2011. október 12., szerda

Totál tojás


Tudtátok, hogy 1999 óta a tojásnak is világnapja van? 
Minden év októberének második péntekét nevezte ki a Tojás Világszövetség (mert ilyen is van) a tojás marketingjének javítása céljából világnappá. Nagyon viccesen hangzik, de igaz: tojásnak is kell a cégér! 
Ha valakit közelebbről érdekel a téma, menjen a hétvégén Siófokra, ahol minden a tojás körül forog majd, még Guiness rekordkísérlet is lesz, méghozzá a reneszánsz jegyében. A Mátyás király udvarában élő Bonfini kedvenc tojásos ételét készítik majd el eredeti receptúra alapján, több ezer tojás felhasználásával. Ez lesz aztán a fehérjebomba!
De ha már a tojásnál tartunk, álljon itt néhány praktikus infó is: amikor tojást vásárolsz, figyeld a héján található regisztrációs számot, mely mindig egy egyjegyű arab számmal kezdődik és a következőket jelenti: 0: biotojást, 1: szabad tartásos, kifutós tartási rendszert, 2: különböző istállózott, de nem ketreces tartást 3: ketreces tartási módot. Fontos az utána következő betűjelzés is, amely a származási országra utal. Magyarországon termelt tojás esetében ezt HU betűk jelzik. Az utána következő számsor annak az állattartó telepnek az azonosítására szolgál, ahol a tojást termelték. A tojás csomagolóanyagán található regisztrációs szám a csomagolásra és a fogyaszthatóságra vonatkozik: jelöli a csomagolás helyét, a szavatosságot és – nem kötelezően – a tojás dátumát is.)

 

1 megjegyzés:

Névtelen írta... [Válasz erre...]

a tojás gazdag fehérjében és vitaminokban, de van egy kis szépséghibája, magas a koleszterin-tartalma..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...