2011. október 4., kedd

Alma, alma piros alma

Itt az ősz, átalakul a piacok kínálata, s visszanyeri őszi-téli hadállásait a gyümölcsök legyőzhetetlen királynője: az alma. Az alma almafán terem (Malus domestica), s a rózsafélék családjába tartozik. Nemcsak a termékenység, az érzéki szerelem és a vágyott, ám tiltott tudás szimbóluma, hanem a legősibb gyógy(ító)növényeink egyike is.  
Az ókori rómaiak az étkezést a következő kifejezéssel írták le: "ab ovo, usque ad mala", azaz "a tojástól az almáig": az alma fogyasztása jelezte az étkezés végét. Nem véletlenül.

Értékes tápanyag-összetételének és élvezeti értékének köszönhetően az almának jelentős szerepe van az egészséges táplálkozásban. Fajtájától függően magas víztartalommal, jelentős szervessav-tartalommal (almasav, citromsav, borostyánkősav, szalicilsav, csersav stb.), számos vitaminnal (C-, B1-, B2-vitamin, niacin, folsav, karotinoidok), ásványi anyaggal (kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas stb.), egészségvédő vegyületekkel, többek közt flavonoidokkal (kvercetin, kemferol, proantocianinok, apigenin) rendelkezik. Magas élelmirost-tartaloma (pektin, cellulóz, lignin) pedig hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez és az emésztés javításához.
A savanykás alma – napi több adagra elosztva – ajánlott a reumára hajlamosak, a túlsúlyosok és a székrekedésben szenvedők részére. Az édes alma lereszelve enyhíti a hasmenést és segít a gyomorsavtúltengés ellen is. A téli rendszeres almaevés hozzásegíthet az influenzás és felső légúti megbetegedések elkerüléséhez, valamint számos vizsgálat kimutatta, hogy a bőséges és rendszeres almafogyasztás bizonyítottan egészségvédő hatású, csökkenti a szív- és érrendszeri, valamint néhány daganatos megbetegedés kockázatát.

Tehet minden korosztály részére napi egy-két alma fogyasztása javasolt, a magyar fajtákat feltétlen előnyben részesítve! Ahogy az angol mondás is tartja: "One apple a day, keeps the doctor away!"

Most pedig asszonytársak, elő az almás receptekkel!

2 megjegyzés:

ilka a nap írta... [Válasz erre...]

Almás pite, tatin torta is király, de ismeritek a medvetalpat? Tulajdonképpen egy almatócsni. Almát nagylyukú reszelőn lereszel, hozzá tojás, liszt+szódabikarbóna, fahéj. Olajozott serpenyőben kell kis korongokban kisütni. Szerintem tk liszttel jobb, ízesebb. Sőt, zabpelyhet is el tudok bele képzelni. Mennyiségeket nem tudok adni, csak érzéssel.

Füles írta... [Válasz erre...]

kipróbálom!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...