2014. április 10., csütörtök

Három kívánság

Szerző: Lotte       

Nullkilométeres csöppségem és az újrázó FIDESZ-KDNP pártszövetség lehetősége a kormányzati munka folytatására különös párhuzamokat ébresztett bennem, ami a jövővel kapcsolatos szívbéli kívánságaimat illeti. A kezdődő kis emberélet és országunk életének új szakaszba fodulása kapcsán mit is kívánhatna egy felfokozott érzelmi állapotban lévő, anyai és (h)onleányi érzelmekben tobzódó szív?

Íme az én három kívánságom, amit felsorolnék annak a bizonyos mesebeli aranyhalnak:
Áldás, békesség (ha már református vagyok):
- Mekkora felelősség megpróbálni olyan támaszokat adni egy kisgyerek kezébe, amik majd felnőttként - ha már mi nem leszünk is - átsegíthetik a nehézségeken és a lélek békéjét adják! Ehhez ki kell nyitni őt a világ nem kézzelfogható csodáira, meg kell próbálni összekötni őt az égiekkel - és odabízni. Próbálkozunk.
- Úgy hiszem, hogy az ország sorsának alakulását nem pusztán emberi akarat igazgatja vagy a szeszélyes sors dobálja - ez a perspektíva lehet a politikusi alázat alapja, és nehéz döntéshelyzetekben támpontokat adhat a kormányzásban. Egy ország felelős kormánya nemcsak az itt és most problémáit kell kezelje, hanem modelleznie kell a jövendőt és válaszokat keresnie azok kihívásaira - ez nem minden esetben a népszerűség útja. Csak egy példa: mi lesz a fogyatkozó nemzet szaporodó számú időseivel, miképp viselik majd növekvő terheiket a jövő fiataljai, szolidaritás vagy szétesés jellemzi-e az új kihívások elé kerülő generációkat? Jelenbéli megoldási javaslatokat sürgető kérdések, melyek egy békés jövendő feltételei.

Egész(-)ség:
- az apróságnak testi, lelki gyarapodást, egészséget
- a kormányzati munkához becsületet és bölcs mértéktartást, amely nem ellenség és barát kategóriákban ítélkezik, hanem túllépve és meghaladva az örökül kapott viszonyrendszereket immár megengedheti magának azt a luxust, hogy valóban munka és teljesítmény alapján értékeljen egyéneket és társadalmi csoportokat - ez lehet egy megújuló, egészséges társadalom záloga, az egész társadalom javára.

Öröm:
- kicsikénknek kívánok mindig szerető közösségeket, ahol kibontakozhat: családot, szerelmet, barátokat és olyan érdeklődést, ami örömforrást jelent majd számára
- az országnak kulturális megújulást, az itt élőknek minőségibb, teljesebb, örömtelibb életet, amely inspirálja és erősíti a közösséget, és amely túlmutat a mindennapok létharcán. (Ez persze sosem a kormányzat kizárólagos feladata, de a politika mindenképpen tudja ösztönözni és segíteni a megfelelő feltételrendszerek kialakításával.)

...és ezzel a lendülettel gyorsan vissza is dobom a kifogott aranyhalat.

 

0 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...