2011. december 14., szerda

Elkészült a századik rész


Január másodikán láthatjuk a Magyar Népmesék sorozat századik, egyben befejező epizódját az m2 csatornán. Az utolsó 11 részt nemrég forgatták  az MTVA, az MTV, a Kecskemétfilm és a Docler Video koprodukciójában. Mikulás Ferenc, a sorozat kitalálója felidézte a sajtótájékoztatón, hogy 35 évvel ezelőtt, Jankovics Marcell tervezői-rendezői-szakértői segítségével született meg a népmesesorozat.
A sorozat nem jöhetett volna létre a "kor és a hely szelleme" nélkül, az első epizódok 1977-es bemutatását ugyanis megelőzte a táncházmozgalom kialakulása, a népdalkincs gyűjtése, a népi kultúra felértékelődése - mutatott rá a stúdióvezető, hozzátéve, hogy a sorozat elkészítéséhez személyes motivációk is társultak: meg szerette volna menteni a pusztuló paraszti kultúra kincseit. Mikulás Ferenc kitért arra is, hogy a rajzfilmek elkészítését gyűjtés előzte meg, amelyben a Magyar Tudományos Akadémia egykori Néprajzi Kutatócsoportja is a segítségükre volt. Mint fogalmazott, evidens volt, hogy nem írók átdolgozásait fogják használni, és megtartották az összes archaikus nyelvi elemet is, amelyek még nem rontották a mesék közérthetőségét.

A kecskeméti stúdió vezetője méltatta Szabó Gyula színészt, aki összesen 81 mesét mondott fel. Hozzátette: a sorozat formanyelvét főként Jankovics Marcell alakította ki, aki a népi motívumokat helyezte előtérbe. A kezdetek óta eltelt mintegy 35 évben a sorozat számos sikert aratott külföldön, vetítették Ausztráliától az Egyesült Államokig, több fesztiválon pedig első díjat nyert, például 2009-ben a Chicagói Nemzetközi Gyermekfilm-fesztiválon a televíziós kategóriában.

Mikulás Ferenc bejelentette: egyelőre nem folytatják a Magyar népmeséket, hanem cigány népmesékből készítenének sorozatot. Az MTI kérdésére elmondta, jelenleg a tervezett új sorozat anyagi feltételeinek megteremtésén fáradoznak. Egyelőre csak Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárának támogatásával számolhatnak, ebből állnak neki az anyaggyűjtésnek, ami a tervek szerint hasonlóan fog zajlani, mint a Magyar népmesék esetében. Úgy tervezi, hogy 13 hétperces epizód készülne, percenként körülbelül 1,5 millió forintból. (forrás: MTI)

0 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...