2011. december 13., kedd

Trendi a kalocsai

Szerző: Lotte

Néha egy kis külső segítség kell, hogy ráébredjünk, milyen kincseink vannak. Jenson Button után, aki kalocsai mintás Forma-1-es overallban versenyzett az idén Brazíliában Iker Casillas is kalocsai motívumos kesztyűben védhet. Csonka Gergő, a Madrid mellett tanuló közgazdász hallgató ugyanis  megnyerte a sportoló Facebook oldalán meghirdetett versenyt, s vele a két belépőjegyet a Real-Barca rangadóra - számol be az origo.hu.
A Kalocsa melletti falvakban, Homokmégyen, Szakmáron, Öregcsertőn az 1800-as évek második felében kezdték el a helybéli asszonyok sajátos mintaviláguk kialakítását, mely kezdetben egyszínű volt, s csak az 1920-as évekre színesedett ki. 
Ma már huszonhét színnel dolgoznak, s a hímzést az öltésirány és a színek árnyalata teszi jellegzetessé. A kalocsai hímzésnek alapvető motívumai a mezők, rétek, kertek virágai, melyek kompozíciós egységet alkotva díszítenek. A motívumok számát a variánsok miatt megszámlálni szinte lehetetlen, csak az biztos, hogy ötszáz fölötti számú létezik- állítják a szakavatottak.
Csak a rózsa különböző mintáira ismerünk vagy egy tucatnyi elnevezést: úgy mint rúzsabimbó, tetejes rúzsa, csillagos rúzsa, szíves rúzsa, koronás rúzsa, pülés rúzsa. Ha egy kalocsai hímzés ismétlődik vagy szimmetrikus, az gyanús, valószínűleg hamis, az eredeti kalocsai hímzésnek ugyanis alapszabálya a szabálytalanság. Jó így friss szemmel, újraértelmezve ránézni. Szép, legyünk büszkék rá!

2 megjegyzés:

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Hát ez nagyon vicces!:-)

Angliai magyarok írta... [Válasz erre...]

egyetértek, néha egy külsős behatás ébreszti rá a magyart mekkora kultúrális értékeket hagyunk figyelmen kívül. Nekünk természetes és megszokott, a külföldieknek pedig kuriózum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...