2011. október 14., péntek

Riposzt: Anyai igazságtétel Dörner-ügyben

Most, hogy már az egész homokozó elmondta a véleményét, és is elmondom, amit kezdettől fogva gondoltam erről az egészről. A Dörner-ügyről, vagyis az Új Színházról. A homokozó széléről efféle szülői instrukciót várnék: Fiam, ilyen pályázattal nem lehet az emberből színházigazgató. Ez a mondat kell az önazonosság megőrzéséhez.

A focit gólra játsszák. Talán egyetérthetünk abban, hogy ha ezt a szabályt egyszer felfüggesztenénk, az minden elképzelhető bizalmat és tekintélyt, hitet és értelmet, nem mellékesen élvezeti értéket lerombolna, ami ehhez a sporthoz köthető. Hiába tudunk akármennyi bíró által elcsalt meccsről, összehasonlíthatatlan felkészülési körülményekről, ez tabu. Nyilvánvaló igazságtalanságok ellenére ettől működik a dolog.

Mielőtt félresiklana a párhuzam, nem azt tartom végzetesen romboló hatásúnak, hogy Tarlós főpolgármester a szakma véleménye ellenére döntött. Nem véletlenül létezik ez a jog, akár indokolt is lehet egy ilyen vétó. A skandalum a pályázat minősége. Maradva a focinál: adhat a bíró tizenegyest, de legalább tessék berúgni.
A kultúra fő szabálya hivatalosan a minőség, és ettől akkor sem lehet kimondva eltekinteni, ha számtalan példát tudunk arra, hogy gyenge szellemi színvonallal lehetett sikert elérni.

A homokozóban ez úgy néz ki, hogy nem érdekel, a többi gyerek mit csinált, hogy Pistike még homokot is szór a többiek fejére, mi szépen visszakérjük a lapátot,és nem két gyomros után csavarjuk ki a kezéből. Ez alap.
Mert egy-egy ilyen szituációban sosem csak a lapát a tét. Én elsősorban a saját gyerekemért felelek, az a lényeg, hogy ő mit csinál, az ő viselkedésének mi az értéke. Lehet, hogy a magyar drámairodalomnak is jobbat tesz, ha méltósággal csinálunk neki helyet, egy szépen megírt pályázattal, a tárgyhoz méltó szellemi színvonalon.


Hasonlókat ír Stumpf András is, ha érdekel továbbgondolásra,érdemes elolvasni.

U.i.: Nem mondom, magam is engedtem már életemben a cél szentesíti az eszközt csábításának, és vannak esetek, amire ma is azt mondom, jól tettem. De olyankor én hoztam döntést a saját viselkedésemmel kapcsolatban,és én voltam az, aki felfüggesztettem a szabályt. De nem várhatom, hogy ezt kívülről bárki más igazolja
Bármilyen tekintély, vagy hatalom képviselőjeként ellenben nem viselkedhetek így, mert annak már általános jelentése van.

1 megjegyzés:

Onleány - társas blog írta... [Válasz erre...]

Bocs a hibákért, lényegében egy homokozóban lapátoltam össze a cikket, amit most megláttam, javítottam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...