2011. december 7., szerda

Karácsonyi ajándék ötlet: "A hét képe" naptár

Szerző: Fakirma


A tavalyi Karácsony ajándék-győztese nálunk a képen látható kalendárium lett. Amikor libafos színével megbújt a fa alatt a felszalagozott csomagok között, még a fene se gondolta, hogy ő lesz a nyertes befutó. Aztán elmúltak az ünnepek, és a hétköznapokban a "külcsín-belbecs" közhely diadalmaskodott, s a naptár mindannyiunk szívébe belopta magát (szerényen megjegyzem, hogy a zseniális ötlet az én agyamból pattant ki). A Királykisasszonynak készített 52 lapos naptár eredetileg üresen szomorkodott a képen látható fehér mezőkkel, s a hetek során töltjük meg őket életünk izgalmas pillanatainak házi ábrázolásával. Az aktuális oldalra egy fénykép is felkerül, ami az adott héten készült egy őrült fontos családi eseményről.


Ezen az áprilisi hétvégén a Budakeszi Vadasparkban kirándultunk 








A rajzos határidő-napló több okból is zseniális találmány, gondolom, ezt magatoktól is belátjátok,de azért megadok néhány szempontot, csak, hogy ne törjétek feleslegesen a fejeteket.

Nálunk Királykisasszony most abban a korban van, amikor rohadtul nem bírja felfogni a tegnap-ma-holnap misztériumát. Minden reggel reménykedve kérdezi meg, hogy "Most akkor végre holnap van?" A kiábrándító válasz után ("nem, ma ma van"),a csalódottságtól rendszeresen ordítani kezd. Reményeim szerint a kalendárium segít megérteni az idő struktúrájának eme csodáját, s a reggeli üvöltések abba maradnak (reményeim eddig kudarcot vallottak).
Viszont a hét napjai  már kezdenek alakot ölteni kislányom agyában, s a "Mikor"-ral kezdődő kérdéseknek is könnyebb a végére járni, ha a naptárba berajzoljuk a várva várt eseményt, majd megszámoljuk, hányat kell a jeles napig aludni.

Az elkövetkező hetünk megkomponálása figyelemelterelő hadműveletként is jól működik. Ha Királykisasszony valami undok játékra akar rávenni engem (pl. gumihercegnőket támadja meg immár századszorra a gonosz gumiboszorka, vagy készítsünk gyurmából a törpéknek házat), egy "Áh, inkább rajzoljuk meg, mit csinálunk a jövő héten!" felkiáltás mindig célba ér.


Az ismétlődő eseményeknek állandó jelük van. Így például a játszóterezést elmés módon hinta jelzi, a Csokimama-látogatós napokra pedig egy tátott szájú pálcika királykisasszonyt rajzolunk, kezében egy jókora csoki darabbal (Nagyit becézzük Csokimamának, a hét kérdése: miért kapta ezt a nicket?).

A hét képét közösen választjuk ki, sokszor a nagyfiúk közreműködésével. "A már megint én maradok le a hét képéről" kezdetű vita remek alkalom a testvérféltékenység kitombolásának.

Most már Királykisasszony maga vágja ki és ragasztja be a kinyomtatott fényképeket, ezzel is telik a Gyes-en töltött idő.

Most, hogy lassan ismét itt a Karácsony, lassan elkészül az egész évet átölelő képes-rajzos naplónk, s bevághatjuk az egészet az emlékes dobozva az első hajtincsek és a kiesett tejfogak közé. Szenteste pedig a karácsonyfa alatt egy újabb szűz naptár vár majd a család jövő évi kalandjaira.

2 megjegyzés:

ilka a nap írta... [Válasz erre...]

Nagyon király és menők vagytok, hogy ezt ilyen lelkiismeretesen vezetitek. Naptárt még a legkommerszebb fajtából sem szeretetek kidobni, olyan hangulatos évek múltán átpörgetni, hogy jaj, emlékszem amikor a gyerek koncertjére alig értem oda, mert épp először láttam ultrahangon a kisbabut, vagy visszaidézni egy jól sikerült nyaralás napjait, na befejezem, mert elérzékenyülök.

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Óh, most egészen elpirultam zavaromban, az igazság az, hogy szörnyen következetlen és mindent félbehagyó anya vagyok, ez a naptár valahogy tényleg túlélte az én szétszórtságomat, talán ezért is vagyok rá ennyire büszke. Nekem is a kommersz határidő-naplók adták az ötletet, én se tudom kidobni őket. nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ez a digitális fényképezőgép nálunk teljesen megölte a fényképalbum-lapozgatós korszakot, ezért gondoltam, hogy legalább hetente egy képet "muszáj" legyen kinyomtatni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...