2013. június 14., péntek

Trükkös magozás és meggyes lepény

Szerző: FiloSzofi

Úgy rémlik, régen több családnak volt kiskertje, vagy ha megmaradtak is a kiskertek, lustábbak a családok. Vagy nem lustábbak a családok, csak kevesebb a szabadidejük. Vagy élesen csak a múltba látok, és nem veszem észre, mi zajlik körülöttem. Mindenesetre, a nagy ribizliszemező, meggymagozó délutánok nekem a múlt képei között fellelhetők. Középen a vájdling, körben a család, és sztahanovi magaslatokra törünk.

Egy ilyen régi magozós szeánszon az egyik unokatesó forradalmi újítással állt elő, mely újítás van vagy 20-25 éves: a legjobb meggymagozó. Persze cseresznyével is működik. Mint a modern császármetszés, olyan kis sebet ejt a gyümölcsön és a körmünk is tiszta marad. Ezen felül irtó gyors, és nem kerül semmibe. És olyan jófej vagyok, hogy meg is mutatom:

Kell hozzá, egy tisztességes fémből készült hústű, avagy darab drót, amit meghajlítunk úgy, hogy kis hurok maradjon a hajtásnál.

Olcsó hústű nem formázható, mert ruganyos. Alkalmatlan:



Puha drótból ugyanez tökéletes. Ez működik:


A hurkos felével a leszakított szár helyén benyúlunk az eszközzel, 


...és a magot kikanalazzuk


A gyümölcs alig roncsolódott:


Mehet a lepénybe:


Bónuszként felhívom a figyelmeteket erre a meggyes lepényre, amit Maimónitól tanultam, és előkelően meggyes clafoutis-nak hívják. A vajtól és sok jughurttól krémesebb mint a piskóta, de könnyebb mint egy tejespite.
Tuti tejespite receptet egyébként az Alapsütik sorozatban már olvashattatok. Most van szezonja, mert bogyós gyümölcsből az igazi.

Meggyes/cseresznyés clafoutis:

12 dkg puha vaj
12 dkg cukor
1 egész tojás
16 dkg liszt
fél csomag sütőpor
2,5 dl natúr joghurt (a képen egy doboz Cserpes joghurtból készült tészta van, az ilyen sűrű lesz, egyébként folyékonyabb szokott lenni a tészta)
1 citrom reszelt héja
magozott meggy/cseresznye

A piteformát vajazom, lisztezem.
A hozzávalókat összekeverem, a formába öntöm, majd rászórom a gyümölcsöt.
Kb 170 fokon 50 perc alatt sül meg.

3 megjegyzés:

lotte írta... [Válasz erre...]

Azért ez nem olyan kicsit, mint kesztyűben kertészkedni? Nekem az ilyesmi nem megy...

szofi írta... [Válasz erre...]

Szerintem nem, én jobban élvezem így. Jó érzés. De lehet, neked kell a trancsírozás. Amúgy én is puszta kézzel szoktam a dolgoknak nekiesni.

szofi írta... [Válasz erre...]

Ja, a képen azért ilyen műtétszerű, mert a másik kezemmel fotóztam. Nem volt könnyű.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...