2013. január 13., vasárnap

A bestseller három árnyalata - avagy egy sikerponyva receptje

Szerző: Lotte   

A könyv és a szerző
 "A könyv, amelyről mindenki beszél, amely hatalmába keríti és birtokba veszi olvasóját, azután mindig vele marad" - hirdeti sokatmondóan E. L. James regény-trilógiájának fülszövege. Ilyen-olyan eladottsági mutatók, a borítón szerény(kedő) betűkkel, de megkerülhetetlenül a New York Times bestseller védjegy. A bevásárlóközpontok könyves részlegén kikerülhetetlen stószokban emelkednek a paperback csomagolású könyvhegyek. A kiadó (Ulpius-Ház) minden eladási csatornát megmozgatott: most láttam, hogy még a DM is felvette kedvezménnyel vásárolható termékei közé.
Megvettem, s jelentem, az első kötetet, A szürke ötven árnyalatát (melyet a sötét- és a szabadság árnyalatai követnek) abszolváltam. (A többiről nem fogok beszámolni, mert nem adok rá pénzt.) 
Erről is csak azért írok, mert a könyv állatorvosi ló, ugyanis a haszonszerzés céljával, előre megfontoltan elkövetett betűszennyezés tényállását valósítja meg. (Borítékolom, hogy ennek megfelelően hamarosan hollywoodi produkcióként köszönt majd ránk a mozivásznakról.)
A recept egyszerű. Végy egy kedves, szerethető lányt (Ana), aki afféle Bridget Jonesként szakadatlan belső monológokat folytat, és "beavat" a fiatal, ártatlan női lélek rejtelmeibe. Aztán tegyél hozzá egy lélegzetelállítóan szép és mérhetetlenül gazdag (kiterjedt cégbirodalommal, repülőgépparkkal és autóflottával rendelkező) férfit (Mr. Grey), aki szépséges szürke (érted, grey!) szemének árnyalataival és a belőle áradó parancsoló szexualitással kérlelhetetlenül megigézi környezetét, ám lelkileg - finoman szólva is - terhelt: kőkemény szadista és uralkodni akar mindenkin, minden tekintetben. A következő lépés, hogy e két szélsőértéket pattintsd egybe, mint két kicsi legót, s öntsd le rengeteg szexszel, Romana-stílusban, s hogy a siker véletlenül se maradjon el, a tetejére hints egy kis romantikát és némi pszichológiát. Már együtt is a háromkötetes vergődés minden összetevője.
A stílus finoman szólva sem bonyolult, a szürke árnyalatsor nem terheli a szürkeállományt, a könyv súlya is pihekönnyű, úton-útfélen vihető, s két-három nap alatt vécén ülve vagy torna közben, lábemelések mellett is könnyedén elolvasható. 
S hogy azután mindig veled maradna?! No, ettől nem kell tartani. Illékony, mint tucatnyi ponyva társa, s mint az a tizenezer forint, amit a három kötetért kidobsz az ablakon. A recept alapján készült sikerkönyv nem nehéz étek, de marad utána csöppnyi émelygés a ragadósan megírt szexualitástól, s az egymást követő szinte szóról-szóra ismétlődő fordulatoktól, jelenetsoroktól. Ha nincs felesleges pénzed és időd, nyugodt szívvel hagyd ki.

3 megjegyzés:

Szofi írta... [Válasz erre...]

Ráadásul, valamilyen oknál fogva, az ilyen könyvek olvasóit mindig "háziasszonyok" fedőnéven emlegetik :)

Amúgy jó, hogy megírtad, néha konkrétan ki kell mondani, hogy a szar, az nem tabudöntögetés, "népszerű irodalom", szubkultúra, hanem csak SZAR.

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Képzeljétek, valahol azt írták, hogy ez "mamapornó". Emiatt döntöttem úgy, hogy akkor inkább kihagyom :)

Réka

motymoty írta... [Válasz erre...]

Mamapornó. :D Ez nagyon vicces.

Ha a kettőt fizet egyet kap kiadónál jelent meg, akkor a harmadik ingyen van, nem? Már csak egyet kellene megvenned. :)

Egyszer olvastam egy könyvet ettől a kiadótól. Az volt az utolsó.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...