2011. október 10., hétfő

Hurrá, hétfő! - heti muníció

Először is nyugtassuk meg magunkat: van élet a nyáron túl is! A mínusz közeli reggelek és a szeles, rövidülő napok kétféle hozzáállást válthatnak ki belőlünk: vagy dacosan úgy teszünk, mintha még mindig tartana a jó idő: ekkor családi ruhatárunk sárga, élénkzöld, kék és pink színű darabjaira fókuszáljunk, s javaslok hozzá egy kis nyáridéző csikidamot, esetleg 5 perc átmelegítő szoláriumot vagy szaunát. Aztán dönthetünk úgy is, hogy nem evezünk széllel szemben, és belesimulunk a kikerülhetetlen őszbe, ami a barna, szürke, sötétlila, bordó világa, hallgatnivalónak egy kis melankolikus dzsesszel és egy pohár jó vörösborral.
Aki szín-párti és ezért még "tüntetni" is hajlandó, menjen el szombaton az Aréna Plázába, ahová a Glamour divattüntetést szervez, hogy merjünk színesebben, egyedibben öltözködni. (A legmenőbb szettben megjelenő nevező 250.000 Ft-os utalványt kap.)

Terasz- és kertgondozók figyelem! Újra munka van! Lassan itt a dáliagumó kiszedésének és a tavaszi hagymások ültetésének ideje. Ne hagyjuk ki, tavasszal bánni fogjuk, ha nem virítanak, s most már a nagyáruházak polcain is akciósak a nárcisz-, tulipán- és krókusz-hagymák (azért nézzük meg jól a csomagot, nehogy rohadófélben lévőt válasszunk!). Érdemes beszerezni a falevélszedéshez szükséges nagy zsákokat és egy kesztyűt, hogy elkerüljük a hosszas gereblyézéssel járó fájdalmas vízhólyagokat. Ha a füvünk kipurcant az aszálytól, még egy utolsó szellőztetéssel, trágyázással és vetéssel helyrebillenthetjük tél előtt. Ja, és már most egyeztessünk időpontot férjünkkel, amikor tuti ráér majd behordani a pincébe a leandereket, pálmákat, hibiszkuszokat!

Azért az őszi kert szépségeiről se feledkezzünk meg: a krizantém az egyik leghálásabb, dúsan virágzó évelő, ültessük bátran, de hagyjunk neki helyet bőven, szépen terebélyesedik majd. Színezhetjük kertünket Ericával (savanyúföldet tegyünk mellé, egyébként tönkre megy), díszkáposztával, és árvácskával is. 

A töklámpás-készítés remek őszi mulatság, lassan szezonja lesz, legalábbis nálunk a gyerekek már türelmetlenek, úgyhogy fenjük meg legnagyobb késünket és nosza! De ne feledkezzünk meg a hagyományos gesztenye-játékokról sem, fogpiszkáló, gyufa, sebtapasz és kezdhetjük is! (Egyébként is érdemes feltuningolni  a kézműves kellékeket, hisz esőben el kell ütni valahogy az időt!) Ha a közelgő őszi szünetben van módunk családilag utazni, kutakodjunk már most szállás után és tervezzünk útvonalat, biztos sokan indulnak majd neki az országnak.

Rossz hír, hogy kezdődik a nátha- és köhögés szezon. Próbálkozhatunk vitaminok adásával és -szedésével, hátha kitoljuk vele az első őszi betegséget, amúgy pedig érdemes beszerezni a hársfatea-méz-tengerisó-köptető-orrcsepp-lázcsillapító arzenált, úgyis szükség lesz rá előbb vagy utóbb. (Nálunk -jellemzően- előbb, Tüskeböki már köhög is, min egy kutyus.) A szekrények téliesítése ugyancsak nagy levegővételt igényel, én ötünkre csinálom, kevés utálatosabb dolgot ismerek, de jó zenékkel lehet tompítani a kínjait. Aztán közeleg a fűtési szezon is, a vele járó költségeket vegyük figyelembe egyéb költekezésünknél, kicsit húzzuk meg a gatyamadzagot!

Csak a jólértesültség kedvéért: a héten kezdődik a 63. Frankfurti Könyvvásár, a díszvendég ország idén Izland lesz. Ha Frankfurtba nem is jutunk el, csütörtökön 17.30-kor a budapesti Fókusz Könyváruházban lesz egy könyvebmutató: Szerencsés Károly és Földesi Margit szerkesztésében jelenik meg egy érdekes kötet Keresztény közéleti személyiségek a XX. században címmel (Kairosz Kiadó). Ennél jóval könnyedebb szórakozásnak ígérkezik a Magyarország-Finnország focimeccs kedd este a fiúkkal (M1), vagy egy mozi a nagyobb gyerekekkel. Rowan Atkinson, mint 007-es ügynök a Johnny English 2-ben kiváló lehet e célra, de ha nőcisebb filmet keresünk, egy kellemes ponyvából rendezett kétgyermekes, munka, férj és gyerekek háromszögében vergődő anyuka sztorija is szóba jöhet, Csak tudnám, hogy csinálja? címmel. Egyébként pedig, ha nincs nagyon cudar idő, húzzunk bakancsot a körülöttünk lévő apró lábakra és kiránduljunk, ha pedig ez nem jönne össze, keressünk hétvégére egy jó kis táncházat. Ajánlatul a Dunakanyarban járóknak: szombaton, Sződligeten 17 órától az iskola tornatermében fergeteges szüreti Csipkebogyó Táncház várja a táncoslábú kicsiket és nagyokat. Érdemes messzebbről is felkerekedni. Bővebben: itt.

Ja, és ne felejtsétek el kitölteni a népszámlálási íveket, aztán bújjatok össze a hidegben, hátha kisbaba lesz belőle!











4 megjegyzés:

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Nagyon hangulatos, szines képet festesz az őszi feladatokról, vagy lehetőségekről, de mondd már meg, mikor, és kinek van erre ideje? Én magam írigykedve olvastam javaslataidat, de a nyolcadik emeleten mit tudok ebből megbalósítani?

Lotte írta... [Válasz erre...]

igazad van, ez a vidéki világ, amibe muszáj, hogy beleférjen, különben rád omlik a kert, és ezt a szomszédok is látják...ez pedig komoly ösztönző erő. Azért töklámpást városban is lehet csinálni, tényleg tíz perc alatt kész, csak erős kés kell hozzá.

ms.dixlekszia írta... [Válasz erre...]

A gyerek születése elött a kedvenc évszakom az ősz volt-suli nyitó bulik,nappal forrócsoki meleg kávézókban barinőkkel pletykálgatva,est borozgatás,pálinkázás jó társasággal ahól elöbb vagy utóbb valaki minddíg szerelmes lesz.
Most is szeretem az őszt-legalább is ez a jóízű kis írás emlékeztetett rá,hogy jól állnak az őszi színek-a pulóver kimondottan eltakarja a töttyet hasamat,és a hosszúszárú csizma ellensújozza a +5 kilómat.Az esti vörösbór nyugiban hmmmmm......(kitesz egy kirándulást és könyvbemutatót egyben),és az emeletről se kell kimozdúlni.

ms.dixlekszia

Lotte írta... [Válasz erre...]

tényleg, a szerelem nekem is mindig hűvös-évszak műfaj volt..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...