2011. december 28., szerda

2011: Magyarország számokban

Szerző: Lotte

Átbogarásztam a KSH gyorsjelentéseit, ezekből mazsoláztam össze a fontosabb adatokat, hogy lássuk, mi  is történt velünk 2011-ben.

Az idei év első tíz hónapjában 73.153 gyermek látta meg a napvilágot Magyarországon, sajnos 3,1%-kal kevesebb, mint  a tavalyi év azonos időszakában. Bizakodásra az adhat okot, hogy június és október között ez a szám 3,4%-os pozitív változást mutatott az egy évvel korábbihoz képest. A halálozások száma 106.443 volt, ami örömteli, 1,3%-os csökkenést jelent. A népvándorlás pozitív szaldóját is figyelembe véve a természetes fogyás 33.290 volt, s ezzel Magyarország jelenlegi becsült népessége 9 millió 963 ezer fő.
A házasságkötések száma egyenetlenül alakult az év során, az első tíz hónap vonatkozásában átlagosan 1,2%-os csökkenést mutat az előző évhez képest.


2011-ben csökkent a személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma, az első 9 hónapban 15.000-en sérültek meg így. Az ittasan okozott balesetek száma jelentősen, 22%-kal kevesebb volt mint tavaly.
A nettó átlagkereset 5,8%-kal nőtt a tavalyi értékhez képest, 139.200 Ft volt. A fogyasztási árak a január-novemberi időszak átlagában 3,9%-kal voltak magasabbak, leginkább az üzemagyagok (15%-os növekedés, mely a benzin tekintetében 60 Ft, a gázolajnál 100 Ft-os emelkedést takar) és az élelmiszerek (6,8%) drágultak.
A fejlett országok többségéhez hasonlóan a hazai gazdaság növekedése is veszített lendületéből. Magyarország bruttó hazai összterméke az év első 10 hónapjában1,7%-kal nőtt, mellyel az európai uniós tagállamok rangsorában a középmezőnyben helyezkedünk el. A magyar gazdaságban a külkereskedelem teljesítménye nőtt, a belső kereslet nem élénkült, gyakorlatilag stagnált. A mezőgazdaság teljesítménye jelentősen, 27%-kal emelkedett, mely elsősorban a javuló terméseredményeknek köszönhető. Az ipar teljesítménye 6,8%-kal nőtt, elsősorban a feldolgozóipar tekintetében volt növekedés. Ezzel szemben az építőipar és a szolgáltatások összteljesítménye mérséklődött.
Az augusztus-október közötti időszakban a 15-65 éves népességen belül 36 ezer fővel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban, a foglalkoztatottak száma 3 millió 828 ezer fő volt. A férfiak tekintetében csökkent a munkanélküliség, a nők esetében nőtt a munkanélküliek száma és aránya. A költségvetés területén alkalmazottak száma 5%-kal csökkent, 735 ezer fő körül mozog.
Az államháztartás konszolidált, önkormányzatok nélküli hiánya január és november között 1248 milliárd Ft volt, 57 milliárddal kevesebb, mint egy éve. Az államháztartás bevétele (11,9 billió Ft) és kiadása (13,2 billió Ft) egyaránt emelkedett. (Forrás: KSH)

0 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...