nem hülyébbek, mint mi voltunk!

Néhány link, ahol a szabályokat igyekeznek felelveníteni:
lurkóvilág
gyakorikérdések 

Bálnák, ki a partra, kerti partin grillezni meg piálni egészen közhelyes a mi korunkban, na de ha valaki vinne egy gumit...Ti emlékeztek még?
Ezek a nők most is élvezik. Gumizunk? Ti gumiztatok?



20 megjegyzés:

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Úristen, kipróbáltam, és már rohadt nehezemre esik ugrálni, pedig nem is vagyok dagadt! Most kiborultam!

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Szofi, ez elképesztő! Annak idején állandóan ugráltunk, nagyon szerettem, hogyhogy nem jutott eszembe már 25 éve?! Visszahoztad a gyerekkorom hangulatát! Megnéztem a linkeket, de nekem leírva kínai volt, hogy mit kell csinálni (ja, mert kínai, hehehe), a videó viszont abszolút visszahozta, az már ismerős volt, de csak mint valami régi álombeli kép... Magamtól egyetlen ugrássort sem tudnék felidézni, pedig elég jó voltam benne. Annyi rémlik, hogy az egyik fajtát úgy hívtuk, hogy kofa, abban volt valami csavar, azt hiszem. Köszi!!!

lotte írta... [Válasz erre...]

De jó volt olvasni! Nekem is totál elsüllyedt az emlékeimben a gumizás, pedig valaha én is nyomtam. Miskolc, ötvenes éveben épült telep, nyáron összeverődött helybéli és nagyihoz szünidőre küldött gyerekek. Csak innen nézve tűnik úgy, hogy akkoriban mi tényleg nem unatkoztunk? Hosszú, álmos délutánok, volt, hogy csak egy falvédőt nézegetve teltek el félórák, mindenfélét belelátva a szövés mintázatába.

FiloSzofi írta... [Válasz erre...]

Tényleg, valahogy nekem sem jutott eszembe eddig! Legközelebbi neutron bulira elviszem. Hozzatok sport melltartót!

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Hű, és arra emlékeztek, amikor ketten fogtak egy ugrókötelet, a harmadik meg ugrált középen, és skandálták, hogy "rózsa, szegfű, ibolya"? Épp most hallottam, hogy a mai kislányok már azt mondják helyette: "szappan, buborék, kölni, parfüm". Sic transit gloria mundi. :-)

Névtelen írta... [Válasz erre...]

A cím láttán izgalmasabb sztorit vártam,Csajok!

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Az én gyerekeim sem lelkesednek érte. Lehet, hogy ők is valami izgalmasabb sztorit vártak, Csajok!

Szia, Adri vagyok írta... [Válasz erre...]

A kezes verziót ismeritek? amikor a gumit át kellett venni a másik kezéröl,és tök jó minták jöttek ki. Arról nem tud valaki videot???

Adri

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Pedig az utolsó bekezdés egész izgalmas!"Ezek a nők most is élvezik.Stb"Végülis mindkét gumizás játék,nem,Csajok?

coffee írta... [Válasz erre...]

Sziasztok,
bennem is rengeteg emléket felélesztett a gumizós játék, és főleg a videók! Próbálom összerakni a mi koreográfiáinkat...
A madzagos játékról:
valami ilyesmi lehetett, nem?
https://www.youtube.com/watch?v=CAZhx5PKgl4

Szia, Adri vagyok írta... [Válasz erre...]

Igen, ilyesmi volt a kezes!!!!Csak két gyerekkel.
Névtelen-nél beakadt a lemez úgy látom. Szerintem itt eltévesztette a házszámot...

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Igen,eltévesztettem a házszámot.Véletlenül klikkeltem ide,de látom,itt szexualitásról írni nem lehet.Pedig az élet része.Bocsi Csajok,már itt se vagyok!

FiloSzofi írta... [Válasz erre...]

Szexualitásról írni lehet, hátha még nekünk is felelevenednek az emlékeink...:)
Ezután viszont bármilyen válasz, komment kikerülhetetlenül erotikusnak hangzott. Gondolkodtam, hogy nőknek hogy is írjak akkor?

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Adri, én úgy emlékszem, hogy ennek a kezes verziónak macskabölcső volt a neve, nyilván az angol szó fordítása, de emlékszem, gyerekkoromban azt hittem, hogy ilyen hálóban alszanak a kiscicák. Jó kis függőágy. :-)

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Kedves Szofi!Már nem fogsz többet írní?Sajnálnám!

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Ti megszüntetek?Miért???Annyira jó volt oĺvasni!

FiloSzofi írta... [Válasz erre...]

Sziasztok! Nagyon jólesik, hogy hiányzunk! Nem terveztünk megszűnést, csak egy kicsit szétesett a rendszer, változott az élet.
Mire minden különóra beindul, m is megpróbáljuk felvenni a fonalat. Idén egy kicsit más színű, más fazonú pulcsit szeretnénk kötni ebből a fonalból, a régi már egy kicsit formátlan, divatjamúlt.Szóval, ha nem vágjuk a sarokba a tűket, akkor jövünk. Türelmi idő: szeptember.

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Szofi, igazán türelmesen vártam a szeptember végét, ahogy kérted, de ez most eljött, és Irma utolsó bejegyzése meg a kommentek végképp túlfeszítették a húrt. Kérlek, most már áruljátok el, mi történt, történik, fog történni Veletek? Lassan 2 éve vigaszom, erősítőm, kacagtatóm, gondolkodtatóm ez a blog, egyformán megkedveltelek Titeket, hiányoz(ná)tok!
Eszter

FiloSzofi írta... [Válasz erre...]

Eszter, én is szomorú vagyok. Azért húztuk eddig az időt, mert nem AKARTUK abbahagyni, csak nem sikerült újra nekiállni. Ennek nyilván vannak az időhiányon kívüli okai is, hiszen mindig is időhiány volt. Valami olyasmi, hogy megrekedtünk, kicsúszott alólunk a saját definíciónk, a műfaj, a forma már nem illeszkedik pontosan, mittudomén.
Az nem volt tervezett, hogy Irma egy félmondatban benyögi a döntést, de hát így alakult, végülis tényleg nagyjából akkor mondtuk ki magunk közt.

Köszönöm, hogy olvastatok, az volt a cél, hogy egy virtuális közösségi teret hozzunk létre, ahol a korunkbeli nők otthonosan érzik magukat, és közöttük mindenki más is letelepedhet, és otthonosan érezheti magát. Mindezt úgy, hogy ne kelljen a nő szemszöget női témákká csúsztatni, lehessen komolynak, és lükének is lenni, mint az életben. Ha ez egy kicsit is sikerült, akkor már szuper! puszi
Szofi

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Jó napot, Josef Lewis, egy magánhitelező, aki kölcsönöket ad az egyéneknek, a vállalatoknak és a kormányzati intézményeknek 2% -os alacsony kamatlábbal. Tudjuk, hogy vannak olyan családok, akik fizetés ellenében élnek, és mások, akik nem tudják ellátni pénzügyi kötelezettségeiket, és ezért vagyunk itt a pénzügyi helyreállításhoz.

Pénzügyi szolgáltatásaink széles skáláját kínáljuk: Üzleti tervezés, kereskedelmi és fejlesztési pénzügyek, ingatlanok és jelzálogkölcsönök, adósságkonszolidációs kölcsönök, üzleti kölcsönök, magánhitelek, otthoni refinanszírozás, szállodai hitelek, hallgatói hitelek stb. ha érdekelt a kölcsön és mentes csalások ..

E-mail: progresiveloan@yahoo.com
Szöveg / hívás: +1 (603) 786-7565 köszönetet mond


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...