2013. január 2., szerda

Útravaló minden magyar újszülöttnek

Szerző: Onleány 

Akik szültek mostanság, tudják, hogy a szülőágyról kábultan lekecmeregve az első "hivatalos", a való élet menetébe visszazökkentő teendő egy ajándékcsomag aláírásos átvétele, mellyel az újszülöttet és családját köszöntik erre szakosodott cégek: termékminták, csecsemőgondozási tanácsok, biztosítási ajánlatok adják a doboz tartalmát.
A CD első tulajdonosa, Üveges Anna Léna

Tavaly óta egy kedves gesztusként az új jövevény születését jelző ajtódísz is belekerült az alapvetően reklámcélokat szolgáló csomagba, s az idei év első napjától újabb értékes tartalommal gazdagodott a babaköszöntő ajándékdoboz. 
A Magyar Állami Operaház jóvoltából ugyanis - egyfajta nemzeti és kulturális köldökzsinórként - tegnaptól egy CD is eljut minden magyar újszülötthöz és családjához. Erkel Ferenc, Weiner Leó, Kodály Zoltán, Bartók Béla és Liszt Ferenc népszerű zeneműrészletei hangoznak el a százezer példányban megjelentetett Útravaló című  kiadványon. A lemez fülszövege Kodály Zoltánt idézi, akitől egyszer megkérdezték, igaz-e az, hogy a gyermek zenei nevelését már a születése előtt kilenc hónappal el kell kezdeni? A mester legendás válasza szerint "ezt már az anya születése előtt kilenc hónappal el kell kezdeni". A magyar zenekincs legjavát tablózó lemez szépen példázza a következő generációért, a "nullkilométeres" kis magyarokért és az ő érzelmi, esztétikai fejlődésükért érzett felelősséget. 
Különösen szép gondolat, hogy az Útravaló CD az anyaország határain túl született magyar újszülöttekhez is eljut majd, kifejezve összetartozásunkat és a nemzeti kultúra megtartó erejébe vetett hitet.
A lemez első példányát a 2013-ban először szült (Budapest, SOTE I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, 0 óra 2 perc), immár háromgyermekes édesanya vehette át, aki Üveges Anna Léna nevét írhatja a borítón kihagyott helyre. Isten éltesse őt sokáig!

3 megjegyzés:

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Végre egy értelmes ajándék, bár sajna, én már lecsúsztam róla.

Ivett

Pünkösdi Királylány írta... [Válasz erre...]

A hivatalosan otthon született babák is kapnak vajon? :)

lotte írta... [Válasz erre...]

Felvetjük a problémát!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...