2011. december 14., szerda

KitűNő - Beszélgetés Gyurkó Katalinnal, a NOE főtitkárával

Szerző: Lotte

Nagycsaládos édesanya, akinek munkája egybeesik magánéleti küldetésével, ez pedig nem más, mint a magyar nagycsaládosok érdekeinek képviselete. A héten Kardosné Gyurkó Katalinnal, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének főtitkárával beszélgettünk.

Kihagyhatatlan kérdés: hány gyermekkel lehet valaki NOE főtitkár?

Legalább hárommal. Alapszabályunk szerint ugyanis három gyermektől számít valaki nagycsaládosnak, és lehet az egyesület rendes, teljes tagja. Azok, akiknek kevesebb gyermekük van, várományos és támogató tagok lehetnek, de tisztségre nem választhatóak. Nekem „még csak” három gyermekem van.



Az egyik legrégebben működő civil érdekérvényesítő szervezet a NOE. Hány lelket számlál a tagság? 

A tagságunk jelenleg 11-12 ezer családból áll, mérete folyamatosan változik. Ez a szám magába foglalja az egyéni tagjainkat és azokat is akik, a tagegyesületeink vagy csoportjaink révén tartoznak az egyesülethez. Közel 300 helyi szervezetünk van Magyarországon. 


Mik a legfőbb törekvéseik, s miért érdemes egy három- vagy többgyermekes családnak tagnak jelentkezni?   

Alapszabályban rögzített céljaink 24 éve változatlanok. Az élet és az anyaság tiszteletére nevelés, a házasságért és a jövő generációjáért érzett felelősség erősítése, a nagycsaládosok sajátos érdekeinek képviselete és szolgálata tartoznak ide. Ezen túl szeretnénk felmutatni a társadalomnak azokat az értékeket, amelyeket a nagycsaládok képviselnek és a nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösségekké szervezése is feladatunk. Nem tudom, egyénileg kinek, miért jó hozzánk tartozni. Ez sokszor személyes döntésen alapul. Számomra a NOE olyan emberek közössége, akikkel egy nyelvet beszélek, akik pontosan értik a gondjaimat, akik segítő kezet nyújtanak - mint egy nagycsaládban - ha szükség van rá és az a hely, ahol én is tudok valami jót tenni. 


Hogy látja, a rendszerváltás óta javult vagy romlott a nagycsaládosok helyzete?

Az életszínvonal szerintem a legtöbb családnál javult, csak ezt valahogy nehezen vesszük észre. A családok erkölcsi válsága viszont mélyült. A család elértéktelenedését sokkal nagyobb problémának tartom, mint az életszínvonal csökkenését, ugyanis sokkal nehezebb megoldást találni rá. 


NOE rendezvény a Margitszigeten
Mi hiányzik leginkább a nagycsaládban élőknek? Anyagi erőforrások, ellátások vagy törődés? 
A nyugalom. És egy másik fontos dolog, a biztonság. Van, akinél ez anyagi biztonságot jelent, van, akinél ez lelki, erkölcsi támaszt. Ez családonként, élethelyzetenként változó. Azonban egy anyagi válságot is könnyebb átvészelni, ha a család körül segítő barátok vannak, mint ha valakinek sok pénze van, ám nincs lelki támasza. Az igazán lényeges dolgok pénzen nem vásárolhatóak meg. 


A gazdasági válság kőkeményen érinti a családokat. A NOE vezetése érzékeli a helyzet nehezedését? Láthatóan több a segítségre szoruló családok száma, mint mondjuk néhány évvel ezelőtt?

Ez egy nagyon érdekes kérdés, mert igen, több a segítségre szoruló családok száma viszont azt is érezzük, hogy a kis közösségekben egyre több az erős családok száma, akik fel tudják vállalni egy-egy bajba jutott család megsegítését. Ehhez bizonyára hozzájárult a családi adókedvezmény bevezetése is. Nagyon jó érzés látni és megtapasztalni a segítő szándékot. 


A családokat a közbeszédben sokszor csak a családon belüli erőszak vagy különböző devianciák kapcsán emlegetik. Mennyire családbarát a magyar társadalom, örömmel a nagycsaládban élőket?

Ha kiderül, hogy a NOE főtitkára vagyok, nem mernek semmi rosszat mondani a nagycsaládokra. Viccen kívül, az elmúlt egy évben sok helyen meg kellett küzdeni az irigységgel, a családi adókedvezmény miatt. Ez engem mindig megdöbbent. Ennek ellenére összességében az emberek inkább segítőkészek, hiba talán néha az egymás közötti kommunikációban van. 


Ön szerint miért vonakodnak házasodni, gyermekeket vállalni a fiatalok?

Talán mert szeretnének még a mának élni és gyermekek maradni. Kell egy nagy adag határozottság és kockázatvállalási képesség ahhoz, hogy életre szólóan ki merjük mondani az igent. Ez a mai fiatalokban egyre kevésbé van meg. Nyáron beszélgettem egy fiatallal, aki már öt éve együtt élt a barátnőjével és még mindig nem tudta eldönteni, hogy vele akarja-e leélni az életét, vagy valaki mással. Két dolog maradt meg bennem, az egyik, hogy ez a fiú akarva, akaratlan, de ellopta a lány legszebb éveit. A másik: semmilyen vezetői feladatot nem bíznék rá. 


A napokban nyújtották be a Családvédelmi törvény tervezetét az országgyűlés elé, mától zajlik a tervezet részletes vitája. A NOE támogatta a javaslatot. Miért?

Mert hiszünk abban, hogy az egészséges, életerős családok a társadalom alapsejtjei és az államnak is hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a családok be tudják tölteni e szerepüket. A Családvédelmi törvény segítheti a kiszámíthatóságot, a stabilitást, egyfajta bizalmat sugall, ami a gyermekvállalás szempontjából nagyon fontos. 


Közeledik a karácsony. Hányan fogják körbeülni az ünnepi asztalt otthon?

Karácsony első napján leszünk sokan, nagyszülők, keresztszülők, unokatestvérek. 


Mindenki mindenkit megajándékoz majd?

Az egyik legnagyobb ajándék a személyes jelenlétünk az ünnepen. Együtt leszünk, egymásra figyelünk. 


Végezetül ajánlana olvasóinknak valami kedvenc családi olvasmányt a készülődésre?

Szeretem Herczeg Ferenc műveit, egyik kedvencem - a Gyöngyöm meséje, de ez inkább a felnőtteknek szól. Talán még bátorításul egy kedves idézetemet írnám le, A. Oakwoodtól: „Ha fát ültettél türelemre van szükség, nem húzhatod ki naponta a földből, hogy megnézd mennyit nőtt a gyökere.” Azt hiszem, nekünk is erre a türelemre van a legnagyobb szükségünk most. Türelemre egymás iránt a rohanásban, türelemre gyermekeink iránt, miközben növekednek és türelemre vezetőink iránt. Azt kívánom, hogy adjon az Isten elegendő türelmet!


0 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...